Stil de viata&dieta / Nutritie »

VIDEO: Ce alimente ne fură calciul

Autor: Claudia Georgevici | 11 decembrie, 08:20 | 6 comentarii

Dacă ţii la sănătatea oaselor, nu trebuie să fii preocupat doar de consumul unor alimente care conţin cât mai mult calciu, ci şi de modalităţile cele mai bune de asimilare a acestui mineral. Ştiai că unele alimente îţi „fură” calciul?


Avem nevoie de calciu mai mult decât de multe alte minerale. Cu vârsta, se pierde mai mult calciu decât se pune la loc, ceea ce duce la scăderea densităţii osoase. De aceea, este important să consumi alimente bogate în calciu, dintre acestea, produsele lactate fiind cele mai importante surse.

Nu ignora însă nici peştele sau ouăle, care conţin vitamina D, necesară asimilării acestui mineral. Nu exagera însă cu consumul de carne, de ciocolată, de sare şi de băuturi carbogazoaze, pentru că aceştia sunt câţiva dintre inamicii asimilării optime a calciului.

Acizii din legume blochează absorbţia mineralului

Acidul fitic, prezent în tărâţele boabelor integrale de grâu, în nuci, în alune şi în unele leguminoase, poate împiedica absorbţia intestinală a calciului. De asemenea, acidul oxalic, care se găseşte în spanac, în fasole, în cartofi dulci şi în ciocolată poate forma unii compuşi, care împiedică asimilarea calciului în organism.

Acelaşi efect îl are şi acidul tanic din ceai, din vin roşu şi din unele fructe. Astfel, deşi unele legume, precum spanacul, ştevia, varza şi loboda, sunt bogate în calciu, mineralul nu poate fi asimilat optim din cauza acidului oxalic.

Proteinele pun calciul pe fugă

Balanţa calciului în corp este sensibilă şi la aportul excesiv de proteine din carne. Un consum crescut de proteine poate suprasolicita ficatul şi rinichii, având loc eliminarea calciului. De asemenea, sarea în exces dăunează sănătăţii.

Astfel, consumul mare de sare poate favoriza excreţia renală a calciului. Prin acest lucru, creşte şi riscul de apariţie a osteoporozei. De aceea, nu uita de alimentele cu un conţinut „ascuns” de sare, cum ar fi pâinea şi conservele.

Nu abuza de cafea!

Cafeaua are un efect diuretic, acţionând astfel încât scade absorbţia calciului şi îi creşte excreţia. Dacă eşti o posibilă „candidată” la osteoporoză, redu cantitatea de cafea sau înlocuieşte-o cu ceai verde. Şi abuzul de alcoolpoate duce la scăderea asimilării intestinale a calciului, inhibând enzimele hepatice care contribuie la activarea vitaminei D.

Băuturile carbogazoase (de exemplu, cola) conţin fosfaţi, care pot deregla echilibrul calciului. Un nivel ridicat de fosfor în alimentaţie stimulează secreţia hormonului paratiroidian, care afectează echilibrul calciuluidin sânge, fiind necesară „mobilizarea” lui din oase.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Dorin | 03 noiembrie 2013, 16:06
Asadar: nu mancati carne , fasole, spanac, varza, lapte . Nu mai mancati nimic si ...o sa fiti sanatosi si morti !
2 Postat de: | 03 noiembrie 2013, 16:07
Ah, am uitat si : nuci, alune, paine cu tarate sau paine integrala.
Beti doar apa plata. Si nu respirati ca aerul este poluat.
3 Postat de: Elena | 11 decembrie 2014, 16:38
Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
4 Postat de: Ileana | 27 mai 2015, 07:07
Ai un calculator si o retea de internet...? Eu, am bucuria de a lucra intr-un proiect in plina expansiune,nu este un job,ci o afacere,care imi ofera multe oportunitati,mult timp liber,bucuria de a lucra de acasa,in fața calculatorului. Proiectul este la stadiul national,iar in scurt timp,vom ataca piata online mondiala ! Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice. Avem nevoie de colegi ambitiosi,cu vise si dorința de independența financiara ! Nu este necesara experienta. Oferim pregatire si suport profesional,pana in punctul in care veti reusi sa va descurcati singuri,in aceasta activitate profesionala. Veti trece mai intai prin instruire, apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati. Program part-time sau full-time,alegerea e a ta. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Pentru cei interesati text,, info’’: [email protected] Important ! Lasati mesajul cu textul " INFO " doar pe e-mail ! In caz ca nu primiti o lectie din probleme tehnice va rog sa ma anuntati!
Raspunsul la informatiile solicitate o sa-l primiti in maxim 24 ore.
Oferim si solicitam seriozitate!
5 Postat de: Victor | 27 septembrie 2016, 18:13
...asa támpeniii...: adicá nu aia nu ailaltá cá-ti
fu-- , Ca-ul... de parcá am fi "de tot" pe bazá de
ásta...
Pagina comentarii: 
Adauga un comentariu »