Stil de viata&dieta / Nutritie »

Varză albă vs. varză roșie

Autor: Maria Stoica | 22 ianuarie, 10:05 | 1 comentariu

Varza (Brassica oleracea), cunoscută și sub numele de curechi, este o legumă comestibilă albă sau roșie. Haideți să aflăm care dintre cele două soiuri este mai benefic pentru organism. Varza albă vs. varza roșie!


Varză albă vs. varză roșie – care dintre cele două soiuri are mai multe proprietăți benefice pentru organism

Pe lângă aspectul coloristic diferit al celor două tipuri de varză, respectiv cea roșie și cea albă, mai există și alte diferențe demne de menționat între cele două soiuri. Varza roșie conține de câteva ori mai multe vitamine decât sora sa albă, iar punctul forte al acestei legume este constituit de bogăția de pigmenți care îi dau culoarea purpurie-violacee și care au un efect de stimulare a imunității, antitumoral și antioxidant extrem de puternic.

În plus, varza roșie conține o cantitate de până la 8 ori mai mare de vitamina C, fiind un adevărat concentrat din această vitamină. Pigmenții care dau culoare acestei legume au un rol foarte important și ca medicament, astfel că varza roșie are calități curative și este recomandată în diferite afecțiuni.

Și varza albă este excelentă pentru sănătatea noastră. Ea este recomandată a fi consumată  în tratamentul anemiei, diabetului zaharat, litiazei biliare, tusei, afecțiunilor renale, hemoroizilor, durerilor de ficat (varză crudă sub formă de cataplasme) și ulcerului gastric. Pe de altă parte, varza albă acționează ca laxativ, vitaminizant și ajută la prelungirea vieții (vitamina A conținută în varză întârzie îmbătrânirea, hrănind țesuturile).

În timp ce, varza roșie este un adjuvant împotriva mai multor tipuri de cancere, precum cel gastric, uterin, cel de sân, intestinal sau de piele. Studiile făcute arată că o cură cu suc proaspăt de varză roșie, din care se bea câte un litru pe zi, contribuie la stoparea și chiar intrarea în remisie a diferitelor forme de cancer, care afectează stomacul, dar și cavitatea bucală. Această acțiune antitumorală se datorează pigmenților și sulforafanilor din varza roșie. Însă mai există o substanță, un aminoacid conținut de varza roșie, numit glutamină, care stimulează refacerea, creșterea și dezvoltarea normală a celulelor.

Varză albă vs. varză roșie: ambele sortimente sunt indicate în tratarea ulcerului

Varza roșie se poate folosi și pentru prevenirea și combaterea degenerării celulelor din sistemul nervos central, care determină apariția sindromului Alzheimer. Cantitatea bogată de vitamina C conținută de această legumă ajută inima și sistemul cardiovascular să facă față febrei dezvoltând acțiunea sistemului imunitar. De asemenea, alergiile pot fi prevenite cu succes prin administrarea unor cure de salată de varză roșie pe timpul iernii, conținutul ridicat de vitamina C și antioxidanți ajutând la reglarea reacției sistemului imunitar la interacțiunea cu factorii externi.

Varza roșie este un remediu naturist excelent pentru febră. Se administrează salata de varză roșie (150 de grame) sau sucul de varză (100 ml) de 2-3 ori pe zi. Și alergia este prevenită de o cură cu salată de varză roșie crudă (ori chiar murată) pe timpul iernii. Se consumă 200-300 de grame zilnic, pe o perioadă de timp de 3 luni, urmată de alte 3 săptămâni de pauză, după care se poate relua.

Atunci când vorbim de varza albă vs varza roșie este bine totuși să amintim și punctele comune. Sucul de varză (atât cea albă, cât și cea roșie), consumat zilnic, vindecă ulcerul. Crudă, ca salată, sau gătită, varza ajută digestia, combate anemia și depresia, iar diabeticii o pot consuma fără probleme. 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Simona | 24 ianuarie 2016, 16:59
Cautam URGENT dezvoltatori afacere online pentru PUBLICARE ANUNTURI
Ce oferim:
-instruire gratuita sub forma unor lectii trimise prin email
-scrisoare de recomandare
-posibilitatea de a lucra comod la domiciliu pe calculator in functie de disponibilitate (part-time/full time)
-contract legal de comision
-plata se calculeaza in functie de implicare si realizari.
Cerinte:
-cunostinte minime PC;
-timp la dispozitie 2-3 ore pe zi
-calculator si conexiune internet;
-seriozitate, abilitate, rabdare si persevrenta.
Nu este necesara experienta.
Veti trece mai intai prin instruire apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati cu noi.
Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice.
Pentru informatii trimiteti textul ,,info’’ la adresa de e-mail: [email protected]
Oferim si solicitam seriozitate!
In caz ca nu primiti o lectie din probleme tehnice va rog sa ma anuntati!
Raspunsul la informatiile solicitate o sa-l primiti in maxim 24ore.
Adauga un comentariu »