Sanatatea ta / Ce te doare »

Ţi-a ieşit un furuncul? Iată ce trebuie să faci!

Autor: Raluca Cocriş | 18 decembrie, 14:55 | 22 comentarii

Te-ai trezit din senin cu un furuncul şi te întrebi cum de ţi se poate întâmpla una ca asta. Mai ales că de multe ori exagerezi în privinţa curăţeniei corporale.


Dar nu acesta este singurul motiv care justifică apariţia furunculelor. Sunt mulţi alţi factori din cauza cărora apar aceste punguţe cu puroi. În primul rând, starea generală de sănătate precară poate favoriza apariţia lor. Diabetul se află pe locul II în lista cu inculpaţi.

Anemia, afecţiuni ale pielii, medicamentele imunosupresoare contribuie şi ele la declanşarea furunculelor.

Nu în ultimul rând, obiectele vestimentare care irită pielea sau care sunt strânse pe corp. Prin frecare acestora cu pielea pot dezvolta infecţii.

Furunculele apar adesea la purtătorii de Stafilococ auriu

Furunculul este o infecţie bacteriană care afectează un folicul pilo-sebaceu, adică apare la rădăcina unui fir de păr. Aici se produce şi se acumulează puroi.

Stafilococul auriu este o bacterie care poartă mare parte din vină în cazul apariţiei furunculelor. Ea se găseşte pe suprafaţa pielii, în special în zone cu pilozitate: nări, axile, zona înghinală, zona dintre fese.


Mai poți citi:

- Leacuri din natură care combat furunculele

 - Cataplasmele cu in te scapă de furuncule

 - Masca din ou te scapă de coșuri


1 din 10 persoane, purtătoare de Stafilococ auriu

Chiar şi o simplă zgârietură poate facilita pătrunderea bacteriei în piele, unde începe să îşi facă cuib la rădăcina firului de păr.

Nu stoarce furunculul!

Odată pentru că ţi-ai face mai mult rău decât bine, punguţa cu puroi se va extinde şi va infecta şi alte zone. În al doilea rând pentru că durerea este mult prea mare.

De regulă, furunculul se prezintă sub forma unei umflături de culoare roşie, care ajunge să măsoare şi peste 1 cm în diametru.

Evident, începe să crească şi devine dureros atunci când se colectează mai mult puroi. Iar acumularea de puroi durează şi mai mult de o săptămână.

Vestea bună este că, în general, un furuncul trece în aproximativ două săptămâni. După ce se colectează puroiul şi se formează un vârf alb, capul, furunculul poate fi curăţat.

Dacă ai noroc şi nu te confrunţi cu unul de mari dimensiuni, să ştii că este posibil să nu-ţi rămână semn. În caz contrar, în locul infectat va rămâne o cicatrice.

Există cazuri în care este necesară intervenţia chirurgicală, pentru a deschide porţiunea afectată de infecţie şi pentru a o drena (adică a permite puroiului să se scurgă).

Ai grijă să:

-ai o dietă sănătoasă, cu multe fructe şi legume;

-să-ţi speli corpul cel puţin o dată pe zi cu apă şi săpun.

-eviţi să foloseşti prosopul sau lenjeria de corp împreună cu alţi membri ai familiei;

-foloseşti batista pentru a-ţi curăţa nările şi nu degetele;

-să eviţi, dacă medicul spune că eşti purtător de Stafilococ auriu, activităţile care presupun transpiraţia.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Ana-maria | 09 iulie 2012, 16:03
Buna ziua!
Ce ar trebuii sa fac in acest caz? Este necesar sa ma duc la un control la un spital?


Va mulumesc anticipat!!!!!!!
2 Postat de: Spinuviorel | 08 ianuarie 2013, 12:48
Ce recomandari ?
Multumim !!
nu folosesc acelasi prosop cu vecina de la 3,
nu folosesc decat batiste, de hartie,
Legume se sa ti le pui tu, ca -cataplasma !!
in afara de simptomatologie,
nici o recomandare !!
3 Postat de: Gabriel | 20 august 2013, 11:14
Mi a aparut unu pe zona piciorului jos la muschi si l am spart un pik dupa care am dat k mibazon si k albastru de metil....va rog spuneti mi ce sa fac va rog mult k sunt speriat panikat maxim ....va multumesc mult.
4 Postat de: Andreea | 05 februarie 2014, 11:06
Mi-a aparut unul in zona intima , am dat cu rivanol , si am baut antibiotic , a scazut putin dar tot ma doare . Astazi a inceput sa curga ceva alb de acolo si nu stiu ce sa fac .... sa il storc sau sa il las sa actioneze singur ? Multumesc !:)
5 Postat de: Geno | 13 martie 2014, 10:39
M-am comfruntat si eu de curand cu asa ceva,sfatul meu este sa consultati de urgenta un dermatolog,nu va jucati cu asa ceva,nu trece cu leacuri babesti va spun din propria experienta
Pagina comentarii: 
Adauga un comentariu »