Stil de viata&dieta / Nutritie »

Pro sau contra regimului vegetarian?

Autor: Raluca Cocriş | 17 februarie, 16:55 | 4 comentarii | 6366 vizualizari

Sunt vegetarienii mai puţin expuşi cancerului? Este regimul bazat pe verdeţuri o fiţă de-a vedetelor sau este un stil de viaţă care ne poate proteja de bolile secolului? Descoperă adevărul despre regimul vegetarian în următorul articol.


Articole similare:

Tot mai mulţi români au decis să renunţe la carne.

Până acum câţiva ani, acest regim era considerat o extravaganţă a vedetelor.

Ei bine, de ceva timp şi persoanele obişnuite au ales un astfel de stil de viaţă.

Prieteni de-ai noştri ori cunoscuţi au fost convinşi să „divorţeze” de carne şi de lactate după ce au citit studii care incriminau alimentele de origine animală de apariţia a numeroase afecţiuni, printre care cancerul. 

Regimul vegetarian se traduce prin consumul alimentelor de origine vegetală, la care se adaugă, opţional, ouă, produse lactate şi chiar peşte.

Cei 4 aşi ai cărnurilor

Prin eliminarea cărnii se renunţă la nutrienţi importanţi: vitamina A, vitamina D, colesterol şi vitamina B12.

În cartea „Studiul China“, autorii T. C. Campbell şi fiul spun de unde ne putem lua aceşti nutrienţi:

„Colesterolul este produs de corp în mod natural. Vitamina A poate fi produsă în organism din beta-caroten, pe care-l găsim în morcovi şi legume colorate, iar vitamina D, de asemenea poate fi produsă în corp, prin expunerea la soare timp de 15 minute, o dată la două zile“.

Legat de vitamina B12, doctorul spune să luăm din când în când  un supliment de vitamina B12. Ea ajută sistemul nervos să funcţioneze normal.

Neindicat copiilor şi femeilor însărcinate!

După studii, s-a descoperit că alimentaţia pe bază de vegetale poate produce deficite mari de aminoacizi esenţiali, mai ales persoanelor care au antecedenţă de deficite nutriţionale (anemii).

În cazul lor, o dietă atât de restrictivă precum regimul vegetarian poate duce la:

- dezechilibre metabolice şi hormonale;
- apariţia stărilor depresive;
- dezechilibre în procesul de refacere a oaselor şi a ţesuturilor. Vegetarienii stricţi se confruntă des cu hipocalcemii;
- anemie, din cauza deficitului de vitamina B12 şi a fierului;
- aport mare de calorii. Pentru a asigura nivelul de proteine necesar, vegetarienii consumă o cantitate mai mare de vegetale, precum este soia. În timp, se poate ajunge la obezitate.

Cu ce înlocuieşti nutrienţii din carne

6 motive ca să renunţi la carne

Argumentele extrase din studiile medicale şi proclamate de vegetarieni sunt multe, printre ele numărându-se:

1. Riscul scăzut de a face cancer. Prin consumul alimentelor bogate în fibre se elimină mai uşor toxinele din corp.

2. Alimentaţia bazată pe legume previne şi încetineşte riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Acestea sunt cauzate, în general, de nivelul crescut de colesterol, care se găseşte în cantitate mare în cărnuri.

3. Hrana vegetală întârzie şi reduce simptomele menopauzei. Legumele şi fructele, în special grepfrutul, conţin fitoestrogeni, substanţe apropiate de hormonii feminini, care pot reduce efectele neplăcute ale menopauzei.

4. Luptă împotriva obezităţii. Trecerea de la alimentaţia omnivoră la cea vegetală ajută organismul să scape de kilogramele în plus. Consumând alimente bogate în fibre, este îmbunătăţită digestia. În plus, aportul caloric al unei mese bogate în vegetale nu este mare.  

5. Reface şi întăreşte imunitatea. Cărnurile în exces pot dăuna sistemului imunitar, care devine sensibil la boli. Dar legumele şi fructele conţin antioxidanţi care  ajută organismul să fabrice anticorpi şi să lupte împotriva afecţiunilor.

6. Întârzie îmbătrânirea prin stimularea proceselor de regenerare în corp. Antioxidanţii din vegetale încetinesc îmbătrânirea şi protejează sistemul nervos.

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte

Dr. Eduard Adamescu, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice Spitalul Clinic  de Boli Metabolice şi Diabet „Nicolae Malaxa”, Bucureşti

Regimul strict poate perturba echilibrul hormonal

În privinţa regimului vegetarian strict, principala problemă este lipsa proteinelor de calitate, care au ca surse vegetale doar ciupercile şi parţial soia.

Lipsa proteinelor poate determina anumite probleme, gen scăderea imunităţii, a secreţiei anumitor hormoni etc.

Se descrie frecvent şi deficitul anumitor vitamine, în special B12, care au surse principale de origine animală.

De asemenea, deficitul de fier care conduce la anemie uşoară.

Toate aceste tulburări pot fi suplinite într-o anume măsură de suplimente nutritive sau anumite alimente fortificate, gen cereale cu fier şi B12.

Referitor la regimul ovo-lacto-vegetarian, acesta nu are, în general, dezavantaje, asigurând necesarul nutriţional.

INFO: Vegetarienii pot fi: pesco-vegetarieni, polo-vegetarieni, lacto-vegetarieni şi ovo-vegetarieni.

Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Manuela | 12 iulie 2012, 10:12
in articol se face confuzie intre regimul vegan si vegetarian. regimul vegetarian poate fi foarte sanatos si de durata daca omul se educa pe sine cum isi poate asigura cantitatile de vitamine, minerale si proteine ce vin din alte surse cum ar fi linte, boabele de genul mung beans, soia, quinoa, si multe, multe altele. Ca si in cazul celor care consuma carne, omul trebuie sa stie ce consuma si cat ca sa se mentina sanatos.
2 Postat de: Felicia | 02 noiembrie 2014, 09:46
Locuri de munca urgente! Incheiati imediat contract legal si incepeti rapid o activitate noua, usoara, serioasa si profitabila! Foarte multi oameni au inceput deja sa lucreze! Seriozitatea noastra este absoluta! Primele castiguri au fost deja acordate! NU este joc piramidal sau MLM! Avem nevoie de operatori online care sa lucreze 3 ore pe zi si sa castige 300 dolari lunar! Pentru a afla detalii,trimiteti textul "Info" la adresa de email: felice_rus@yahoo.com.
3 Postat de: Elena | 17 februarie 2015, 15:49
Cautam operatori PC, care sa se alature echipei noastre.
Oferim si solicitam seriozitate maxima.
Conditii necesare :
- calculator + internet + cunostiinte minime de operare.
Avem nevoie de persoane serioase, inzestrate cu calm si rabdare.
Instruirea se ofera gratuit sub forma unor lectii prezentate pe mail.
Atata timp cat cititi cursurile,o sa gasiti raspunsurile la toate intrebarile .
Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal.
Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere.
Proiectul se doreste a fi lansat pe piata americana de carti electronice!
Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: vintilaelena2004@yahoo.com
4 Postat de: Adi | 18 februarie 2015, 09:38
Căutam Operatori calculator pentru publicare anunțuri. Se lucrează comod de acasă aprox. 3 ore pe zi. Cerințe: - cunoștinte minime PC - necesar calculator - conexiune internet - răbdare - seriozitate Nu este necesară experiență. Instruire gratuită oferită sub forma unor lecții prin mail(contactați-mă doar pe e-mail). Acolo veți găsi toate răspunsurile la toate întrebările atât timp cât citiți cursurile. Veți trece mai întâi prin instruire, apoi care doriți, o să începeți să lucrați. Program part-time. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Acest proiect vizează piața americană a cărților electronice. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: montidolf_23@yahoo.com.
Adauga un comentariu »