Sanatatea ta / Medicamente »

VIDEO: Ce medicamente fac rău rinichilor

Autor: Mădălina Hârjoi | 02 iulie, 08:10 | 5 comentarii

Obișnuim adesea să luăm medicamente indiferent de afecțiunea de care suferim. Dar oare știm ce pericole se ascund în spatele pastilelor? Multe dintre acestea pot afecta rinichii, fără să ne dăm seama.


Printre medicamentele care dăunează rinichilor se numără antiinflamatoarele nesteroidiene. Ibuprofenul, diclofenacul, piroxicamul sau naproxenul sunt deosebit de nocive pentru rinichi.

„Acestea sunt folosite frecvent pentru tratamentul febrei și a durerilor musculo-scheletale. Alterarea fluxului sangvin renal stă la baza afectării renale, din fericire nu atât de frecvent întâlnită. O incidență crescută se observă totuși în anumite condiții, cum ar fi deshidratările (de exemplu, din diareea acută!) sau insuficiența cardiacă congestivă. Folosirea antiinflamatoarelor nesteroidiene în sarcină poate fi chiar implicată în afectarea ulterioară a rinichilor fătului“, precizează medicul Ovidiu Constantin Limoncu.

Nu lua diuretice la întâmplare!

Acestea sunt folosite pentru eliminarea excesului de apă și de sare. Diureticele sunt necesare în anumite boli de inimă sau de rinichi, dar pot fi periculoase atunci când sunt utilizate pentru a scăpa de kilogramele în plus, fără supraveghere medicală.

Acestea provoacă deshidratare și hipokaliemie (scăderea nivelului de potasiu din sânge), ce duc, în cele din urmă, la formarea unor leziuni renale.

Sfatul Click! Sănătate: Laxativele, folosite pentru a scăpa de kilogramele în plus, pot dăuna rinichilor. Prin urmare, nu lua aceste medicamente, fără consultul și monitorizarea de către medic.

Antibioticele pot cauza boli renale

Unele antibiotice (aminoglicozidele) pot duce la insuficiență renală. Aceste medicamente „pe lângă afectarea auzului, au un potențial nefrotoxic dovedit (până la 20% toxicitate renală)“, precizează medicul Ovidiu Constantin Limoncu. Aceste medicamente sunt utilizate pentru tratarea infecțiilor grave, inclusiv cele urinare.

Aceste antibiotice sunt folosite în marea majoritate a cazurilor pe cale intravenoasă, în spitale. Toxicitatea lor este controlată de către medici, pentru a evita supradozajul în sânge. Unele medicamente antivirale, cum este aciclovirul intravenos, trebuie administrate cu atenție, deoarece și acestea pot fi toxice pentru rinichi.

La rândul lor, medicamentele anticancer pot fi toxice pentru rinichi. Aceste tratamente sunt esențiale pentru cei care se luptă cu cancerul, iar toxicitatea lor este controlată de către un medic. Acesta poate decide hiperhidratarea pacientului, pentru a remedia efectele nefrotoxice ale medicamentelor.

Evită ierburile chinezești

Nu cumpăra ierburi chinezești de pe diverse site-uri sau din unele magazine de plante. „Folosite de mii de ani în China, ierburile chinezești s-au dovedit utile în tratamentul unor afecțiuni cronice. Însă, folosirea lor incorectă, atât ca doză, cât și compoziție, dar și reacțiile alergice la acestea, au dus la creșterea numărului de cazuri de insuficiență renală.

Acidul aristolochic prezent în plantele din familia Aristolochiacee, este de departe cel mai incriminat în afectarea renală și nu numai. Acesta poate cauza și cancer al vezicii urinare“, explică medicul Ovidiu Constantin Limoncu.

BULINĂ: „În anumite situații, anumite medicamente foarte larg folosite pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, cum ar fi IEC - inhibitorii enzimei de conversie (captopril, enalapril, monopril etc.) și mai ales în asociere cu antiinflamatoarele nesteroidiene, pot provoca o depreciere serioasă a funcției renale”, Dr. Ovidiu Constantin Limoncu.

„Cât de toxic este paracetamolul în cazul copiilor?” Dorina Matei, Iași

Folosirea pe scară largă, atât la recomandarea medicului, cât și din proprie inițiativă, a unei multitudini de medicamente nefrotoxice sau cu potențial nefrotoxic, ridică deosebite probleme de sănătate, mai ales în cazul copiilor.

Acetaminofenul (paracetamolul) este liderul cauzelor de insuficiență hepatică acută la copil, motiv pentru care efectele asupra rinichilor sunt adeseori eclipsate de aceasta. Folosirea preparatelor cu concentrație ridicată sau administrarea repetată a unor preparate cu denumiri diferite, dar care conțin aceeași substanță, paracetamol, pot genera ușor niveluri toxice.

Dr. Ovidiu Constantin Limoncu, medic primar pediatru, medic specialist nefrologie, rețeaua privată de sănătate Regina Maria

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Oameni | 01 aprilie 2015, 07:05
Dacă vă doriți un venit suplimentar în timpul liber, acum puteți beneficia de această oportunitate. Avantajul este că nu aveți un program fix și nu trebuie sa vă deplasați. Tot ce aveți nevoie, este doar un calculator si o conexiune la internet. Câștigurile lunare nu sunt fixe și pot varia între câteva zeci de euro sau sute. Depinde doar de implicarea dumneavoastră și de timpul pe care doriți să-l alocați. Se oferă CONTRACT LEGAL. Pentru mai multe detalii: [email protected]
2 Postat de: Simo | 28 aprilie 2015, 11:56
Dacă îţi doreşti sincer să câştigi bani mai mulţi decât la ora actuală, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să înveţi să acorzi mult mai puţină atenţie lucrurilor pe care le spun sau le fac cei din jurul tău şi mult mai multă atenţie "micuţei voci" care îţi vorbeşte în sinea ta. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email:[email protected]
3 Postat de: Daniel | 28 aprilie 2015, 12:09
Cum lipsurile nu apar decât atunci când nu eşti conştient de abundenţa din jur. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]
4 Postat de: Ana | 28 aprilie 2015, 12:26
Numai daca si când "dam" tot ceea ce avem mai bun în noi, ajungem sa descoperim ca suntem în stare sa realizam înca si mai mult. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Nascut pentru succes”. Cautam urgent colaboratori part-time care vor sa câ?tige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimite?i mesajul PROIECT la adresa de email [email protected]
5 Postat de: Edi Ares | 25 noiembrie 2015, 19:19
Buna ziua.Din pataniile mele doresc sa atentionez si pe altii ca sa nu pateasca ce-am patit eu.Mai exact:fiind racit,i-am dat copilului meu de 10 ani,pt.ca facea si febra,paracetamol ,vreo 6 zile si netrecandu-i raceala l-am dus in spital .I-a iesit la analize ficatul crescut din cauza acestui medicament.Alta dat ,i-am dat vreo 8 zile ser efredinat pt.raceala,ca-i curgea nasul.Bineinteles si alte pastile i-am dat ,dar mi s-a spus ca din cauza serului efredinat i s-a marit tare inima,i-a iesit mare pe radiografie.Tratamentele nu le-am dat de capul meu,ci la sfatul unui medic,dar am ajunsla alti medici,pt.ca i-au facut rau.Deci, invatam ca medicamentele ne ajuta,dar nu trebuie luate pe perioada lunga de timp.
Adauga un comentariu »