Sanatatea ta / Ce te doare »

Sunt normale durerile menstruale?

Autor: Alina Corneanu | 12 martie, 08:15 | 4 comentarii

Dacă pentru o parte dintre femei perioadă de menstruație trece neobservată, pentru altele este cea mai dificilă din lună. Cât de normale sunt durerile menstruale, cum pot fi ele ținute sub control – la toate aceste întrebări răspunde medicul ginecolog Ana-Maria Micu.


Cunoscute sub denumirea de dismenoree, menstruațiile însoțite de dureri se numără printre problemele care le fac pe femei să treacă pragul medicului ginecolog. În timp ce la unele femei neplăcerile specifice perioadei încep să apară chiar și cu câteva zile înainte, la altele ele evoluează odată cu scurgerile sangvine.

Pentru a te asigura că durerile nu pot „ascunde“ unele probleme ginecologice, cel mai indicat este să mergi la medic. Astfel, nu numai că pot fi depistate eventualele afecțiuni genitale, dar se poate recomanda și tratament care să ajute la tratarea durerilor.     

De ce apar?

Deși, de cele mai multe ori, durerile sunt considerate semnale ale unor probleme de sănătate, când vine vorba de cele menstruale, lucrurile stau diferit. Acestea fac parte dintr-un proces natural prin care organismul trece lună de lună.

Mai exact, dacă niciun ovul nu a fost fecundat, uterul se contractă pentru a-l elimina. De fapt, contracțiile uterului sunt cele care duc la apariția senzației de durere menstruală, indiferent de intensitatea ei.

În multe cazuri, durerile sunt însoțite în fiecare lună de senzația de balonare, migrene, stare de moleșeală, dureri de sâni sau de spate, transpirație, chiar și diaree sau contipație.     


 Mai poți citi:

 - Află cum mai poți preveni sindromul premenstrual!

 - Ce ascund durerile menstruale?

 - Vitamina D poate ușura durerile menstruale


Când trebuie să te îngrijorezi

Cu toate că durerile menstruale apar lună de lună la majoritatea femeilor, atunci când ele sunt foarte mari și nu se reduc chiar și după administrarea de medicamente, este indicat să mergi la un consult ginecologic.

Mai ales dacă durerile sunt însoțite de menstruații abundente, cheaguri de sânge sau durează mai multe zile pot fi considerate semnale ale unor afecțiuni genitale. Printre acestea se numără infecțiile sau inflamațiile locale, chisturile ovariene, polipii (uterini și cervicali), fibromul, dar și endometrioza (creșterea anormală a țesutului care căptușește uterul).     

Cum le poți trata

Important de știut este că în multe din cazuri, durerile se reduc (ca intesitate și frecvență) sau dispar după o sarcină, dar și odată cu înaintarea în vârstă.

De multe ori, pentru a le ameliora, medicii recomandă medicamentele antiinflamatorii, antialgice și analgezice (efect temporar), dar și antinconcepționale (efect de durată). Ultima categorie de pastile nu numai că oferă protecție împotriva unei eventuale sarcini, dar reduce și disconfortul din perioada menstruală, abundența scurgerilor și ajută la reglarea ciclului.  

Știai că…
… mai mult de 50% din femeile tinere au dureri menstruale în fiecare lună, iar la 15% dintre ele sunt foarte mari?

Dr. Ana-Maria Micu, medic specialist obstetrică-ginecologie, Hyperclinica MedLife Titan, București

Durerile menstruale apar destul de des, mai ales în primele 2 zile ale ciclului menstrual, fiind afectate mai ales pacientele tinere, care nu au sarcini în antecedente. Durerile de intensitate redusă, care cedează la doze mici de medicamente simptomatice, de obicei nu sunt semne ale unor probleme ginecologice.

Există însă situații când durerile menstruale sunt de intensitate crescută, care nu cedează la tratamente simptomatice sau se accentuează de la o lună la alta, sugerând existența unor probleme genitale.

În această situație, pacientele trebuie să se prezinte la o consultație ginecologică. În cazul în care durerile nu sunt semnale ale unor afecțiuni se pot ameliora cu medicamente prescrise se medicul ginecolog.
 
 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Petrus | 10 septembrie 2014, 11:18
Locuri de munca urgente! Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila! Foarte multi oameni au inceput deja sa lucreze! Seriozitatea noastra este absoluta! Primele castiguri au fost deja acordate! NU este joc piramidal sau MLM! Avem nevoie de operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi si sa castige 300 dolari lunar! Pentru a afla detalii,trimiteti textul "Info" la adresa de email:[email protected]
2 Postat de: Lili | 17 noiembrie 2014, 20:53
Locuri de munca pe timp de criza! Alternativa noastra este cea mai sigura si mai serioasa! Oferim din start contract legal! Oamenii au inceput deja sa lucreze! S-au facut primele plati! Avem dovada! NU e joc piramidal si NU e MLM! Castigurile sunt garantate! 300 de dolari lunar, pentru operatori online, cu 3 ore de lucru pe zi! Va expediem detalii, dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]

3 Postat de: Florin | 12 martie 2015, 06:18
Stop! Oferta de lucru pentru voi se afla aici! Veti gasi mereu oferta noastra! Opriti-va acum si incepeti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
4 Postat de: Diana | 12 martie 2015, 08:57
Cea mai noua oferta de lucru! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
Adauga un comentariu »