Actualitate »

Roșiile te protejează de cancer de piele

Autor: Marina Ionescu | 14 iulie, 11:55 | 0 comentarii

Alimente bogate în vitamine, minerale și substanțe antioxidante, roșiile se găsesc din belșug vara pe tarabele piețelor. Mănâncă-lemai des ca atare, dacă organismul îți permite. În loc să te răcorești cu o înghețată sau un suc, mai bine alegi o roșie proaspătă!


Datorită compușilor activi, roșiile sunt benefice în tratatarea multor afecțiuni, chiar și a cancerului. De curând, oamenii de știință au descoperit că un consum regulat de roșii ar putea fi de ajutor pentru prevenția cancerului de piele.

Cercetătorii americani au efectuat un studiu pe șoareci pentru a observa în ce măsură tomatele sub formă de pudră pot reprezenta o sursă cu potențial anticancerigen. În urma studiului, s-a aflat că șoriceii care au consumat pudră de roșii în fiecare zi au prezentat un risc cu 50% mai mic de dezvoltare a acestui tip de cancer.  

Carotenoidele din plante combat cancerul

Pigmentul prezent în fructele și legumele portocalii-roşii (roșii, morcovi) are rolul de antioxidant care ajută sistemul imunitar să lupte împotriva radicalilor liberi. Dacă vei consuma vegetale care conțin betacaroten previi îmbătrânirea prematură a pielii. În cazul roșiilor, cel mai important carotenoid din ele este licopenul. 

Risc redus de cancer de piele

S-a descoperit că șoarecii masculi cărora li s-a dat să mănânce, pe lângă hrana obișnuită și o cantitate mică de  pulbere de tomate, iar apoi au fost expuși razelor ultraviolete, au prezentat o diminuare de 50% a riscului de a face tumori la nivelul pielii. Explicația specialiștilor este că acei compuși care colorează plantele ar avea un rol protector pentru piele, protejând-o de radiațiile solare, care duc la îmbătrânirea celulară și la apariția petelor pigmentare.

În ceea ce privește studiul pe șoarecii femele nu s-a descoperit nicio îmbunătățire la nivel celular. O cercetare anterioară a scos la iveală faptul că șoriceii masculi după ce au fost expuși la radiațiile UV au dezvoltat mai repede tumori, acestea fiind mai numeroase, mai mari și mai agresive, notează sciencedaily.com.

Ținând cont că există diferențe de manifestare a activității tumorale în funcție de sex, oamenii de știință au spus că vor ține cont de acest lucru în viitor atunci când caută să descopere noi strategii de prevenire a cancerului. Așadar un aliment care îi face bine unui bărbat, nu e neapărat să-i facă bine și unei femei.

Pasta de tomate înlătură arsurile solare

În urma unui studiu efectuat pe oameni s-a descoperit că un consum regulat de pastă de roșii poate diminua efectul nociv al razelor solare asupra pielii. Acest lucru se datorează faptului că pigmenții colorați din fructe și legume sunt depozitați la nivelul pielii, imediat după ce au fost consumate alimentele respective și astfel epiderma va fi protejată de ultraviolete. Specialiștii recomandă ca pentru a avea rezultate vizibile să consumi roșii proaspete și nu suplimente pe bază de tomate.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »