Familia ta / Sarcina »

Simptome de alarmă în primul trimestru de sarcină

Autor: Raluca Cocriș | 18 martie, 10:30 | 1 comentariu

Aproximativ 20% din sarcini sfârșes, din diverse motive, în primele 12 săptămâni. Cu toate că sângerările ușoare, în cele mai multe cazuri nu reprezintă un semnal de alarmă, când sunt însoțite de dureri trebuie consultat medicul ginecolog. Scurgerile vaginale maronii și crampele ridică suspiciunea de avort.


Sunt situații când se poate preveni un eveniment dramatic, dacă gravida și medicul acționează rapid în ceea ce privește tratamentul adecvat.

Primele simptome care nu trebuie trecute cu vederea pot apărea din a doua lună de sarcină, calculând de la prima zi a ultimei menstruații. De vină pot fi, adesea, „nivelurile crescute ale hormonilor de sarcină sau procesul prin care trece corpul matern (ADN-ul matern) să accepte un organism străin (embrionul)“, spune medicul ginecolog-obstetrician Livia Manta.

Peste jumătate din cauze, necunoscute

Simptomele îngrijorătoare pot fi declanșate de mulți factori, printre care se numără anomaliile genetice, condițiile de mediu, fumatul, consumul de alcool și/sau stupefiante, disfuncțiile hormonale, infecțiile genitale, defecte ale tractului genital matern, bolile autoimune, obezitatea. În plus, odată cu vârsta femeia gravidă trebuie să știe că este mai predispusă la anumite probleme în sarcină, mai ales în primul trimestru.

Sângerările vaginale apar la 1 din 3 gravide

Medicul ginecolog spune că, în primul trimestru, sângerările vaginale apar la aproximativ 30% din gravide. Dacă sunt în cantitate redusă, cu sânge maroniu și nu sunt însoțite de dureri, nu reprezintă un semnal de alarmă. Acestea „sunt datorate fie lipsei de coalescență (<<sudare>>) a sacului gestațional, fie unei insuficiențe progesteronice sau din cauza contracțiilor uterine“, explică specialistul.

Ecografia poate exclude o sarcină oprită în evoluție, care se poate manifesta prin aceleași simptome la început. Se recomandă un tratament cu progesteron și antispastice, pentru a opri sângerarea. Altfel, în caz de hemoragie cu sânge roșu, cheaguri și însoțită de dureri pelvine și lombare, trebuie mers de urgență la medic.

Durerile pot apărea în săptămânile 5-6

În timpul primului trimestru de sarcină, în special în săptămânile 5-6, pot apărea dureri pelvi-abdominale. Acestea sunt normale și se manifestă ca o presiune pelvină, cu senzația necesității urinării frecvente. Dacă micțiunile sunt însoțite de usturime, poate fi vorba despre o infecție urinară, care necesită un consult de specialitate.

Durerile pelvine și lombare, asemănătoare cu cele menstruale, sunt cauzate de contracții uterine, care ar trebui să cedeze dacă se administrează medicamente antispastice. Dacă durerile și sângerarea continuă, pot constitui un semnal de alarmă, deoarece ridică suspiciunea unei amenințări de avort spontan și necesită consult de specialitate.

Vărsăturile frecvente, disgravidia (sarcina toxică)

Disgravidia precoce (sarcina toxică) este o afecțiune specifică primului trimestru de sarcină. Simptomele unei sarcini toxice sunt greața, sensibilitatea la mirosuri, amețelile, oboseala și vărsăturile frecvente și apoase, care pot duce gravida până în stadiul când nu se mai poate alimenta.

„Spitalizarea în regim de urgență se impune dacă apare deshidratare severă și intoleranță orală la lichide, diselectrolitemie severă, acidoză, malnutriție. Fără un tratament adecvat în timp util, poate surveni disgravidia emetizantă, care poate provoca decesul“, atenționează medicul.

Atenție!

Femeile care vor să devină mame, înainte de a lua această decizie, trebuie să meargă la medicul ginecolog, pentru că acesta recomandă anumite investigații, care ajută la preîntâmpinarea complicațiilor și, mai ales, a unui avort spontan.

De ce alte aspecte să ții cont

Secreții vaginale. Dacă în primul trimestru de sarcină apar secreții vaginale neobișnuite, cu cheaguri de sânge sau hemoragie, trebuie să mergi la medic, pentru a preveni pierderea sarcinii. De asemenea, dacă secrețiile sunt urât mirositoare sau provoacă iritație vaginală, constituie un motiv de îngrijorare. Infecţiile vaginale şi unele boliprecum toxoplasmoza, listeria, sifilisul și chlamydia pot declanşa avortul spontan.

Insuficiența de progesteron.Hormon vital pentru susținerea sarcinii, progesteronul în cantitate insuficientă poate avea un impact negativ asupra evoluției sarcinii. Dacă este depistată timpuriu nevoia de suplimentare cu progesteron, sarcina poate să evolueze normal, sub supraveghere și tratament cu medicamente cu progesteron. Acestea vor fi administrate în primele 12 – 16 săptămâni de gestaţie.

Teste de sarcină neconcludente. Un test de sarcină negativ efectuat după unul pozitiv poate, de asemenea, să reprezinte un semnal de alarmă pentru gravidă.Este indicat un consult medical.

Info

Tutunul, produsele chimice de curăţat și unele medicamente, precum antidepresivele și antiinflamatoarele pot pune în pericol sarcina.

Sfatul specialistului

Dr. Livia Manta, ginecolog-obstetrician,  Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alfred Rusescu“, București

În timpul primului trimestru de sarcină pot apărea tulburări digestive ca greața, vărsăturile, cefaleea, tulburări de apetit și de dispoziție. În cazuri severe poate fi vorba despre intoleranță alimentară totală, care duce la dezechilibre hidroelectrolitice grave.

Tratată corespunzător, nu influențează evoluția sarcinii. Alte semne de alarmă în primul trimestru sunt deficiența de vitamina B6, deficiențe ale metabolismului proteic, hipotiroidismul, factori emoționali, reacții de hipersensibilitate.

Dacă gravida este palidă, acuză amețeli, are pielea și mucoasele uscate, urina este închisă la culoare, pulsul îi este crescut, scade în greutate și suferă de tensiune arterială mărită, se poate impune spitalizarea în regim de urgență.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Costica | 20 martie 2017, 05:21
"Cautam operatori calculator pentru promovarea unui proiect extraordinar. Se lucreaza de acasa full time sau part-time.
Beneficii:
- instruire gratuita si suport
- castiguri in functie de realizari si munca depusa
- scrisoare de recomandare pentru cei interesati
Cerinte:
- cunostinte minime despre navigarea pe internet
- cunostinte minime despre pachetul Office (in special Word si Excel)
- cunostinte minime de limba engleza
- perseverenta, ambitie si dorinta de a reusi intr-un domeniu nou sunt calitatile pe care le cautam la un candidat
info la [email protected] com
Adauga un comentariu »