Sanatatea ta / Ce te doare »

Pericolele statului picior peste picior

Autor: Cristina Popescu | 03 martie, 14:05 | 0 comentarii

Obișnuiești să stai picior peste picior? Ei bine, există o mulțime de zvonuri medicale care ,,plutesc'' în jurul acestui subiect și anume acela că a sta cu picioarele încrucișate ar fi dăunător sănătății.


Articole similare:

Însă, câte dintre aceste zvonuri au un fundament științific la bază? Iată ce trebuie să știi!

Venele varicoase (vene răsucite și dilatate însoțite de durere pulsată) este o afecțiune deseori asociată cu statul prelungit în picioare sau cu picioarele încrucișate pe scaun, acest lucru forțând venele mai puternic să pompeze sânge spre inimă, este de părere Hihn Harris, medic specialist chirurgie vasculară la Centrul Medical Stanford.

Totuși, în loc să ne îngrijorăm cum stăm, ar fi de preferat să facem mișcare în mod regulat și să evităm statul prelungit pe scaun (picior peste picior), întrucât venele vericoase reprezintă mai degrabă o afecțiune ereditară.

Alte probleme cum ar fi leziuni ale nervilor, tensiune arterială ridicată sau o postură neadecvată a spatelui sunt, de asemenea, asociate cu statul picior peste picior, iar unele studii confirmă acest lucru. Dar, înainte de a intra în panică, trebuie să știi că efectele sunt de cele mai multe ori temporare.

Atunci când stai cu picioarele încrucișate, ele pot într-adevăr să-ți amorțească până în stadiul de a nu le mai simți, însă nu există nici o dovadă că acest obicei poate provoca lezarea nervilor. Astfel, atunci când stai în poziția picior peste picior se pune presiune asupra nervului peronier, care se află în spatele genunchiului, motiv pentru care îți vei simți picioarele amorțite. Însă, de îndată ce renunți la această poziție, presiunea este eliberată și dispare.

Totodată, un studiu publicat în The Journal of Clinical Nursing asociază statul picior peste picior cu tensiunea arterială ridicată. În mod evident, menținerea poziției picior peste picior ore îndelungate creează o presiune asupra vaselor de sânge, însă lucrurile revin la normal în momentul în care începi să te miști.

Astfel, pentru a nu pune o presiune suplimentară asupra vaselor de sânge, este recomandat să te ridici de pe scaun (dacă lucrezi la birou) la fiecare 50 de minute și să faci câteva întinderi.

Nu în ultimul rând, mai există îngrijorarea potrivit căreia statul prelungit în poziția picior peste picior poate dăuna grav sănătății spatelui, acest lucru putând avea consecințe și asupra aparatului digestiv. Acest luru este parțial adevărat.

Asigură-te, totuși, că îți menții tot timpul postura corectă a spatelui atunci când stai la birou, fie că stai cu picioarele încrucișate sau nu. Așadar, spatele drept, posteriorul lipit  de spătarul scaunului și brațele sprijinite pe birou, cu coatele îndoite la 90 de grade.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »