Familia ta / Sarcina »

Totul despre sarcina toxică

Autor: Alina Costache | 17 noiembrie, 14:55 | 2 comentarii | 1074 vizualizari

În timp ce pentru majoritatea viitoarelor mămici grețurile și vărsăturile sunt simptome obișnuite care anunță prezența unui bebe în pântece, pentru cele cu sarcină toxică acestea se transformă într-o problemă de sănătate.


Neplăcere care apare în primul trimestru, sarcina toxică afectează 2-3 femei din 100 de gravide. Unul dintre cele mai clare semne că suferi de sarcină toxică este pierderea vizibilă în greutate, însă cel mai sigur mod de a confirma diagnosticul este prin testele de sânge care arată dezechilibrele din organism. Deși simptomele ar putea să inducă în eroare multe gravide, cele care au avut sarcină toxică pot să afirme că, în realitate, greața și vărsăturile sunt mult mai intense decât nivelul de suportabilitate.

Acestea duc la deshidratare, de multe ori ajungându-se la internarea în spital, la supraveghere medicală pe perioade mai lungi și la urmarea unui tratament pe durata primului trimestru al sarcinii. Unele gravide au zile în care nu reușesc nici să bea apă, de mâncare nemaifiind vorba.

Produce dezechilibre în corp

Cel mai frecvent, femeia se confruntă cu stări specifice perioadei, între a 4 și a 16 săptămână de sarcină. În disgravidie - cum mai este numită sarcina toxică, uneori se ajunge și la 30-40 de episoade de vărsături într-o singură zi. Alte simptome includ oboseală, insomnie, dureri abdominale și oligurie (micșorarea volumului de urină eliminată în 24 de ore).

Netratată, boala duce la pierderea de kilograme, tensiune arterială scăzută, dezechilibre metabolice, tahicardie și, în cazurile cele mai grave, la halucinații. Gravidele cu această problemă se tem permanent să nu piardă sarcina, iar riscul este real în multe cazuri.

De ce apare

Cauzele exacte ale sarcinii toxice nu sunt cunoscute complet, însă medicii sunt de părere că aceasta ar putea fi cauzată de schimbările produse în organism de hormonii sarcinii. Alți factori pot fi atât de ordin intern, cât și extern:

·         Vârsta femeii - când sarcina apare după 35 de ani, riscul este mult mai ridicat;

·         Sarcină multiplă - dacă mama așteaptă gemeni sau tripleți, este mai probabil să aibă sarcină toxică;

·          Disfuncții hepatice și digestive;

·         Rh-ul negativ al gravidei;

·         Alimentația necorespunzătoare sau bogată în grăsimi;

·         Predispoziție familială - dacă mama sau bunica au avut sarcină toxică, riscul ca aceasta să fie moștenită de gravidă cresc simțitor.

·         Bolile de ficat;

·         Răul de mașină sau de mișcare, în general.

Faptul că viitoarea mămică a trecut cu bine prin sarcini anterioare nu exclude posibilitatea complicației în sarcina actuală.

Și fătul are de suferit

Cel mai problematic este faptul că fătul riscă să nu se dezvolte corespunzător, pentru că nu primește elemente nutritive conform nevoilor lui. Mai mult, în aceste condiții, există pericolul de naștere prematură. Funcțional, organele suferă modificări importante, iar în cazuri excepționale ele pot fi fatale.

În anii ’40 disgravidia reprezenta una dintre cauzele decesului maternal. De aceea, este esențial ca gravida să se afle sub supraveghere medicală și sub tratament medicamentos. Hidratarea intravenoasă a scăzut la maximum rata mortalității cauzate de sarcina toxică.

E nevoie de supraveghere medicală

Doctorul care urmărește sarcina poate prescrie o serie de medicamente care nu afectează fătul, dar care ajută la combaterea vărsăturilor. Modificarea dietei este și ea parte din tratament. Specialiștii recomandă consumul de alimente cât mai proaspete și naturale, fără grăsimi și condimente. beneficii adduce și ghimbirul.

Sfatul specialistului

Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrică-ginecologie, Spitalul Medicover, București, www.dristoc.ro

Sarcina toxică este o afecțiune de care pot suferi femeile însărcinate în primele luni după concepție. Multe dintre acestea se confruntă cu o astfel de problemă încă din primele săptămâni de sarcină și continuă până în luna a doua sau a treia, după care simptomele dispar.

Poate să apară în cazul oricărei femei însărcinate care nu respectă anumite reguli de odihnă, dietă și, mai ales evitarea substanțelor precum nicotina și cofeina.Dereglările hormonale, afecțiunile glandei tiroide, infecția cu Helicobacter pylori, supraponderalitatea sau problemele de natură psihologică sunt factori care pot contribui la crearea unei sarcini toxice.

În cazul în care se stabilește diagnosticul de sarcină toxică, tratamentul trebuie să fie instituit cât mai rapid, deoarece, neglijată, aceasta poate produce dereglări metabolice majore, în cazuri extreme chiar ireversibile, punând în pericol starea de sănătate a mamei. Este foarte important ca de la primele simptome pacienta să apeleze la un consult de specialitate. Astfel, sarcina va fi în siguranță.

Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Anca | 15 noiembrie 2016, 10:07
Colaborare exceptionala la domiciliu! Opriti-va acum aici si incepeti sa castigati bani! Castiguri sigure si rapide! Oferta aceasta este exact ceea ce va trebuie! Aveti nevoie de bani luna aceasta?Vreti sa castigati bani repede si printr-o activitate interesanta? Atunci cereti urgent detalii mai multe la adresa de email: [email protected]
2 Postat de: Adrian Razvan | 16 noiembrie 2016, 11:12
Hollywood are nevoie de o poveste spectaculoasa! De ce sa nu faci bani aici? Iti oferim seriozitate! Incepi si primesti ajutor! Cine va fi urmatorul superstar? Cea mai buna echipa pentru Hollywood! Rapid! Hollywood e aici!
Castiga si tu bani! Foarte multi bani online! Hollywood va straluci! Sistemul functioneaza! Incredibil! Cere acum detalii mai multe la adresa de email: [email protected]
Adauga un comentariu »