Sanatatea ta / Ce te doare »

VIDEO: Cât de periculoase sunt infecţiile dentare

Autor: Claudia Georgevici | 01 iulie, 13:25 | 5 comentarii

Pe termen lung afecţiunile netratate ale dinţilor pot afecta inima, rinichii şi articulaţiile. Igiena bucală precară favorizează şi întreţine atât infecţiile de la nivelul dinţilor, cât şi pe cele care afectează gingiile.


Afectarea nervului duce la producerea unei infecţii la rădăcina dintelui şi chiar în regiunile învecinate. Cele mai multe astfel de infecţii sunt cauzate de cariile netratate, de obturaţiile adânci sau de lucrările dentare care nu au fost fixate corect. Controalele periodice o dată la şase luni sunt importante pentru prevenirea infecţiilor dentare.

Abcesul nu trebuie neglijat

În cazul cariilor neglijate, acestea evoluează, ducând la pierderea dintelui sau a măselei şi la producerea unor infecţii. Una dintre astfel de infecţii este abcesul dentar, care trebuie considerat o urgenţă medicală. Bacteriile din astfel de abcese pot trece în sânge (bacteriemie), în cazuri grave dând septicemie.

O altă complicaţie a abcesului dentar este inflamarea purulentă a ţesutului moale sublingual (angina Ludwig), ce poate duce la tumefierea gâtului, la imposibilitatea mişcării limbii şi la îngreunarea respiraţiei, în cazuri grave putând apărea asfixia mecanică. Aproape 90 la sută din cazurile de angină Ludwig sunt date de infecţiile bucale. Această complicaţie se tratează fie cu antibiotice, fie chirurgical, pentru îndepărtarea puroiului acumulat în ţesutul moale.

Este afectată inima

Pe lângă eventuala pierdere a dintelui, infecţiile produse în cavitatea bucală se pot răspândi la nivelul altor organe, precum inima. Medicul Raluca Manea atrage atenţia că în cazul cardiacilor, problemele dentare pot duce la miocardită, infecţii ale muşchilor inimii. De asemenea, bacteriile date de infecţiile bucale sunt factor de risc pentru ateroscleroză şi endocardită (infecţie a valvelor inimii).

O altă complicaţie a infecţiilor dentare netratate, date mai ales de carii la nivelul premolarilor superiori, o reprezintă sinuzita maxilară acută, afecţiune care se manifestă prin secreţie nazală abundentă, cu un miros urât. În acest caz, se va trata mai întâi infecţia de la nivelul cavităţii bucale.

Din cauză că diabetul scade rezistenţa în faţa infecţiilor, pacienţii diagnosticaţi cu această boală au un risc mai mare de a face gingivită sau xerostomie (senzaţie de arsură a gurii), de aceea trebuie să acorde o atenţie specială igienei orale.

Bacteriile ajunse în sânge mai pot afecta rinichii şi articulaţiile, iar potrivit unui studiu de specialitate, gingivita şi infecţiile date de cariile netratate favorizează riscul de apariţie a cancerului.

Riscante pentru gravide

În cazul femeilor care doresc să rămână însărcinate, medicii le recomandă să îşi trateze înainte eventualele probleme dentare. În caz contrar, pot apărea gangrene pulpare date de agravarea unei carii. Există un risc ca infecţiile bucale să ducă la naştere prematură. Şi în cazul copiilor pot apărea probleme din cauza neîngrijirii dinţilor de lapte. Este posibil ca infecţia microbiană să atace structura dinţilor permanenţi.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Laviniu | 18 septembrie 2014, 01:36
Cele mai sigure locuri de munca! Oferta extrem de serioasa! Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, e randul dumneavoastra acum! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate! Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi! Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]
2 Postat de: Concediere.wordpress.com | 18 septembrie 2014, 03:34
utile informatiile, multumim
3 Postat de: Marina | 28 aprilie 2015, 07:12
Bogăția începe sub forma unui gând. Asta scrie celebrul Napoleon Hill în cartea

”De la idee la bani”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige

bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de

comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]
4 Postat de: Costy | 28 aprilie 2015, 08:31
Istoria omenirii este scrisă de cei care şi-au propus scopuri măreţe şi care au persistat cu îndârjire, uneori timp de ani de zile, până le-au atins. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email : [email protected]


5 Postat de: Costy | 01 iulie 2015, 12:26

Afacere pentru iubitorii de carti! Aceasta este afacerea cea mai potrivita pentru oamenii inteligenti si care au acasa o biblioteca! Castigi bani imbogatindu-ti biblioteca! Ce poate fi mai simplu si mai interesant? Aceasta este o oferta cu adevarat unica si revolutionara! Cere acum mai multe detalii, la adresa de email:costicapanaite56gmail.com

Adauga un comentariu »