Psiho / Depresie »

Singurătatea afectează atât psihicul cât și fizicul

Autor: Ramona Liță | 19 iunie, 16:00 | 0 comentarii

Tot mai multe persoane se feresc de relațiile de lungă durată, de compromisul de a conviețui sub același acoperiș cu o persoană de sex opus. Această acțiune afectează atât psihicul cât și fizicul uman. Iată de ce!


Singurătatea, mai ales cea în doi, este adesea principala cauză care conduce la o stare avansată de depresie, care poate culmina cu un eveniment dramatic.

Prestigioasa Universitate Harvard a realizat un studiu în urma căruia a afirmat faptul că sursa cea mai importantă de sănătate, longevitate și stare fizică și mentală bună este cea oferită de un mariaj reușit în care partenerii își împart atât bucuriilr cât și necazurile.

Familia joacă un rol fundamental

Cu cât relația cu familia, prietenii, comunitatea căreia aparții este mai bună , mai sudată cu atât mai liniștit și axat pe rezultate ești.

Din păcate, experienţa singurătăţii este mult prea toxică pentru sănătatea noastră, iar această stare este accentuată cel mai puternic în preajma sărbătorilor sau a evenimentelor importante din viața cuiva apropiat cum ar fi căsătoria sau botezul.

Tot mai mulți oameni aleg calea izolării în tendința de a se proteja de eventualele dezamăgiri, iar această izolare favorizează starea de boală, de moleșeală, capacitatea mintală se reduce deoarece nivelul oxitocinei scade și în felul acesta longevitatatea devine dar un mit.

Singur între oameni

Tot mai mulți psihologi atrag atenția asupra faptului că o mare parte a oamenilor căsătoriți sau care sunt angrenați în relații de durată se simt singuri, neînțeleși sau chiar abandonați. Acest fapt se explică prin prisma faptului că nu reușim să comunicăm suficient de bine sau ajunge în punctul în care vrem altceva decât partenerul de viață. În acest caz se produce inevitabil o prăpastie între parteneri, iar comunicarea deja deficitară nu face decât să mărească senzația de singurătate în doi.

Cercetătorii în psihologia cuplului au ajuns la concluzia că o astfel de relație toxică poate să dăuneze mai mult decât divorțul în sine.

„Persoanele cu puţini prieteni sunt mult mai expuse riscului de a deveni tot mai singuratici pe parcursul trecerii timpului, lucru care le scade probabilitatea de a atrage sau de a încerca să formeze noi legături sociale”, susţin cercetătorii studiului, citaţi de Live Science.

Află cum îți poate influența somnul relațiile cu cei dn jur AICI

Prieteniile încetinesc procesul natural de îmbătrănire

Relații bune cu cei din jurul nostru, senzația că ești iubit și apreciat par a fi scutul ideal în fața momentelor tensionate, iar râsul este ingredientul secret pentru a menține o stare de bine și o sănătate de fier.

În momentul în care ai parte de iubire și sprijin necondiționat din partea partenerului, chiar dacă te confrunți cu o anumită boală simptomele sunt mult mai ușor de suportat, fiind reduse de starea emoțională bună.

O stare emoțională bună, liniștită protejează atât corpul cât și creierul deoarece știi că există cineva lângă tine cu care poți să faci absolut orice. Studiile sociologice au scos la iveală trustul adevăr conform căruia oamenii acre aleg să trăiască singuri mor mult mai devreme, au un sistem imunitar mult mai scăzut iar perioada de recuperare după o anumită boală este mult mai lungă și mai anevoioasă.
„Oamenii se pot îmbolnăvi din cauza singurătăţii. De fapt, singurătatea şi izolarea socială sunt la fel de nocive ca fumatul a 15 ţigări zilnic, aproape un pachet pe zi”, susţine Campaign to End Loneliness, organizație care îşi propune să pună capăt acestui fenomen.

Sentimentul de singurătate poate avea factori genetici

Sentimentul de singurate este unul dintre cele mai nocive și grele sentimente ce poate pune stăpânire pe sufletul omului, acesta aduce și neîncredere în forțele proprii, în imaginea de sine și poate afceta iremediabil relațiile cu cei din jur tocmai din cauza nevoii forțate de izolare.

Acest sentiment nociv se resimte în primul rând la nivel mintal, apare concepția conform căreia nu ne ridicăm la nivelul așteptărilor celor din jur iar sentimentul de iubire și de mulțumire sunt înlocuite treptat cu cel de nemulțumire și de neregăsire a sinelui.

Poate fi legat de anumiți factori genetici,sugerează un studiu realizat de psihologul John Cacioppo, la care se mai adaugă unele elemente precum izolarea fizică, divorțul părinților, sau chiar al partenerilor, moartea cuiva apropiat sau schimbarea locului de muncă sau a domiciliului.

Abuzurile fizice și sexuale, discriminările repetate la care iau oamenii parte sau anumite probleme de sănătate încadrate la gradul de handicap, toate acestea își pot pune amprenta extrem de nociv asupra psihicului, urmând să afecteze imediat și fizicul deoarece nu mai ai atenție distributivă și nu mai acorzi atenția cuvenită imaginiei tale.

Singurătatea este contagioasă

Nu foarte mulți oameni se pot mândri cu un psihic de fier, intangibili la ceea ce se întâmplă în jurul lor, singurătatea te afectează atât social, emoțional dar și fizic. În momentul identificării unei persoane singuratice, oamenii au tendianța, mai ales cei mai slabi din punct de vedere psihic să se identifice cu ei, să empatize în așa măsură încât să devină și ei la rândul lor singuratici.

Deși este considerată ca fiind o boală a secolului, se poate trata, iar primul pas spre vindecare îl reprezntă tocmai restabilirea conexiunilor sociale, adoptarea de noi activități în viața ta pentru a relaționa mai ușor cu o paletă cât mai largă de oameni.

Principala relație la care trebuie să îți dai silința să meargă bine este cea cu tine însuți, o persoană conștientă de calitățile sale va fi mult mai motivată și axată pe succes și împlinire.

Trebuie să te iubești și să te accepți așa cum ești, nu există persoană perfectă, fără nici un defect, ideea este să înveți să îți accepti defectele și să le vezi precum niște calități ce pot fi îmbunătățite.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »