Familia ta / Sarcina »

Sarcină după 40 de ani? Iată care sunt riscurile!

Autor: Alina Corneanu | 20 ianuarie, 14:50 | 2 comentarii

Din ce în ce mai multe femei amână momentul aducerii pe lume a unui copil din considerente ce țin de carieră sau de statutul social. Medicul ginecolog Silviu Istoc ne explică care sunt riscurile unei sarcini după vârsta de 40 de ani, dar și care sunt investigațiile necesare. 


Studiile arată că bebelușii născuți după vârsta de 40 de ani nu sunt doar predispuși la posibile complicații (probleme de dezvoltare, malformații genetice, tulburări neurologice), dar se pot naște și prematur.

Pe de altă parte, rezultatele unei alte cercetări recente au arătat că femeile peste 40 de ani care nasc copii fără ajutorul medicamentelor de fertilitate sau al altor proceduri de reproducere asistată tind să trăiască mai mult.

Explicația este că estrogenul, produs în abundență în organismul femeilor fertile, are efectul de a prelungi viața inimii, a oaselor și a altor organe.

Care sunt riscurile?

Specialiștii susțin că printre cele mai întâlnite complicații care pot apărea în cazul unei sarcini după vârsta de 40 de ani sunt malformațiile cardiace. Un studiu al Universității Columbia din SUA a descoperit că după 40 de ani, riscul de a naște un copil care va prezenta malformații la naștere este de 2,9 % comparativ cu 1,7 % pentru femeile care nasc un copil mai devreme de 35 de ani.

Complicaţiile asupra gravidei nu sunt nici ele de ignorat, pentru că se poate dezvolta sarcina extrauterină, placenta praevia (o inserare a placentei peste colul uterin, cu grave potențiale complicații), diabetul gestațional şi preeclampsia (manifestată prin hipertensiune arterială, pierderea de proteine prin urină şi edeme la nivelul membrelor).

Dacă mămica este la al doilea copil, este mai predispusă și la probleme ca hemoroizii, presiune crescută pe vezica urinară, prolapsul țesuturilor din uter și vagin sau lăsarea sânilor, din cauza faptului că mușchii și alte țesuturi din aceste zone au mai fost întinse deja.

„Circa o treime dintre toate sarcinile femeilor între 40 și 44 de ani se termină cu un avort spontan. Motivele sunt multiple: ovulele pot fi de calitate scăzută, țesutul care căptușește uterul poate să nu mai fie destul de primitor sau aportul de sânge către uter poate să nu mai fie suficient pentru a susține o sarcină. Diabetul neidentificat sau hipertensiunea netratată pot contribui la afectarea creșterii și la complicațiile nașterii. De aceea, femeile trecute de 35 de ani trebuie monitorizate mai atent, se fac mai multe ecografii și analize. Însă modul în care decurge nașterea dacă aveți peste 40 de ani depinde de mai mulți factori: starea de sănătate generală, condiția fizică, obiceiurile sănătoase de viață și faptul că este sau nu primul copil“, spune dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie la Spitalul Medicover, în cadrul Departamentului de Medicină Materno-Fetală și Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă.

Ce analize medicale sunt indicate?

Pentru toate femeile care au peste 40 de ani și doresc să rămână însărcinate este recomandat examenul medical riguros și monitorizarea permanentă a sarcinii. Spre exemplu, medicul trebuie să analizeze istoricul medical existent în familiile partenerilor, pentru a identifica posibile riscuri pentru făt.

„Alte teste obligatorii în sarcină sunt analizele uzuale (hemoleucograma, coagulograma, glicemia, acidul uric, ureea, creatinina, transaminazele în fiecare din cele trei trimestre de sarcină), examenul bacteriologic al secreției vaginale și urocultura“, explică medicul ginecolog.

Sfaturile specialistului pentru creșterea șanselor de a avea un copil sănătos

-    alege alimente bogate în amidon și fibre. Fii sigură că primești destule vitamine și minerale în dieta ta zilnică. Mănâncă și bea minim 4 porții de produse lactate și alimente bogate în calciu, alege măcar o sursă de vitamina C, vitamina A și acid folic în fiecare zi;

-    limitează consumul de cafea.. Conținutul de cofeină în anumite băuturi depinde de boabele sau frunzele folosite și cum sunt preparate. Un pahar de 250 de ml conține, aproximativ, 150 mg de cofeină, în timp ce 250 de ml de ceai negru conține, aproximativ, 80 de mg de cofeină. Și ciocolata conține cofeină, conținutul în cofeină al unui baton fiind echivalentul unui sfert de cești de 250 ml de cafea;

-    asigură-te că incluzi destul acid folic în dietă. Acidul folic se găsește în legumele cu frunze verzi, fasole uscată, ficat și în unele citrice;

-    exerciții fizice moderate și Kegel pentru a menține forța mușchilor vaginali sunt indicate zilnic;

-    în plus, fii sigură că obții îngrijire prenatală, în special la începutul sarcinii. Primele 8 săptămâni de sarcină sunt critice din punctul de vedere al dezvoltării copilului. Îngrijirea prenatală poate mări șansa ca bebelusul tău să fie unul sănătos. Întâlnirile regulate cu doctorul tău, în timpul sarcinii, sunt foarte importante, deoarece trebuie să îți monitorizeze sănătatea, pentru a preveni orice fel de problema care se poate dezvolta în timpul sarcinii.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Adriana | 25 ianuarie 2016, 23:42
Castiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent colaboratori care vor sa castige 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna! Oferta este pentru toate localitatile tarii. Lucrati in timpul liber sau full-time, la alegere. Activitatea este foarte usoara. Cerem si oferim seriozitate maxima! Pentru mai multe informatii, solicitati acum detalii unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]
2 Postat de: Negru Vasilica | 28 februarie 2016, 17:31
Lucreaza de acasa! Esti o persoana care vrea sa castige bani online? Nu ai loc de munca? Ai datorii si nu mai stii cum sa scapi de ele? Sau vrei doar niste bani in plus, pe care sa-i castigi in timpul tau liber? Aici este ceea ce cauti! Simplu, rapid, clar si eficient! Totul e pregatit pentru tine! Trebuie doar sa ne cauti la adresa de email:[email protected]
Adauga un comentariu »