Familia ta / Copii »

VIDEO: Fumezi? Iată la ce riscuri îi expui pe copii!

Autor: Alina Corneanu | 06 iulie, 14:35 | 2 comentarii

Se știe că încă înainte de a se naște,s fătul poate fi influențat de alegerile mamei. Una dintre acestea este fumatul, obicei pe care, de multe ori îl, au ambii părinți. Cât de mult este afectat copilul, la ce boli este expus – la toate aceste întrebări îți răspunde specialistul nostru.


Fumatul rămâne principalul factor de risc pentru bolile respiratorii și nu numai, au arătat nenumărate studii în ultimii ani. Situația este cu atât mai delicată în cazul copiilor care sunt expuși fumului de țigară.

„Acest obicei poate afecta atât mama în timpul sarcinii (complicații la naștere), cât și pe nou născut (retard de creștere în greutate). Chiar dacă aparent fumatul în alt spațiu al locuinței ar evita contactul direct al copilului cu nicotina, acest lucru nu este valabil. Particulele de nicotină cad în timpul fumatului pe pielea și hainele fumătorului, astfel fiind transportate în casă și inhalate de cel mic“, explică medicul Corina Cîlcic, șef Secție Pediatrie, Spitalul Sanador, București.

Risc mai mare de moarte subită la sugari

Spre deosebire de adulți, cei mici au nevoie de protecție suplimentară când vine vorba de fumat, mai ales că fumul degajat de țigară sau pipă poate conţine aproape 4.000 de produse chimice toxice, inclusiv unele care cauzează cancer. Riscul este cu atât mai mare în cazul sugarilor, atenționează specialiștii.

„Sugarii ai căror părinți fumează au un risc mai ridicat de moarte subită. Și asta datorită creșterii concentrației de nicotină în plămâni. Numeroase studii epidemiologice au arătat că reducerea tabagismului, mai ales al mamei ar reduce riscul de moarte subită a sugarului la jumătate din cazuri“, adaugă medicul pediatru Corina Cîlcic.

Copiii pot face mai des boli respiratorii

Substanțele nocive din fumul de țigară (metale grele, oxizi de azot) irită ochii, nasul şi gâtul copilului, afectândui plămânii. Mai ales în cazul expunerii directe la fumul de țigară, cantitatea de nicotină ajunge să influențeze mucusul bronșic, acesta fiind considerat „bariera de protecție“ a aparatului respirator.

„Influențând secreția de mucus este afectat și sistemul de apărare, astfel că acești copii vor fi mai predispuși infecțiilor respiratorii și germenilor, unii dintre ei chiar agresivi și cu evoluție de lungă durată ce necesită tratamente și chiar internare“, atrage atenția doctorul pediatru. Astfel, copilul expus fumului de țigară riscă să facă astm bronșic sau chiar pneumonie.

Pot apărea probleme de auz

O altă afecțiune la care sunt predispuși copiii ai căror părinți obișnuiesc să fumeze este infecția urechii. Studiile recente au arătat că nu doar riscul de apariție a acestei afecțiuni este mai mare, ci și evoluția ei este una de durată.

„Copiii la care boala revine mai des pot ajunge în timp să aibă probleme cu auzul, chiar să fie diagnosticați cu surditate la una dintre urechi. Inclusiv simțul olfactiv (mirosul) poate fi afectat“, atenționează medicul Corina Cîlcic. De asemenea, expunerea pe perioade lungi la timp a copiilor la fumul de țigară le poate afecta procesul de dezvoltare, crește riscul de boli cardiace și chiar influențează rezultatele școlare.

Măsuri de protecție pe care le pot lua părinții

-    nu fuma în casă sau în mașină;
-    spală hainele impregnate cu fum de țigară înainte de a intra în contact cu copilul;
-     nu folosi odorizante de cameră. Ele doar acoperă mirosul de țigară, însă substanțele nocive rămân în aer;
-    este dovedit că unele plante pot să absoarbă toxinele din aer, respectiv pe cele din fumul de țigară (planta păianjen, iedera, gerbera).     

dr. Corina Cîlcic, șef Secție Pediatrie, Spitalul Sanador, București

Studiile au arătat că există și risc de malformații congenitale (cardiopatii congenitale, malformații ale membrelor sau ale nervului optic, ale plămânului) de 1-2 ori mai mare dacă mama fumează în lunile de sarcină. În cazul copiilor cu astm bronșic, expunerea la fumul de țigară poate duce chiar și la debutul unor crize severe.

Unele din aceste episoade presupun internare prin frecvența acceselor de tuse și a accentuării obstrucției bronșice ce necesită tratament susținut și chiar oxigenoterapie. Dacă au fost expuși în copilărie, 30% dintre adolescenți vor deveni fumători zilnici și cu riscul de a muri cu 13-14 ani mai devreme decât non- fumătorii.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Rodica | 15 mai 2015, 16:37
Oferta accesibilă de lucru. Ai timp liber și vrei să ciștigi bani? Compania Română
ePublishers ce vizează piața cărților electronice angajează persoane dispuse să lucreze în fața calculatorului.
Proiectul se doreste a fi lansat pe piata americana de carti electronice!
NU este necesara nici un fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero sub forma a 12 lectii prin email.
Cerințe:
- cunostinte minime PC
- conexiune la internet
- seriozitate
- răbdare
- dorință să avansezi și sa înveti ceva nou
Pentru mai multe informații la adresa de email: [email protected]
2 Postat de: Rodica | 16 mai 2015, 10:41
Există mai mult aur în creierul omului decât în pământ. Asta scrie celebrul Napoleon Hill în cartea ”De la idee la bani”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]
Adauga un comentariu »