Viata sexuala / Sex&dragoste »

Soluții pentru a aplana certurile

Autor: Diana David | 09 septembrie, 13:00 | 1 comentariu

Certurile sunt un mod de exprimare a nemulțumirilor față de cei din preajmă. Ele fac parte din viață și reprezintă reacții firești. Ba mai mult, pot fi chiar benefice. Cu o condiție: să se termine cu un armistițiu, nu cu o înfrângere.


Pentru a avea relații armonioase cu cei din preajma noastră, indiferent că este vorba de partenerul de viață, de membri ai familiei, de colegii de serviciu, de prieteni sau vecini, comunicarea este esențială. Din păcate, aceasta nu vine mereu de la sine, ci presupune un efort de ambele părți. Comunicarea este, în general, primul aspect care are de suferit atunci când apar probleme.

Emoțiile intense afectează procesul gândirii și devine dificil să vorbim cu celălalt într-un mod calm sau rațional. De aceea, în momentele conflictuale, comunicarea tinde să se întrerupă.

O altă problemă deseori neglijată este că certurile nu sunt întodeauna ceea ce par a fi. O dispută aparent banală poate masca o problemă mai importantă. Chiar și atunci când sunt legate de bani sau despre cine face sau nu o treabă, acasă sau la serviciu, certurile ascund, de cele mai multe ori, o altă nevoie neîmplinită. Poate fi, de pildă, nevoia de atenție, de afecțiune, de respect sau de validare.

Atunci când apar în familie, multe dispute își au originea în traume sau suferințe din copilărie. De pildă, dacă unul dintre părinți a abandonat familia, este posibil să reacționezi exagerat atunci când partenerul sau copilul adolescent vine acasă mai târziu decât ați stabilit sau când vrea să întreprindă ceva fără tine.

Ce poți face

Iată câteva lucruri simple care pot aplana o ceartă și readuc pacea în relațiile cu ceilalți:
Întreabă-te dacă, dincolo de disputa despre cine face ordine sau cine preia cutare sarcină de serviciu, nu se ascunde, de fapt, o altă nemulțumire. Primul pas pentru a rezolva o problemă este să o identifici corect. Și ai putea să descoperi că cearta are legătură mai mult cu ceva întâmplat în trecut, decât cu prezentul.

Atingerea este un mijloc de interacțiune puternic, care creează apropiere emoțională. Dacă ai un conflict cu o persoană apropiată, o mângâiere ușoară a brațului celuilalt îl poate liniști când este supărat, mai mult decât cuvintele.

Citește și: Cearta, benefică sau nu în cuplu

Gândește înainte de a vorbi. Altminteri riști să spui lucruri care vor adânci conflictul pe termen lung. Și, mai ales, nu îi jigni pe ceilalți. Alege să îți exprimi nemulțumirea despre ceea ce a făcut, nu despre persoana sa.

Atenție la tonul vocii și la gesturi! Potrivit unui studiu, cuvintele transmit doar o foarte mică parte din mesaj (mai puțin de 10%), în timp ce tonul are o pondere de aproape 40% și limbajul corporal de peste 50% în receptarea acestuia. Aceleași cuvinte vor fi percepute diferit dacă sunt rostite pe un ton blând, vesel sau pe unul agresiv, furios. De asemenea, o față încruntată sau pumnii încleștați vor fi percepute ca o amenințare de către interlocutor. 

Ascultă cu atenție. Pentru a înțelege și perspectiva celuilalt, e necesar să îl lași să își exprime punctul de vedere. Astfel dai dovadă de respect față de gândurile și sentimentele sale, lucru pe care tindem să îl ignorăm în conflicte. Fiecare dintre voi are dreptul la punctul său de vedere, chiar dacă tu nu ești de acord cu el.

Te-ar mai putea interesa: Test. Cât de mult depinzi de partener?

Cere iertare. Dacă ți-ai rănit interlocutorul, lasă mândria la o parte și oferă-i o scuză simplă, sinceră. Spune-i că nu ai vrut să îl faci să sufere. Și întreabă-l ce ai putea face ca el să se simtă mai bine.

Fii generos. Un compliment sau un gest simplu, prin care îți arăți afecțiunea, simpatia sau respectul, dincolo de conflictul dintre voi, poate aplana cearta cât ai clipi. Iar relația va deveni mai trainică.

Sfatul specialistului

Elena Corina Georgescu, psihoterapeut, psihoterapii.com

Majoritatea disputelor conjugale încep din fleacuri, pentru că adevăratul motiv rămâne ascuns. În general, nimeni nu are răbdare, în timpul tirului încrucişat al reproşurilor, să-l caute. Evident, nu contradicţiile dintre soţi sunt nocive, ci aceste certuri ce se dezvoltă în jurul unui nucleu fals.

Aproape niciodată cearta nu rezolvă lucrurile, pentru că nimeni nu vrea să asculte argumentele celuilalt, ci să le folosească mai bine pe ale lui, într-un război lipsit de miză. Furia îi face pe oameni nu doar să ridice tonul, ci să se şi îndepărteze de subiect. Fleacul iniţial este mereu supradimensionat, în jurul lui cresc acuzaţii mult mai grave şi jigniri mai greu de iertat.

Apoi, după ce furtuna trece, regretele se concentrează asupra insultelor rostite la nervi, iar asta vine ca un pansament care acoperă o rană ce supurează. De cele mai multe ori, împăcarea se reduce la a stabili vinovăţii neimportante: cine a început şi cine ce a zis. Vorbele grele se răscumpără, în mod fals, prin scuze şi promisiuni, dar problema rămâne îngropată, ca o mină încă activă, până va declanşa o altă explozie.

O ceartă conjugală se întemeiază, ca şi un război, pe nevoia de dominaţie. Această nevoie este periculoasă atunci când devine cronică. Poate fi sabotată numai prin receptivitate la dorinţele celuilalt. Iubirea este, în primul rând, „sete de alteritate”, după cum scria Octavio Paz, ceea ce presupune deschidere şi comunicare.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Costica | 10 septembrie 2017, 11:45
FI INTELIGENT SI GANDESTE PENTRU VIITOR SANSA TA ESTE AICI!
INTRA SI VEZI!CAND AFACEREA VA AJUNGE DEPARTE O SA REGRETI!AI SCAPAT TRENUL SI NU STI CAND VINE ALTUL!?
Te provoc sa testezi rapid acest sistem cu totul revolutionar de lucru acasa! Fa bani din confortul casei si bucura-te de prosperitate! LINK: https://www.youtube.com/watch?v=l423jWxz6t8

Noi iti oferim toate instrumentele de care ai nevoie! Fa bani si in timpul liber! Sistemul lucreaza automat 24 din 24!Suntem o echipa de viitor!Cea mai mare provocare te asteapta cu aceasta afacere la domiciliu, simpla dar de mare viitor! IN CURAND NE EXTINDEM CU SISTEMUL SI PE PIATA MONDIALA!?
http://imdsistem.ro/wp-login.php?action=register&ref=40
INFO LA: [email protected] com
Adauga un comentariu »