Psiho / Dezvoltare personala »

Terapia de cuplu: când este indicată și care sunt beneficiile ei

Autor: Alina Corneanu | 29 ianuarie, 12:30 | 2 comentarii

Nu puține sunt cuplurile care nu reușesc să găsească calea cea mai potrivită pentru a rezolva problemele din relație și care ajung la divorț. Cât de mult ajută terapia de cuplu, care sunt beneficiile acestei – poți să descoperi în rândurile de mai jos!


Articole similare:

Potrivit ultimelor statistici, realizate în anul 2015, durata medie a unei căsătorii în România este de 13 ani, iar în ultimii ani, divorţul apare cu frecvenţa cea mai mare în rândul bărbaţilor şi femeilor din grupa de vârstă 35 - 39 de ani.

La început există, în general, o perioadă în care fiecare partener dă tot ceea ce are mai bun, vrea să impresioneze, îşi doreşte să dezvolte relația.

În timp, contextul în care cei doi au început relația se schimbă (apare un copil, se schimbă locul de muncă etc.), deci se ivesc alte tipuri de experiențe cărora cuplul trebuie să le facă față. Orice modificare mobilizează la fiecare dintre ei anumite calități, sau anumite „umbre”.

„Într-o relaţie, ambii parteneri trebuie să facă faţă, în timp, anumitor schimbări - orice legătură este dinamică, evoluează, se transform. De exemplu, pentru a face o prăjitură se urmează o reţetă, în care se pun o listă de ingrediente, în anumite proporţii, iar rezultatul este în consecință. Dacă vrem alt gust sau altă aromă trebuie să modificăm reţeta iniţială - fie schimbăm ingredientele, fie cantităţile şi astfel rezultă o altă prăjitură, diferită de cea iniţială. La fel se întâmplă şi într-o relaţie. Făcând aceleaşi lucruri vom ajunge la acelaşi rezultat. Dacă vrem să schimbăm rezultatul, atunci trebuie să modificăm aportul nostru în relaţie!“, explică Anca Kosina, psiholog și psihoterapeut în cadrul Centrului Medical ProVita - Diagnostic și tratament.

Problemele care se pot remedia prin terapia de cuplu

Comunicare în cuplu poate intra în impas din diverse motive, este de părere psihologul.

-    se activează orgolii, traume anterioare, temeri sau şabloane educaţionale diferite;

-    comoditatea unuia dintre parteneri, ce determină în prima fază supraresponsabilizarea celuilalt şi de aici apar oboseala, lipsa timpului pentru îndeplinirea propriilor nevoi, frustrări;

-    gelozia. Gelozia este de fapt o frică şi în acest caz ar trebui identificate cauzele mai profunde ale acestei frici;

-    infidelitatea unuia dintre parteneri.

Psihologul și psihoterapeutul Anca Kosina susține că în oricare dintre situațiile enumerate mai sus este de ajutor terapia de cuplu. „O terapie de cuplu nu îşi propune nici să împace, nici să despartă.

Se pleacă de la premiza că, atunci când partenerii vin la terapie, există deja un blocaj de comunicare în cuplu. Scopul terapiei este de a ajuta fiecare partener să conştientizeze ce se întâmplă în prezent, cum s-a ajuns în acest impas şi ce se poate face. Este nevoie însă de sinceritate şi dorinţă autentică de schimbare, din partea ambilor parteneri” adaugă psihologul.
 
„Vreau ca relaţia să fie mai bună, dar să se schimbe el/ ea“ sau „Îmi doresc să fac schimbări, dar nu acum!“ – se numără printre momentele tensionante la care se ajunge uneori în timpul terapiei de cuplu și în care de multe ori apare dorința de abandon, pentru că se ating de fapt subiecte grele, rigidităţi raţionale, tipare educaţionale sau pur şi simplu din comoditate. Este nevoie de perseverenţă, iar aici se vede dorinţa autentică de a salva sau îmbunătăţi relaţia.

„În concluzie, în urma unei terapii de cuplu, vor putea fi clarificate anumite aspecte, se vor putea conştientiza cauze profunde ale unor  blocaje, se pot pune în mişcare pârghii acţionale şi resurse poate neconştientizate sau uitate. Ce anume se va întâmpla în timpul terapiei şi la final este însă decizia fiecărui partener. Deciziile aparţin în totalitate celor doi parteneri!”, adaugă psiholog Anca Kosina.

Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Ema | 29 ianuarie 2016, 13:05
SUPER-OFERTA de lucru part-time, la domiciliu ! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza acum cu noi, convinsi de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit de instruire. Selectam dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time. Cerem seriozitate si rabdare. Daca doriți mai multe informații, trimiteti textul “INFO” la adresa de e-mail: [email protected]
2 Postat de: George | 02 februarie 2016, 19:34
Dacă nu ai altceva mai bun de făcut, decât să ți pierzi tmpul fără folos, încearcă să castigi niste bani postand anunturi 1-2 ore/zi. Nu e țeapă, nici glumă. Contract de comision, recomandare de muncă. Editură cauta isteți pentru promovarea cartilor electronice (e-books), pe piata internațională de limbă engleză. Acum s-a dat startul pe piata americana. Ratați ocazia, si veți regreta. Ultimii metri, pentru câștiguri substanțiale. Vino acum in echipă si vei fi indrumat pas cu pas. Nu te costă nimic decât câteva zeci de minute zilnic. Detalii la emailul [email protected] numai dacă crezi că ești capabil de seriozitate!
Adauga un comentariu »