Psiho / Tulburari de personalitate »

Obișnuiești să-ți rozi unghiile? Iată care sunt cauzele!

Autor: Cristina Popescu | 04 martie, 16:50 | 3 comentarii

Știai că obiceiul unei persoane de a-și roade unghiile este un comportament compulsiv numit onicofagie? Onicofagia ne poate afecta pe toți la un moment dat în viață, începând din copilărie sau chiar mai târziu.


De obicei, acest tic nervos apare între 10 și 18 ani și poate dura toată viața. De altfel, majoritatea persoanelor care manifestă acest comportament mărturisesc că nu sunt conștiente de acest gest și că le este greu să scape de el.

De ce ne roadem unghiile?

Rosul unghiilor poate fi definit ca un răspuns automat la o problemă, o evadare, o modalitate de a scăpa de o problemă sau de a-și exprima sentimentele etc.

Onicofagia face parte din categoria ticurilor nervoase automutilante, alături de răsucirea şi ruperea firelor de păr (tricotilomania), scărpinarea şi lezarea pielii (dermatilomania).

Iată, așadar, care sunt factorii declanșatori ai onicofagiei!

Stresul

Persoanele stresate, care se confruntă cu probleme, riscă să devină anxioase și să dezvolte acest obicei. De fapt, nevoia de evadare dintr-o situație provoacă acest comportament, care are un efect calmant asupra sistemului nervos.

Plictiseala

Lipsa de activitate sau plictiseala pot fi explicații ale acestui tic nervos. Astfel, obiceiul de roadere al unghiilor reprezintă o modalitate de stimulare a sistemului nervos.

Perfecționismul

Persoanele care obișnuiesc să-și roadă unghiile pot petrece ore în șir privindu-și mâinile ca să se asigure că nu există nici cea mai mică imperfecțiune pe degetele lor. În cazul în care o detectează, ele vor face tot posibilul să o elimine, cu riscul de a se răni și mai mult.

Cauze psihosomatice ale onicofagiei

În multe cazuri, obiceiul de roadere al unghiilor este un comportament auto-mutilant și apare mai ales în rândul persoanelor care au crescut într-o familie violentă, care au primit o educație severă, acesta fiind un mod de a atrage atenția.

Emoțiile

Timiditatea sau stima de sine scăzută, separarea de o persoană dragă sau moartea unui apropiat pot declanșa, de asemenea, acest comportament compulsiv. Acest obicei dispare, de obicei, atunci când persoana respectivă își recapătă încrederea în sine sau atunci când sunt eliminate stresul și frustrările personale.

Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Cosmin | 04 martie 2016, 15:59
-Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.
-Proiectul este lansat de curand si are mari perspective.
-NU este necesara niciun fel de experienta!
-Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.
-Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.
-Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic.
-Oferim sanse reale de avansare in cariera!
-Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.
-Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere.
-Programul de lucru este flexibil.
-Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor.
-Sunt suficiente studiile medii.
-Cerem cunostinte minime de operare pe internet, de lucru cu fisiere word si pdf si navigare online.
-Solicitati acum mai multe detalii la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

Cerinte:
- cunostinte despre utilizarea Internetului
- cunostinte despre Word si Excel
- perseverenta, ambitie si dorinta de a reusi intr-un domeniu nou
- posibilitatea de a lucra minim 3 ore pe zi

Important:
Pentru informatii suplimentare trimiteti "info" la: [email protected]

Oferte:
-oferim instruire gratuita
-contract
-scrisoare de recomandare pentru persoanele interesate de aceasta
-posibilitatea de a lucra de acasa
2 Postat de: Ioana | 05 martie 2016, 05:50
Venituri imediate, din prima luna!100-285 de euro lunar! Va oferim o posibilitate de a colabora cu noi si de a lucra part-time sau full-time, in asa fel incat sa puteti castiga imediat bani, 100 de euro lunar (part-time) sau 285 de euro lunar (full-time), din prima luna.Activitatea este usoara si placuta. Cerem seriozitate maxima!Cand doriti mai multe informatii, contactati unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]
3 Postat de: Negru Vasilica | 05 martie 2016, 17:42
Gata sa iei bani! Ai obosit sa cauti mereu prin tot felul de oferte neserioase? Gata cu cautarile! Acum te opresti aici si castigi bani! Repede! Avem cel mai bun sistem de instruire si cel mai bun program de castigat bani, potrivit pentru toti oamenii! Noi te ajutam indeaproape, cu mare atentie, in asa fel incat tu sa ai succesul asigurat. Vrei mai multe detalii? Cauta-ne chiar acum la adresa de email:[email protected]
Adauga un comentariu »