Consumul de fructe afectează ficatul la fel ca alcoolul

1 2 jpg jpeg

Din păcate, fructele în exces îţi pot afecta ficatul la fel de tare precum alcoolul!

Prea multe fructe cauzează boli ale ficatului şi inimii

Cel mai mare pericol îl constituie fructoza care se regăseşte în fructe. În timp ce glucoza poate fi metabolizată de aproape orice celulă, când vine vorba de fructoză, aceasta poate fi descompusă doar de ficat.

Consumul exagerat de fructe va întârzia procesul de descompunere şi asimilare, ceea ce va crea anumite dezechilibre în organism. Principala acţiune a ficatului este de a transforma carbohidraţii din fructoză în grăsimi.

Acest proces este asemănător cu cel al descompunerii alcoolului ingerat. Prin lipogeneză (procesul prin care carbohidraţii se transformă în acizi graşi), în timp, se ajunge la boala ficatului gras, non-alcoolic.

Apoi, procentul de grăsimi devine tot mai încăpăţânat şi va conduce în primă fază la instalarea steatozei hepatice, apoi la ciroză, chiar dacă tu nu consumi alcool, consumul exagerat de fructe are acelaşi efect.

Când fructoza atacă ficatul rapid, în cantităţi mari (sucuri şi bomboane), consecinţele pot fi grave, însă, când ficatul este atacat încet şi în cantităţi mici (un măr), atunci organismul se ocupă cu multă grijă de fructoză.

Trebuie totuşi ţinut cont şi de faptul că fructele înseamnă mai mult decât fructoză. Pe lângă aceasta, ele mai conţin şi alţi nutrimenţi extrem de importanţi pentru sănătate: fibre, vitamine, minerale şi o mulţime de antioxidanţi şi fitonutrienţi.

Fibrele, mai ales cele solubile, sunt benefice sănătăţii. Acestea ajută la menţinerea unui nivel scăzut al colesterolului, la încetinirea absorbţiei carbohidraţilor şi la creşterea senzaţiei de saţietate.