Sanatatea ta / Ce te doare »

Uite cât de periculoasă este poliartrita reumatoidă

Autor: Ramona Liță | 19 mai, 10:00 | 0 comentarii

În timp și datorită stilului de viață agitat, a surmenajului și a poziției incorecte, organismul suferă anumite modificări ce fac obligatorie vizita la medicul specialist pentru a prescrie un tratament menit să trateze afecțiunile instalate.


Oasele corpului uman chiar dacă sunt aparent foarte rezistente, în timp se pot eroda, rupe sau mișca de la locul lor. În toate cazurile este necesară vizita la medic deoarece consecințele pot fi uneori fatale.

Astfel că, poliartrita reumatoidă este o boala inflamatorie cronică, care nu se limitează doar la afectarea articulațiilor.

Există cazuri în care odată ce a apărut și nu a fost tratată corespunzător la timp, această afecțiunea s-a extins și la nivelul ochilor, a pielii, a plămânilor dar și asupra vaselor de sânge.

Cea mai frecventă formă de artrită

Această formă de artrită, considerată a fi o afecțiune reumatică de tip inflamator afectează aproximativ 1% din populație. Este considerată ca fiind o boală autoimună, ce atacă structurile organismului începând cu articulațiile. Este mult mai frecventă la femei decât la bărbați, deși ea poate fi întâlnită la aproape orice vârstă, cel mai adesea apare între vârstele de 40-60 de ani.

Dacă în cazul artrozei, cauza apariției este suprasolicitarea articulației, când vine vorba de artrită practiv avem de a face cu inflamații ce duc la dezvoltarea exagerată a membranei sinoviale care se erodează distrugând apoi articulația.

Citește și: Mituri despre osteoporoză

Cauzele apariției

Printre factorii de risc se regăsește și istoricul familial de care trebuie să ții întotdeauna cont. Fumatul, expunerea la anumite materiale precum este azbestul sau siliciu, obezitata, par a fi alți factori de care trebuie să ții cont.

Chiar dacă se consideră a fi o afecțiune autoimună nu trebuie să excluzi factorii de risc de mai sus.

Deși inițial apare la articulațiile mici ale mâinii și ale piciorului, pe măsură ce boala avansează se răspândește și la nivelul gleznei, a pumnului, coatelor, a umerilor și inclusiv a șoldului.

Trebuie menționat faptul că aceste simptome apar simetric.

În cazul în care observi o articulație inflamată mai mult de 3 săptămâni este indicat să te prezinți la medic.

Complicații ce pot să apară

Cele mai des întâlnite sunt deformările articulare, pierderea sau reducerea capacității de a munci și de a te îngriji, osteoporoza, infecții cauzate de scăderea sistemului imunitar din cauza anumitor medicamente ce sunt recomandate pentru a trata această afecțiune.

O altă consecință este instalarea sindromului de canal carpian, ateroscleroza accelerată, limfom sau afectarea plămânilor prin apariția fibrozei sau a pneumonitei.

Tratamentul necesar

În prezent nu se cunoaște un tratament specific pentru a trata această afecțiune, dar s-au observat progrese considerabile prin intermediul schemelor terapeutice, putând să se obțină astfel o remisie a bolii, o întârziere în dezvoltarea deformărilor osoase.
Tratamentul trebuie să conțină recuperarea medicală cu exerciții care să ajute la menținerea flexibilității articulațiilor dar și metoda chirurgicală cu ajutorul căreia să se corecteze deformările articulare și aici menționăm sinovectomia care presupune îndepărtarea prțială sau totală a membranei sinoviale;  protezarea articulară.


 

Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »