Psiho / Dezvoltare personala »

Optimiștii trăiesc mai mult. Iată ce au aceștia în comun!

Autor: Cristina Popescu | 30 decembrie, 12:55 | 2 comentarii

Atunci când vine vorba de optimism versus pesimism, atât opinia publică cât și știința confirmă că persoanele optimiste au mai mult de câștigat. La urma urmei, optimiștii văd partea frumoasă a lucrurilor și că, în cele din urmă, binele învinge răul.


Totuși, un studiu realizat în 2013 susținea contrariul și anume că pesimiștii sunt cei care trăiesc mai mult, pentru că sunt mult mai atenți și nu-și asumă riscuri stupide, așa cum ar face optimiștii, care sunt iubitori de distracție. Asta nu înseamnă că pesimiștii sunt neapărat mai fericiți, în timp ce optimiștii, fără îndoială, nu se lasă copleșiți de negativism.

De asemenea, în ceea ce îi privește pe optimiști, se pare că aceștia au câteva trăsături în comun, potrivit psihologului Charles S. Carver de la Universitatea din Miami. Iată care sunt acestea!

Sunt adaptabili și flexibili

Atitudinea plină de speranță a optimiștilor îi ajută să persevereze și să facă față dificultăților, precum și să le dea siguranța că lucrurile se vor așeza în timp. De asemenea, persoanele optimiste sunt și mai adaptabile, mai susține Carver, astfel că atunci când ceva nu funcționează, ei încearcă să găsească alte soluții.

Sunt adepții mișcării

Optimiștii sunt mai proactivi în ceea ce privește acțiunile care promovează sănătatea și starea de bine, astfel că sportul este unul dintre factorii ce stimulează creșterea nivelului de serotonină (hormonul fericirii).

Iartă mai ușor

,,Există dovezi potrivit cărora optimiștii sunt mai iertători", susține Carver, adăugând că persoanele optimiste tind să vadă în orice partea bună a lucrurilor.

,,De exemplu, în loc să ia lucrurile personal, optimiștii caută posibilele cauze ale comportamentului jignitor, pentru ca apoi să vadă imaginea de ansamblu'', este de părere psihologul.

Sunt mai puțin obsesivi

Potrivit lui Carver, optimiștii se concentrează mai puțin pe modele de gândire neproductive. Alte studii arată că oamenii optimiști au ,,așteptări pozitive'', care pot contribui la bunăstarea emoțională.

Sunt mai puțin stresați

Studiile arată, de asemenea, că optimiștii au niveluri mai scăzute ale hormonului stresului, numit cortizol. Și asta pentru că aceștia au tendința de a se îngrijora mai puțin.

Dorm mai bine

Lipsa de griji înseamnă că optimiștii nu stau treji toată noaptea despicând firul în patru. Poate așa se explică de ce insomniacii sunt mai puțin optimiști comparativ cu persoanele care dorm 7-8 ore pe noapte.

Sunt mai recunoscători

Un studiu realizat în 2010 susține că dispoziția unei persoane de a exprima sentimente de recunoștiință și apreciere este legată, cum altfel, de optimism. De altfel, atitudinea optimiștilor de a vedea partea plină a paharului îi face să aprecieze mai mult ceea ce au.

Sunt mai altruiști

În 2005, Dennis Charney, decan al Școlii de Medicină de la Mount Sinai și co-autor al unui studiu în care au fost implicați aproximativ 750 de medici veterinari din Vietnam - și foști prizonieri, care nu au dezvoltat depresie sau sindromul post-traumatic - a constatat două dintre caracteristicile psihologice predominante în cazul bărbaților: altruismul și optimismul.

Explicația stă tot în modelul de gândire al optimiștilor și anume că faptele bune au consecințe pozitive în lume.

Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Magda | 03 ianuarie 2016, 13:06
Atât timp cât vei continua să susţii în mintea ta imaginea schimbărilor pozitive pe care ţi le doreşti, acestea vor continua să se petreacă în viaţa ta. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea ”Te-ai născut bogat”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email: [email protected]

2 Postat de: Costi | 05 ianuarie 2016, 13:35
Bani din prima luna! 100-285 de euro lunar! Avem nevoie imediat, acum, de colaboratori din toate localitatile tarii, pentru o activitate simpla, in timpul liber sau full-time, la alegere, cu castiguri imediate, de 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), acum, din prima luna. Atentie, cerem seriozitate maxima! Va rugam sa solicitati cat mai repede detaliile necesare, unuia dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]
Adauga un comentariu »