Actualitate »

Top 4 îndulcitori naturali și cum îi includem în dietă (P)

23 martie, 12:30 | 0 comentarii

În medie, 400 de calorii din cantitatea zilnică consumată de o persoană provin din zaharuri adăugate. Pentru că îndulcitorii artificiali precum aspartanul și sucraloza vin la pachet cu o serie de efecte adverse, vă propunem patru îndulcitori naturali sănătoși.

Zaharurile rafinate au efecte secundare ce includ diabetul, cariile dentare, obezitatea, bolile cardiovasculare și mai multe tipuri de cancer. Există, însă, substituenți naturali care nu doar că nu vă afectează sănătatea, ci vă aduc o serie de beneficii substanțiale. Vă prezentăm patru îndulcitori naturali:

1. Miere crudă (64 de calorii per linguriță)

Mierea este un super-aliment și este unul dintre cei mai populari îndulcitori naturali. Are un conținut bogat de enzime, antioxidanți, fier, zinc, potasiu, calciu, fosfor, vitamina B6, ruboflavină, acid nicotinic. Împreună, acești nutrienți esențiali contribuie la neutralizarea radicalilor liberi în timp ce ajută la dezvoltarea bacteriilor sănătoase din tractul digestiv.

Este important însă ca mierea să fie crudă - odată ce mierea este pasteurizată își pierde multe din beneficii.

Cum includem mierea crudă în alimentație

În primul rând, evitați să gătiți cu miere crudă. O puteți folosi atunci când mâncați cereale la micul dejun, amestecați-o cu iaurt natural ori utilizați-o atunci când pregătiți sosuri pentru salate. Dacă vă doriți să păstrați nutrienții din miere, țineți-o departe de căldură. Dacă vă place însă să folosiți miere în cafea sau ceai, așteptați până când lichidul se răcește suficient cât să poată fi sorbit fără probleme înainte de a adăuga mierea.

2. Stevia (0 calorii)

Stevia provine din America de Sud și a fost folosită vreme de sute de ani în regiune, fiindu-i recunoscute beneficiile aduse glicemiei și pierderilor în greutate. Astăzi, stevia se găsește peste tot în lume, sub formă lichidă, sub forma tabletelor dizolvante și amestecuri pentru copt. Are zero calorii, zero carbohidrați și niciunul dintre efectele secundare ale îndulcitorilor artificiali.

Cum includem stevia în alimentație

Spre deosebire de mierea crudă, stevia poate fi folosită fără probleme în alimentele gătite cu ajutorul focului. Nu folosiți, însă, aceeași cantitate pe care ați folosi-o dacă ați adăuga zahăr în preparatele dumneavoastră - stevia este de 200 de ori mai dulce decât zahărul.

3. Curmalele (66 de calorii per linguriță)

Curmalele au un conținut ridicat de potasiu, cupru, fier, magneziu, vitamina B6 și mangan. Sunt ușor de digerat și susțin metabolizarea proteinelor, a grăsimilor și a carbohidraților. Studiile arată, de asemenea, că scad nivelele de colesterol din sânge.

Cum includem curmalele în alimentație

Pentru a folosi curmalele ca îndulcitor, primul pas este realizarea unei paste care poate fi folosită în aproape orice rețetă culinară. Secretul este să înmuiați curmalele în apă caldă până se înmoaie. Păstrați lichidul în care le-ați înmuiat și folosiți-l mai târziu în realizarea pastei. Adăugați cât lichid considerați că este necesar, în funcție de consistența pe care vă doriți să o aibă pasta. Recomandat este, însă, ca pasta obținută să aibă consistența untului de arahide. Pasta de curmale poate fi folosită în rețete de prăjituri și torturi.

4. Zahărul de nucă de cocos (45 de calorii per linguriță)

Cei mai multi oameni cunosc beneficiile apei de cocos, laptelui de cocos, fănii de cocos și, bineînțeles, ale nucii de cocos proaspete. Acum, din ce în ce mai mulți oameni folosesc zahărul de nucă de cocos ca îndulcitor natural, datorită conținutului său bogat în minerale, fier, zinc, calciu, potasiu, antioxidanți, fosfor ș.a.

Cum includem zahărul de nucă de cocos în alimentație

Folosiți zahărul din nucă de cocos în rețetele favorite exact cum ați folosi și zahărul.

Magazinul online Planteea vă pune la dispoziție o gamă foarte variată de îndulcitori naturali, precum și sute de produse sută la sută benefice pentru organism, fie că e vorba despre suplimente alimentare, cereale, uleiuri terapeutice, cosmetice bio și produse de îngrijire. Farmacia naturistă online Planteea este locul în care puteți găsi tot ce aveți nevoie!

Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »