Cum se manifestă deficienţa de acid folic

1 2 jpg jpeg

Pentru a înţelege mai bine cât de important este acidul folic pentru organism, este necesar de precizat faptul că, această vitamină face parte din complexul vitaminic B şi joacă un rol important în repararea ADN-ului şi producerea de celule roşii ale sângelui.

Deşi este un acid solubil în apă şi se poate depozita în organismul uman pe un termen destul de lung, eliminarea sa are loc prin intermediul urinei, şi este necesară administrarea în permanenţă de acid folic mai ales prin intermediul alimentaţiei pentru a suplini pierderile zilnice.

În caz contrar te poţi confrunta cu un deficit al acestei vitamine.

Din ce cauză apare deficitul de acid folic?

Alegerile tale culinare pot să facă diferenţa dintre starea de sănătate şi cea de boală, de asemenea un rol important îl constituie şi prezenţa bolilor ereditare sau consumul excesiv fie de alcool fie de tratamente medicinale ori alte vicii.

Simptomele se pot împărţi în două categorii, şi anume sub forma unei anemii sau a uneid eficienţe.

Astfel că dacă te confrunţi cu una dintre simptomele de mai jos nu ezita să consulţi un medic specialist.

Află când trebuie administrat acidul folic AICI

Modificări ale simţurilor

2 jpg jpeg

În primul rând este posibil să te confrunţi şi senzaţia de gură uscată sau uscarea exagerată a limbii, de asemenea aceasta din urmă se poate umfla sau chiar decolora. Acest aspect este unul dintre simptomele anterioare anemiei.

În plus simţul gustului se reduce şi nu te vei putea bucura de bucatele culinare la fel ca înainte.

Din păcate anemia poate veni la pachet şi cu probleme intestinale, te poţi confrunta cu indigestie, diarea sau o stare de disconfort total.

Între deficienţă şi anemie

Practic anemia este o deficienţă a hemoglobinei ce poate fi atât calitatică cât şi cantitativă, în fucnţie de organismul fiecăruia. Având în vedere că hemoglobina este responsabilă cu transportul oxigenului de la plămâni către ţesuturile organismului, anemia favorizează lipsa oxigenului la nivelul organelor, aspect destul de nociv pentru sănătatea ta.

Astfel apare senzaţia de oboseală, vei observa cum nuanţa tenului tău va deveni tot mai palidă. Simptom ce ar trebui să îţi dea de gândit. Deficienţa de acid folic ”favorizează” imposibilitatea de a desfăşura mişcarea fizică în mod normal.

Nici respiraţia nu este trecută cu vederea, aceasta poate deveni sacadată şi te poţi confrunta cu ameţeli frecvente, tocmai din lipsa aportului suficient de oxigen către organe. Palpitaţiile sunt un alt simptom de care trebuie să ţii cont şi să mergi la medic.

Dureri la nivelul corpului

Lipsa oxigenării corecte te poate pune în situaţia de a te confrunta cu probleme de concentrare sau cu o stare de agitaţie fără nici un motiv aparent.

În cazul în acre anemia este severă pot apărea şi dureri la nivelul pieptului, a picioarelor ori dureri intense de cap.

Deficienţa de acid folic se poate trata pe cale naturală şi foarte simplă, cu ajutorul alimentaţiei sănătoase.

În primul rînd trebuie să te hidratezi corespunzător şi să excluzi definitiv vicile mai ales alcoolul şi produsele de tip fast food

Adaugă în alimentaţia ta legume verzi, precum varza de Bruxelles, broccoli, sparanghel şi spanac, dar şi citrice.Ţine cont şi de faptul că acidul folic e necesar pentru femeile gravide, deoarece ajută fetusul să-şi dezvolte măduva şi coloana vertebrală.