Remedii naturiste / Puterea plantelor »

Plantele amare au grijă de digestie

Autor: Claudia Georgevici | 19 septembrie, 08:20 | 4 comentarii

Au ele gustul respingător, însă plantele amare aduc numeroase beneficii sănătăţii. Prin stimularea multora dintre funcţiile organismului, remediile pe bază de plante amare sunt ideale în detoxifiere şi pentru buna funcţionare a digestiei. Însă asta nu e tot! Află mai multe în articolul nostru - Plantele amare au grijă de digestie!


În trecut, oamenii aveau convingerea că fierturile de plante amare sunt leacul cel mai bun pentru a învinge bolile. Într-adevăr, în farmacia verde, plantele cu gust amar sunt apreciate pentru numeroasele probleme de sănătate pe care le pot trata. Atunci când simţim gustul amar, apetitul este stimulat, iar organismul răspunde prin secreţia sucurilor gastrice.

Principiile amare îmbunătăţesc funcţiile hepatice, stimulând implicit secreţia biliară, cu efecte benefice asupra digestiei şi eliminării de toxine.Pentru omul modern, care suferă de neplăceri digestive precum balonările şi constipaţia, remediile cu principii amare se dovedesc medicamente vegetale preţioase. Trebuie evitată utilizarea plantelor amare în caz de inflamaţie acută a stomacului (gastrită, ulcer), deoarece pot avea acţiune uşor iritantă.  

Plantele amare au grijă de digestie - Ghinţura, bun tonic hepatic

Cunoscută şi ca genţiană sau lumânărica pământului, ghinţura este unul dintre cele mai eficiente tonice amare din natură, substanţele cu valoare terapeutică aflându-se în rădăcina plantei.

Remediile din ghinţură stimulează secreţiile gastrice, ameliorează funcţia ficatului şi măresc secreţia biliară, fiind recomandate pentru creşterea poftei de mâncare, în anorexie, în convalescenţă, în dischinezie biliară şi pentru combaterea viermilor intestinali. Pentru toate aceste probleme, este indicat decoctul din ghinţură, care se prepară dintr-o lingură de plantă mărunţită la 500 ml de apă rece. Se fierbe 15 minute şi se consumă pe parcursul unei zile, înaintea meselor principale.

Plantele amare au grijă de digestie - Pelinul creşte pofta de mâncare

Cu patru substanţe care îi conferă gustul amar specific, dar şi cu alţi compuşi cu valoare terapeutică (ulei volatil, azulen), pelinul stimulează secreţiile gastrice, crescând pofta de mâncare. De asemenea, pelinul poate fi administrat în cazul scăderii tonicităţii unui organ şi în tulburări digestive însoţite de constipaţie. În aceste probleme, se poate încerca o cură de cel mult trei zile cu infuzie de pelin (o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită), o cană pe zi.

Este bine ca remediile pe bază de pelin să fie administrate la recomandarea unui fitoterapeut, deoarece, în cantităţi mari, planta poate avea reacţii secundare severe, precum halucinaţiile şi convulsiile. Pelinul este contraindicat femeilor gravide şi persoanelor cu boli nervoase.

Plantele amare au grijă de digestie - Anghinarea măreşte secreţia bilei

În afecţiunile hepatobiliare, anghinarea este unul dintre cei mai buni aliaţi din natură. Remediile din anghinare stimulează secreţia biliară şi acţionează benefic asupra celulelor ficatului, de aceea sunt indicate în tulburările hepato-biliare (insuficienţă biliară, colecistite, angiocolite, hepatite, ciroză hepatică).

De asemenea, preparatele din anghinare cresc volumul de urină, eliminând astfel ureea şi substanţele toxice de la nivelul rinichilor, scad colesterolul, combat constipaţia, fermentaţiile intestinale şi au acţiune tonic cardiacă (angină pectorală, hipertensiune). În aceste probleme, se poate face o cură de cel mult o lună cu infuzie de anghinare, preparată din 2 linguriţe de plantă la 300 ml de apă clocotită. Ceaiul se bea de-a lungul unei zile, înaintea meselor principale ale zilei.

Plante sau capsule din plante?

În ceea ce priveşte remediile care conţin principii amare, specialistul Ovidiu Bojor recomandă în „Ghidul plantelor medicinale şi aromatice de la A la Z” să alegem infuziile sau extractele, nu capsulele. „Toate produsele fitoterapeutice, pentru a fi eficiente, se administrează sub formă de infuzie (procedeul cel mai simplu) sau sub formă de extracte standardizate, nici într-un caz sub formă de capsule”.

De ce? Pentru că este nevoie ca principiile amare să acţioneze în primul rând la nivelul receptorilor gustativi, care transmit informaţia prin act reflex, crescând secreţia salivară. În schimb, capsulele se înghit, fără a veni în contact cu papilele gustative.

Ce remedii amare mai pot ajuta

REMEDIU                    INDICAŢII                                                         ADMINISTRARE

Cicoarea            balonare, constipaţie, tulburări hepatice            decoct
Păpădia             boli de ficat şi bilă                                                    infuzie
Rostopască      boli hepatice cronice, ciroză                                  infuzie
Turiţa mare        calculoză biliară, anorexie, diaree                       infuzie
          
INFO: Remediile din plante amare se iau cu un sfert de oră înainte de masă.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Dan | 21 iulie 2014, 09:33
Excelent articolul, iar cele 3 plante despre care vorbiti sunt intr-adevar miraculoase. Eu folosesc de mult timp in special anghinarea cu care am rezolvat o gramada de probleme de sanatate dupa ce tratamentele cu medicamente nu au reusit sa-mi stabilizeze organismul.
Cat despre domnul profesor Ovidiu Bojor, am toata stima si admiratia pentru dansul si pentru activitatea sa. Un om de mare caracter in primul rand, dar in acelasi timp foarte simplu.Nu stiu daca mai avem alti asemenea oameni pregatiti in domeniul fitofarmaciei si care sa iubeasca in asemenea masura plantele si meseria pe care o fac; il urmaresc cu interes de fiecare data cand are cate o aparitie la radio sau TV, iar cartile si recomandarile dansului merita citite cu siguranta. Multa sanatate.
2 Postat de: Kolett | 19 septembrie 2014, 03:25
Locuri de munca extrem de serioase! Contract legal si oferit imediat! Dovada platii este acum disponibila! Primele castiguri au fost deja trimise! Foarte multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU e MLM si NU e joc piramidal! Lucrati comod cate 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 de dolari lunar! Va transmitem detalii, dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email:
[email protected]
3 Postat de: George | 20 septembrie 2014, 01:00
Cele mai noi locuri de munca, la domiciliu ca operator on-line cu contract legal si posibilitati de castig nelimitate.pentru detalii trimiteti textul< Info> la adresa de e-mail:[email protected]
4 Postat de: Emilia | 22 septembrie 2014, 05:07
O buna digestie este data de consumul a cat mai mult lihcide. In acest sens eu consum zilnic minim 2 litri de ceai din coada calului https://coada-calului.com/. Este foarte bun si ajuta la prevenirea constipatiei. Va doresc multa sanatate.
Adauga un comentariu »