Familia ta / Copii »

Totul despre igiena nasului la copii

Autor: Alexandra Obreja | 15 iulie, 09:30 | 0 comentarii

Lipsa igienei nazale corespunzătoare poate afecta sistemul imunitar al copilului, care va fi mai predispus la infecții ale aparatului respirator. De aceea, este important să știi ce lucruri trebuie să ai în vedere pentru ca micuțul tău să fie sănătos.


Nasul este supus agresiunilor tot timpul anului, fie că e iarnă și frigul sau răceala îl afectează, sau că e primăvară, când e expus alergenilor de sezon. De asemenea, aerul uscat, poluarea şi substanțele iritante usucă mucoasa nazală. În cazul în care aceasta este slăbită, interiorul nasului se irită, se usucă şi apar mâncărimi. Astfel, respirația devine dureroasă și mucoasa nazală nu își mai îndeplinește rolul de mecanism de apărare.

Măsuri corecte în primii ani de viaţă

În primele sale zile de viață, bebelușul se adaptează la mediul exterior. Din cauză că aparatul său respirator este foarte firav, căile respiratorii fiind foarte înguste, bebelușii strănută adesea și respiră zgomotos uneori, fără ca acestea să fie neapărat simptome ale unei afecțiuni respiratorii.

Igiena nazală a unui bebeluș trebuie făcută zilnic, însă nu trebuie exagerată. Curățarea năsucului se face, de obicei, după băiță, pentru că atunci secrețiile se înmoaie. Pentru o igienă corectă, poți folosi o pompă manuală şi ser fiziologic, apă de mare (soluţie salină) sau alte descongestionante nazale, toate prescrise de un pediatru.

Batista bebeluşului, dispozitivul care se ataşează la aspirator, este folosită în cazul secreţiilor abundente, vâscoase, care îl împiedică să respire. Nu este recomandat să se folosească în exces pompele electrice sau cele care se ataşează la aspirator, deoarece secreţiile nazale se pot înmulţi. Este foarte important ca secrețiile să nu stagneze în nas, deoarece în ele se poate dezvolta flora bacteriană, care duce la îmbolnăvire.

Citește și: Cum tratezi răgușeala la copii

Arată-i de ce e importantă igiena

La fel ca spălatul pe dinţi, igiena nazală trebuie să fie o rutină. Atunci când copilul crește, igiena nazală este mai simplu de efectuat. După vârsta de 2 ani, copiii învață să își sufle singuri nasul în batistă. O igienă corectă se face dimineața și seara, atât prin spălarea zonei exterioare, cât și prin curățarea interiorului nărilor, cu ajutorul apei de mare sau a serului fiziologic.

După pulverizarea cu o astfel de soluţie, nasul trebuie suflat bine, astfel încât să fie eliminate toate secrețiile care pot reprezenta un potențial pericol pentru sănătatea juniorului. De asemenea, trebuie menținută o igienă a mâinilor, după suflarea nasului.

Cei 7 ani de acasă

Atunci când copilul strănută, trebuie educat să își acopere gura și nasul, pentru a nu răspândi microbi în jur. Pentru a evita folosirea mânecii atunci când vrea să își șteargă nasul, obișnuiește-l să aibă întotdeauna o batistă la îndemână. Învață-l ca, după ce a folosit șervețelul, să îl arunce la coș.

Te-ar mai putea interesa: Așa tratezi afecțiunile respiratorii la copii!

Aerisirea spațiului contribuie la sănătatea căilor respiratorii

O igienă nazală ca la carte înseamnă și un stil de viață sănătos pentru micuț. Este foarte important să îi aerisești sau să îl înveți pe el să își aerisească propria cameră, să îi cureți praful, în special pe cel din covoare şi de pe mobilă și să eviți fumatul. Pentru a-l ajuta să respire mai bine, foloseşte în camera lui un umidificator de aer.

Bine de ştiut!

Igiena nazală zilnică previne infecţii precum otita sau rinofaringita.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »