Alimentaţia ajută la prevenirea principalelor boli pancreatice. Iar dacă ai fost deja diagnosticat cu o astfel de afecţiune, regimul alimentar face parte din tratament.

Buna stare a pancreasului se menţine respectând regulile generale ale alimentaţiei sănătoase. În linii mari, este bine să privilegiezi hrana cât mai puţin procesată, să consumi fructe şi legume, să te hidratezi corespunzător. Evită excesul de zahăr, de carne roşie, prăjeli şi grăsimi animale.

Alimente cu rol benefic

Unele legume şi fructe pot oferi efect protector contra bolilor pancreatice.

- Unele substanţe din usturoi (compuşii de sulf, arginina, seleniul) protejează ţesutul pancreatic. Un studiu american a arătat că persoanele care consumă des usturoi au un risc cu 54% mai mic de a face cancer pancreatic.

- Iaurtul natural este sursă de probiotice, care susţin digestia şi pot ţine la distanţă cancerul pancreatic.

- Spanacul. Specialiştii de la Institutul German de Nutriţie Umană Potsdam-Renbruecke recomandă consumul de spanac pentru sănătatea pancreasului.

- Broccoli. Compuşii din legumele crucifere (broccoli, varză) ajută la inhibarea celulelor pancreatice.

- Nucile. Un consum frecvent de nuci poate preveni rezistenţa la insulină şi apariţia diabetului de tip 2.

În pancreatite, este nevoie de regim

Dacă ai fost diagnosticat cu pancreatită acută sau cronică, este mai mult decât necesar să pui în aplicare sfaturile medicului în ceea ce priveşte alimentaţia. În pancreatita acută, în primele 3-5 zile este nevoie de restricţie alimentară, în acest intervat, substanţele nutritive fiind administrate perfuzabil.

După 5 zile, se trece la un regim semilichid, format din ceaiuri, sucuri de fructe, legume fierte, iar după 7-10 zile se introduc în dietă laptele degresat, pâinea, carnea fiartă de pui sau de vită, cartofii. În pancreatita cronică, se impune, de asemenea, un regim care să excludă grăsimile, alcoolul şi mesele îmbelşugate. Regimul preferat este cel lacto-vegetarian, care să conţină 2.500 kcal zilnic.

Alimente permise în pancreatite

Carne de vită, curcan, pui, peşte fără grăsime, ulei de măsline, supe de legume, albuş, cartofi, spanac, conopidă, salată verde, fructe coapte, brânză de vaci degresată, iaurt degresat, pâine neagră sau graham, paste cu legume, griş, macaroane, chec, budincă.

Alimente neindicate în pancreatite

Carne de porc şi derivate (şuncă, mezeluri), margarină, afumături, prăjeli, conserve, pâine proaspătă, maioneză, murături, ciocolată, icre, frişcă, caşcaval.

Sfaturi nutriţionale în cancerul pancreatic

La fel ca şi în celelalte boli pancreatice, şi în cancerul localizat la nivelul acestei glande se impune o dietă adaptată. Trebuie să se evite grăsimile animale, prăjelile, dulciurile concentrate şi alcoolul. Sunt recomandate: carnea de pasăre sau vită (de preferat, fiartă), făinoasele, pâinea, ouăle fierte moi, lactatele, supele şi ciorbele de legume, cerealele integrale, budinca şi fructele uscate.

Sfat

Mestecă încet hrana. În caz contrar, se produce o secreţie forţată de suc pancreatic, care agravează inflamaţia la nivelul acestei glande.

În diabet, regimul trebuie adaptat

Fiecare persoană diagnosticată cu diabet zaharat 1 sau 2 primeşte de la medic recomandări de nutriţie. Diabeticul trebuie să aibă cunoştinţe precum aportul de calorii şi indicele glicemic al produselor consumate (indicator care arată efectul alimentelor asupra glicemiei). În cazul celor cu diabet de tip 1, este obligatorie cunoaşterea conţinutului de glucide, care au o influenţă directă asupra zahărului din sânge. Fiecărui pacient i se va recomanda cantitatea de glucide pe care o poate consuma zilnic. Dacă diabetul se asociază cu hipertensiunea, este nevoie şi de un regim hiposodat, în care să nu se depăşească 4 g de clorură de sodiu pe zi.

De evitat!

Excesul de alcool este un factor declanşator şi agravant al bolilor pancreatice. Persoanele alcoolice au o probabilitate de 3 ori mai mare de a face cancer pancreatic.

Fumatul dublează riscul de a face cancer pancreatic.

Grăsimile animale şi zahărul trebuie limitate dacă vrei să previi şi/sau să tratezi bolile pancreatice.

Obezitatea este un factor de risc dovedit al cancerului pancreatic.