Remedii naturiste / Problemele tale »

VIDEO: Rețete naturiste contra nopților albe

Autor: Claudia Georgevici | 09 iulie, 18:10 | 2 comentarii

Există numeroase plante cu acțiune sedativă și relaxantă, care te ajută nu numai să adormi ușor, ci și să ai un somn odihnitor.


În combaterea insomniei, în afara modificărilor care țin de stilul de viață, poți încerca cu încredere și remediile pe bază de plante medicinale.

„Plantele dau o stare de relaxare și înlătură efectele nedorite ale stresului. Ele pot induce un somn de calitate, însă atenție, acestea nu se vor combina cu antidepresive. Nu este bine să îți administrezi remedii naturale sau medicamente pentru insomnie atunci când boala persistă. Consecințele pot fi grave, riscând producerea unor mari dezechilibre”, afirmă dr. Ionela Jurj.

Valeriana

Unul dintre cei mai buni aliați din natură pentru a combate insomnia este valeriana. Planta ajută la scăderea tensiunii arteriale, normalizând ritmul cardiac, calmează stările nervoase, tratând tulburările de somn.

Numeroase studii au arătat că valeriana induce starea de somn, îmbunătățește calitatea acestuia și chiar este mai eficientă decât unele somnifere și calmante de sinteză. Acțiunea plantei este accentuată atunci când este combinată cu melisa, cu passiflora și cu hameiul.

•    În 250 ml de apă fierbinte adaugă o linguriță de rădăcină de valeriană. Filtrează, apoi bea câte o cană cu jumătate de oră înainte de culcare.
•    Poți încerca și o baie relaxantă. În 2 litri de apă clocotită adaugă 100 g de rădăcini uscate de valeriană. Lasă la infuzat 10 minute, apoi adaugă amestecul în apa de baie.

Passiflora

În trecut, indieni din America au descoperit virtuțile tămăduitoare ale passiflorei (sau floarea pasiunii), folosind această plantă pentru proprietățile ei calmante și sedative. În cazul insomniacilor, s-a constatat că remediile cu passiflora induc somnul profund, reducând nervozitatea.

•    Adaugă o linguriță de flori de passiflora într-o cană cu apă fierbinte și lasă la infuzat 3 minute. Bea infuzia seara.
•    Pentru un efect mai pronunțat, adaugă câte o linguriță de passiflora, una de valeriană și una de tei în 400 ml de apă. Lasă la infuzat 5 minute și consumă după ora 17.00.

Hameiul

În anii ʼ80, oamenii de știință au observat că hameiul, cu cât este mai uscat, cu atât eliberează o concentrație mai mare de substanțe sedative. Grație acestui lucru, hameiul a început să fie prescris în tratamentul naturist al insomniei.

•    Se adaugă 15 g de conuri de hamei într-un litru de apă fierbinte și se lasă la infuzat 10 minute. Se consumă câte o cană, înainte de culcare.

Sunătoarea

Hiperforina, unul dintre principiile active ale plantei, este cunoscută pentru acțiunea antidepresivă. Sunătoarea favorizează secreția de serotonină, care induce starea de bine și este un remediu ideal pentru detensionare. Remediile cu sunătoare echilibrează starea emoțională și reduce efectele stresului. Dacă iei antidepresive, este indicat să renunți la leacurile cu sunătoare.

•    Pentru rezultate pe temen scurt, sunt indicate comprimatele (2-3 pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor), într-o cură de cel mult 3 luni.
•    Infuzia de sunătoare se prepară dintr-o lingură de plantă la 200 ml de apă clocotită. Se beau 2 căni pe zi, timp de 3 luni.

Mușețelul

Organizația Mondială a Sănătății recomandă folosirea mușețelului pentru calmarea stărilor de agitație, de nervozitate și pentru tratarea insomiei. Efectele calmante și sedative sunt conferite de apigenină, unul dintre compușii activi ai plantei, care are și acțiune anticancerigenă, potrivit unor studii recente.

•    Se prepară o infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă și se lasă la infuzat 10 minute. Se consumă seara.

Roinița

Planta este folosită din timpuri străvechi în caz de insomnie și surmenaj, având și proprietăți antispasmodice, antivirale și divestive. Efectul calmant al roiniței a fost confirmat de mai multe studii clinice. Planta este indicată mai ales în insomnia cauzată de stări de nervozitate.

•    Se poate încerca un tratament natural cu infuzie de roiniță, care se prepară dintr-o lingură de frunze la 250 ml de aplă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute și se consumă 2 căni pe zi.

Teiul

Florile de tei conțin un principiu activ, farnesolul, care induce o stare de liniște. Planta te ajută să te calmezi, reduce din intensitatea durerilor de cap și a palpitațiilor de origine nervoasă.

•    Lasă la infuzat o linguriță de flori uscate de tei în 200 ml de apă fiartă, timp de 10 minute. Acoperă cana, pentru ca substanțele benefice să nu se evapore. Bea infuzia înainte de culcare.

INFO: Efectele valerianei se pot compara cu cele ale diazepamului, fără a crea însă dependență.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Felicia | 13 octombrie 2014, 11:14
Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]
2 Postat de: Grigore | 10 iulie 2015, 06:10
Visează! Ţinteşte! Planifică! Acţionează! Cautam colaboratori externi !!AFACEREA OAMENILOR CULTI SI INTELIGENTI.Program de lucru part-time pentru extinderea pe piata Nationala si Internationala!Ce oferim:-plata se calculează în funcție de implicare și realizări-instruire gratuită prin email-contract legal de comision -scrisoare de recomandare-posibilitatea de a lucra de acasă (fiecare iși face singur programul de lucru)Convinge-te de realitatea informatiei si poti sa ai AFACEREA VIETII TALE.
Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: : [email protected]
Adauga un comentariu »