Sanatatea ta / Ce te doare »

Soluții de prim ajutor: hipotermie, arsuri cu substanțe chimice, întindere musculară

Autor: Raluca Cocriș | 24 februarie, 11:15 | 0 comentarii

Vârstnicii și copiii sunt mai expuși riscului de a suferi de hipotermie în sezonul rece, de aceea este foarte important să se cunoască atât soluțiile de tratament, cât și metodele de prevenire a scăderii temperaturii corpului. În cazul arsurii cu substanțe chimice și a întinderilor musculare, măsurile de prim ajutor sunt mai mult decât necesare.


Articole similare:

Hipotermie

Problema

Această neplăcere se manifestă prin scăderea temperaturii corpului sub 35 ͦC din cauza frigului. Cele mai predispuse să sufere din cauza hipotermiei sunt persoanele în vârstă și copiii, categorii la care termoreglarea se face cu dificultate, Când temperatura corpului scade sub 28 ͦC, vorbim despre hipotermie severă, care poate duce la pierderea cunoștinței.

Cele mai întâlnite semne ale bolii sunt frisoanele, somnolența, letargia, tulburările de vorbire și amorțelile. Pot face hipotermie și cei care consumă în exces alcool și stau mult în frig, dar și persoanele cu boli, precum diabet și afecțiuni psihice.

Primele măsuri

Persoana afectată de hipotermie trebuie să fie transportată într-un loc unde există căldură, dar în așa fel încât să se evite trecerea bruscă de la rece la cald. Nu se plasează victima lângă calorifer sau orice altă sursă de căldură, pentru a se evita apariția rănilor pe piele.

Hainele ude se schimbă cu unele uscate, apoi persoana în cauză trebuie învelită cu pături groase până peste cap. În acest fel, temperatura îi poate crește cu câteva grade Celsius. Dacă nu este în stare gravă și poate bea, i se pot da lichide, însă nu alcool.

Ce faci dacă persistă

O persoană cu strat adipos și masă musculară reduse și metabolism leneș poate face o formă mai gravă de hipotermie, deoarece organismul este mai încetinit și nu se produce suficientă energie pentru a încălzi corpul.

Dacă primele măsuri de ajutor nu dau rezultate, iar victima devine confuză, fără tonus, are pierderi de memorie, culoarea pielii i se schimbă și pulsul îi scade, trebuie apelat servicul de urgență, pentru a i se acorda tratamentul potrivit. Altfel, temperatura corpului sub 35 ͦC devine fatală pentru pacient.

Arsură cu substanțe chimice

Problema

Arsurile sunt clasificate în funcție de gradul leziunii. Astfel, arsurile pot fi de gradul I, cele ușoare, de gradul II și de gradul III, arsurile severe. Indiferent de stadiul lor, se acordă măsurile de prim ajutor, care au ca scop îndepărtarea durerii și prevenirea infecției.

Principalele substanțe chimice responsabile de producerea arsurilor sunt acizii și bazele tari și iritanții chimici. Printre simptome se numără înroșirea pielii, apariția umflăturilor, a durerii, veziculele și, dacă arsurile sunt grave, pielea poate avea aspect carbonizat.

Primele măsuri

Este foarte importat să nu fie îndepărtate hainele care s-au lipit de pielea arsă și să nu se aplice gheață pe zona cu probleme, pentru că aceasta intensifică reacția de șoc. Sub nicio formă nu se unge zona arsă cu unt sau cu alte grăsimi vegetale. Poți pune comprese din tifon steril înmuiat în apă rece.

Pentru că arsurile afectează căile respiratorii, este vital să verifici frecvent dacă victima respiră bine. Acoperă zonele arse cu pansamente groase din tifon, nu din vată, sau pune un cearșaf curat peste ele. Cere ajutorul de urgență al ambulanței, daca arsurile sunt grave.

Ce faci dacă persistă

Până vine echipajul medical, poți ridica mâinile și picioarele afectate mai sus de nivelul corpului. Dacă victima are arsuri în zona feței și a gâtului, ajut-o să stea într-o poziție cât mai bună și folosește-te de perne moi și curate.

Dacă nu are leziuni în zona capului, e mai bine ca persoana în cauză să stea culcată. Dacă a intrat în stare de inconștiență sau are arsuri la față, în zona mandibulei, așază victima pe o parte, cu fața în jos, având capul ușor pe spate, pentru a preveni sufocarea și înecarea cu secreții sau vomă.

Întindere musculară

Problema

Întinderile musculare se produc din cauza unui efort fizic intens, cum ar fi ridicatul de greutăți mari. De asemenea, pot apărea în urma exercițiilor fizice solicitante, dar și după ce membrul respectiv a fost ținut mai mult timp într-o poziție incomodă.

Astfel, se produce o suprasolicitare a mușchilor, care sunt contractați, iar zona afectată devine dureroasă. Senzația de durere crește în intensitate în timpul mersului. Este foarte important ca înainte de ridicarea de greutăți mari sau de a începe un program de fitness, de exemplu, să fie efectuate câteva minute de încălzire.

Primele măsuri

În fază acută, pentru a reduce umflarea și durerea se recomandă repausul și reducerea sau chiar evitarea activității fizice și aplicarea de comprese locale cu gheață (înfășurat în tifon). Au efect benefic și menținerea unei fașe elastice și ridicarea membrului afectat mai sus de restul corpului.

Ce faci dacă persistă

Ca să se reducă riscul de umflături, în primele 48 de ore se pot folosi unguete sau comprimante antiinflamatoare, pentru că acestea reduc durerile. Dacă durerea nu cedează, trebuie mers la medic.

Pe lâgă tratament, poate fi nevoie și de efectuarea unui program de exercițiile fizice, menite să îmbunătățească capacitatea de executare a mișcărilor și să redea flexibilitatea și forța membrului respectiv.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »