Actualitate »

Bijuteriile obișnuite îți pot afecta sănătatea

Autor: Marina Ionescu | 19 iunie, 11:45 | 0 comentarii

Porți adesea cercei, inele, brățări și lănțișoare și nu te interesează din ce sunt făcute? Află că acele care nu sunt din metale prețioase, precum aur, argint, platină, dăunează sănătății tale!


În comerț există tot felul de chinezării pe post de accesorii care mai de care să-ți ia ochii. Sunt atât de ieftine unele încât îți vine să-ți tot cumperi, probabil neștiind că unele conțin anumite substanțe toxice.

De ce să eviți purtarea bijuteriilor care costă foarte puțin

O organizație non-profit  pentru protecția mediului - The Ecology Center -  a efectuat mai multe teste  în acest sens și a descoperit că bijuteriile extrem de ieftine, purtate de regulă de tineret, au în conținut o serie foarte mare de substanțe chimice nocive pentru organism, notează dailymail.co.uk. Este vorba despre plumb, mercur, arsenic, cadmiu și crom. Vorbim aici despre chimicale de mare risc pentru sănătate. Bijuteriile respective se găsesc pe toate drumurile, atât pe stradă la vânzătorii ambulanți, în magazinele mari dar și în cele foarte cunoscute.

Cum sunt afectați copiii

Podoabele cu pricina, purtate în mod regulat, pot provoca alergii grave (mai ales la copii) și probleme în ceea ce privește capacitatea de învățare a celor mici. De asemenea, se vorbește și despre pericolul de afectare a ficatului, și chiar și de cancer. Bijuteriile respective pot determina și nașterea unor copii cu malformații. Micuții tind să bage aceste bijuterii în gură, încercând să le roadă, ceea ce e și mai grav.

Etichete mincinoase

În urma acestor cercetări, când s-au studiat 99 de bijuterii, aproape 25% dintre ele conțineau foarte mult plumb, cu mult peste rata admisă de Comisia pentru Siguranța Produselor de Consum în ceea ce vizează produsele pentru copii. Articolele care aveau specificația că nu conțin plumb, de fapt, erau aproape în întregime din această substanță și mai conțineau și o cantitate alarmantă de cadmiu, care este cangerigen.

Urmările dezastruoase

Despre cadmiu, specialiștii spun că poate determina apariția cancerului de prostată și plămâni. Supraexpunerea la cadmiu poate genera dureri la nivelul stomacului. De asemenea, ingestia de cadmiu poate provoca stări de greață și vomă, gastroenterite acute și în cazuri grave, chiar decesul. Nivelul ridicat de crom din organism poate afecta sistemul reproducător, în special pe cel al bărbaților. Tot acesta poate duce la nașterea unor copii cu defecte și la atacuri de astm.

Bijuteriile cu mercur dăunează rinichilor, sistemului nervos. Bebelușii sunt mult mai sensibili la această substanță, mercurul transmițându-se de la mamă la bebe prin alăptare. Arsenicul anorganic (găsit în sol, roci și apă reprezintă cea mai periculoasă formă de arsenic, pentru oameni) este un conoscut factor cu potențial cancerigen. Acesta este asociat cu cancerul de vezică, piele și plămâni. De asemenea, acesta mai este vinovat și de afecțiuni ale inimii, disfuncții hormonale, schimbarea culorii pielii, tulburări ale sângelui, iritații la nivelul pielii.

Conform aceleiași surse, datele preliminarii indică faptul că arsenicul anorganic poate interfera cu dezvoltarea normală a fătului și poate declanșa disfuncții în dezvoltarea creierului și cea a inteligenței. Consumul unui nivel redus de arsenic este asociat cu diabetul de tip 2.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »