Familia ta / Bebe »

Soluţii testate pentru a calma un bebeluş agitat

07 martie, 15:10 | 1 comentariu

Îmi amintesc sentimentul de copleşitoare responsabilitate când am venit cu primul meu copil acasă, de la maternitate. Îmi era atât de teamă să nu îl fac să plângă, încât primele unsprezece ore am stat cu el doar în braţe. Când bebe devenea agitat, ştiau de fiecare dată şi cele două prietene cu copii mai mari, pe care le sunam panicată.


Articole similare:

Şase ani şi trei copii mai târziu, când am ajuns acasă cu bebe numărul trei, aveam deja în spate suficientă experienţă încât să nu mai încarc facturile de telefon. Cei trei copii ai mei, fiecare cu nevoile lui diferite, m-au învăţat cum să deosebesc agitaţia normală a unui bebeluș agitat de problemele serioase, care impun soluţii speciale.

Primul lucru pe care trebuie să îl conștientizezi: un bebeluş nu manipulează niciodată

Iată câteva informații care îți vor prinde bine în momentele dificile: în creierul micuţ al bebelușului tău sunt activate doar reflexele primare şi abia acum se adaptează la lumea nouă, necunoscută, bombardat de tot soiul de stimuli puternici. El nu te cunoaşte decât pe tine! Din mulţimea de  sunete, nu ştie decât vocea ta. Dintre mirosurile care îl asaltează, preferatul lui este cum miroşi tu. Dintre ritmurile în care se vede silit să se deplaseze, legănarea mersului tău îi e singură familiară.

El are nevoie de tine, iar dacă plânge nu e pentru că vrea să te manipuleze, pentru că e răsfăţat sau cere atenţie. Nou-născuţii nu au capacitatea cerebrală de a crea astfel de scenarii. Când bebe e agitat şi plânge, în mod sigur, are o nevoie neîmplinită şi urgentă. Dacă îl ignori, socotind că se va linişti singur în pătuţ, rezultatul nu va fi un copil independent şi puternic, aşa cum ţi-au spus rudele trecute prin viaţă sau cadrele medicale blazate. Vei creşte un prunc resemnat, care a învăţat că nu poate avea încredere în nimeni.

Înţelegând că micuţul tău nu plânge fără motiv, că doar în puterea ta stă alinarea lui, vei găsi resursele şi răbdarea necesare pentru a face faţă cu brio.

Lucruri de controlat atunci când ai un bebeluș agitat:

Îi este foame sau sete?

În prima zi, stomacelul unui bebe e cât o cireaşă. După câteva zile, cât o nucă. Când ai stomacul cât o nucă, nu încape în el decât o măsură de lapte! Aşa că, dacă bebelușul tău alăptat plânge de foame după jumătate de oră, e normal, pentru că laptele matern se digeră mult mai repede decât laptele praf. La fel de normal este, pentru unii bebeluşi, mai ales dacă au icter fiziologic, să doarmă câteva ore neîntrerupt. Uneori bebeluşului i se face sete: cum să îi refuzi hidratarea? Experienţa mi-a demonstrat că, în primele luni de viaţă ale unui bebeluş alăptat, orice încercare de a stabili un program este de prisos.

Primele luni ale băieţilor mei mi s-au părut covârşitoare: mă simţeam redusă la rolul de sursă imediată de lapte cald. Chiar dacă între un alăptat şi următorul treceau câteva ore, mie mi se păreau teribil de scurte. Totuşi, citisem că acesta e normalul, altminteri aş fi fost foarte frustrată.

Are nevoie de un scutec curat?

Dacă primul meu copil nu avea nici o problemă cu scutecele murdare, fetiţa nu suporta un scutec plin. Aciditatea scaunelor în cazul bebeluşilor alăptaţi diferă de cea a bebeluşilor hrăniţi cu lapte praf, în ultimul caz fiind mai ridicată, precum şi nivelul de sensibilitate al pielii, de la un copil la altul.

Îl doare burtica?

Aveţi şi voi un bebeluş care tace mâlc, chiar doarme dus când este plimbat la verticală, pe umărul adultului, dar cum atinge cearşaful dă alarma? Exact aşa a fost copilul meu cel mic! Dacă bebeluşul este hrănit şi curat şi totuşi plânge când e aşezat în pătuţ, cel mai probabil are dureri de burtică.

Citește continuarea articolului pe totuldespremame.ro

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Mihaela | 07 martie 2016, 13:16
Un sistem testat pentru a castiga bani! Este cazul sa incetezi sa mai cauti alte oferte nesigure si neserioase! Acum si aici ai gasit exact ceea ce iti trebuie: un sistem testat, sigur, simplu si eficient prin care si tu sa castigi bani in timpul liber. Te astept sa ceri mai multe detalii la adresa mea de email: [email protected]
Adauga un comentariu »