Familia ta / Discutii intre mamici »

„Vrea să slăbească deși n-are motive. Ce-i de făcut?”

Autor: Daniela Purcaru | 09 ianuarie, 14:15 | 1 comentariu

În adolescență, tinerele sunt expuse la pericolul de a slăbi exagerat din dorința de a fi la înălțimea modelelor sau pur și simplu ca urmare a exemplului pe care-l oferă propriile mame care încearcă diverse cure de slăbire. Vigilența părinților poate să prevină apariția unor probleme de sănătate, în special a tulburărilor alimentare.


Ca mamă, poţi să observi foarte uşor dacă este adolescenta ta nu se mai hrănește în mod corect și sănătos. Semnele cele mai întâlnite sunt slăbirea exagerată, renunțarea la unele mese sau reducerea porțiilor, pe motiv că a mâncat prea mult, dorința de a face sport mai mult decât de obicei, pasiunea pentru diete de slăbit.

Pentru a putea depista din vreme aceste semne, creează un obicei ca toată familia să ia măcar o masă pe zi împreună și rezervă-ți timp pentru a vorbi cu copiii despre ei, despre pasiunile lor, despre ceea ce-i îngrijorează sau vor să schimbe la ei înșiși.

Dacă observi că fiica ta dorește să urmeze o dietă, caută să afli care sunt motivele pentru care visează la o modificare a aspectului ei fizic, pentru că adesea cauzele sunt emoționale. Poți s-o îndrumi fie către un psihoterapeut, fie  către un nutriționist ori să alegeți împreună un regim mai puțin strict.

Exemplul mamei o păzește de tulburări alimentare

În ceea ce privește tendința tinerelor de a dori să slăbească mult este important modelul pe care-l oferă mamele lor. În mod natural, fetițele se raportează la mame pentru a învăța cum să se comporte ca femeie. Dacă mama va fi mereu la dietă, ea va crede, inconștient, că e ceva ce face parte din comportamentul feminin. Caută să nu te plângi de față cu ea de formele tale și explică-i că este normal să fim diferiți, să nu ne înscriem toți într-un tipar. Impunerea unui stil de viață sănătos în familie, inclusiv în privința dietei, vă va păzi de probleme de sănătate în viitor.

De unde provine dorința de a slăbi

Din cauza severității părinților, unele tinere pot suferi tulburări alimentare, cum sunt anorexia sau bulimia nervoasă. Părerea prietenilor are și ea o importanţă mare la vârsta adolescenţei, iar tinerele ajung să creadă că, dacă vor fi mai slabe, vor fi şi mai atrăgătoare. De aceea, este greu să accepte că au o problemă de sănătate.

Adolescentele anorexice îşi percep corpul ca fiind mai gras decât în realitate, nu se pot accepta aşa cum sunt şi asta le face să ţină diete drastice, să aibă impresia că oricât de puţin ar mânca, alimentele le fac să se îngraşe. Prin urmare, le sunt afectate nu numai relaţiile cu apropiaţii, ci şi activitatea de zi cu zi. De aceea, este esențial ca părinții să observe din timp semnele unei tulburări alimentare și să ceară sfatul unui medic sau psihoterapeut pentru a se lua măsuri de prevenire a accentuării simptomelor afecțiunii.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Lupsa | 13 ianuarie 2017, 10:42
Oferta anului: castigi acasa. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre:[email protected]
Adauga un comentariu »