Remedii naturiste / Puterea plantelor »

Păpădia ne scapă de toxine

Autor: Raluca Cocriş | 02 mai, 10:45 | 1 comentariu | 9310 vizualizari

Având o importantă acţiune diuretică, păpădia ne ajută să prevenim, dar şi să tratăm multe probleme de sănătate. Primăvara este momentul potrivit pentru a ţine o cură de detoxifiere cu tijele acestei plante.


Noi o cunoaştem sub numele de lăptucă, păpălungă, guşa-găinii sau floarea-turcului. Francezii i-au zis „dent-de-lion“, care înseamnă dinte de leu, după frunzele zimţate ale plantei. În unele locuri denumirea populară a păpădiei trimite la proprietăţile diuretice pe care le are planta: „pissenlit“, care înseamnă „pipi în pat“, dacă ar fi să traducem cuvânt cu cuvânt.

Diuretic natural

Remediile din păpădie – infuzia, capsulele şi tinctura - sunt indicate în bolile de ficat, când este nevoie de o tonifiere a întregului organism. Păpădia este un bun diuretic, elimină toxinele şi apa în exces din ţesuturi.

Mai mult, preparatele din păpădie pot dizolva pietrele la rinichi şi îmbunătăţesc tranzitul intestinal, prevenind problemele digestive ca diareea şi constipaţia. Dacă vrei să slăbeşti, tot păpădia îţi vine în ajutor. Ai probleme cu acneea? Curele cu păpădie curăţă corpul de reziduuri şi reduc erupţiile cutanate.

Scade colesterolul

Ceaiul din păpădie poate ţine sub control hipertensiunea, previne anemia şi scade nivelul colesterolului „rău“. Ultimele studii arată efecte pozitive şi în prevenirea diabetului şi a unor forme de cancer. Ca să beneficiezi de proprietăţile benefice ale păpădiei, foloseşte pentru ceai rădăcinile şi frunzele uscate. Acesta se obţine din 1 sau 2 linguriţe de plantă lăsată la infuzat 5 minute într-o cană cu 150 ml de apă fierbinte.


Mai poţi citi şi:

 - Afecţiuni tratate cu ajutorul păpădiei

 - Scapă de balonare cu ceai de păpădie

 - Ai arsuri la stomac? Te ajută ceaiul de păpădie!


Atenţie! În doze mari, păpădia poate cauza eczeme şi probleme cu stomacul. De aceea, cel mai bine este să respecţi indicaţiile medicului fitoterapeut când urmezi un tratament cu această plantă.

INFO: Extern, sucul de păpădie, obţinut din frunze verzi pisate şi stoarse, estompează pistruii şi petele de pe faţă sau corp. Cataplasmele cu suc de păpădie alină durerile reumatice.

Fiecare problemă cu remediul ei

* În caz de constipaţie, bea ceai de păpădie de 3 ori pe zi.
* Dacă observi că reţii apă multă în corp, consumă tot 3 căni cu ceai zilnic, pentru a împiedica ţesuturile să absoarbă mult lichid.
* În anemie, se recomandă consumul unei linguriţe cu suc proaspăt de păpădie sau de tinctură cu un pahar de apă, dimineaţa şi seara.
* Dacă suferi de hepatită, calculi biliari ori endometrioză, păpădia îţi poate ameliora durerile. Ia de 2 ori pe zi capsule cu extract de rădăcină de păpădie sau de 3 ori pe zi câte o linguriţă de extract lichid din această plantă.

Acest tratament poate dura aproximativ 2 săptămâni, dar medicul fitoterapeut îţi va spune exact durata curei cu păpădie, în funcţie de cât de gravă este afecţiunea de care suferi.

Pont: Poţi face acasă tinctură de păpădie. Ai nevoie de 100 ml de suc din rădăcină proaspătă de păpădie, 18 ml de alcool de 90°, 15 ml de glicerină şi 17 ml de apă. Găseşti ingredientele în magazinele naturiste ori în farmacii.

CITAT: „Păpădia are acţiune detoxifiantă puternică, efect diuretic şi coleretic-colagog, adică stimulează excreţia şi secreţia de bilă, ajută la emulsionarea grăsimilor şi reglează valorile colesterolului sangvin” Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist naturopatie-apifitoterapie

Cum se face cura

Încearcă să urmezi cura cu tije de păpădie în fiecare primăvară, ca să te bucuri de efectele sale de tonifiere şi detoxifiere. Culege 6 tije de păpădie cu flori cu tot, le speli şi le tai capetele, apoi le poţi consuma proaspete, timp de 2 săptămâni. Cura poate ameliora simptomele în caz de: gastrite, diskinezii biliare, gută, varice, ateroscleroză, diabet, litiaze biliare.

Bine de ştiut

Din rădăcinile prăjite de păpădie se prepară un înlocuitor excelent al cafelei, dar care nu are proprietăţi stimulatoare. Frunzele şi florile pot fi gătite pe baie de aburi sau sub formă de salate în amestec cu alte verdeţuri. Au o aromă uşor amăruie, dar plăcută.

Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Ioan Staicu | 02 mai 2014, 23:32
Multumesc de informatie,nu o stiam si doream sa o trimit la prieteni
Adauga un comentariu »