Familia ta / Discutii intre mamici »

Nu-i mai spune niciodată copilului tău „mănâncă tot din farfurie!“

Autor: Maria Stoica | 29 martie, 16:40 | 0 comentarii | 933 vizualizari

Aș vrea să vă prezint câteva date (în caz că aveați nevoie de o reactualizare a acestor informații). Suntem în 2016, secolul XXI. Trăim în România, țară ce face parte –totuși, din Uniunea Europeană. Ne lăudăm că viteza Internetului nostru o întrece cu mult pe cea a americanilor. Ne enervăm maximum când străinii ne pun eticheta de înapoiați. Cu toate astea, la parenting suntem praf!


Nu ne-am updatat deloc. Ce știm de la părinții noștri aplicăm și noi. Nu contează că specialiștii în domeniu ne avertizează că le facem rău propriilor micuți. Nu vreți să schimbăm și noi cumva treaba asta?

Trebuie să înțelegem, cu toții, că suntem responsabili de toate frustrările pe care le vor aduna cei cărora noi le-am dat viață, dar și de modul cum vor „arăta" (mă refer și la exterior, dar și pe interior) atunci când vor ajunge la maturitate. Sunt furioasă că nu pot schimba prea multe! Dar nu mă dau bătută.

Situația e așa:  îi arăți cu degetul pe cei care-și duc micuții la fast-food (deși o fac de două ori pe an). Ți-i și imaginezi pe acei copilași ajunși obezi. Te arăți revoltat și atunci când vezi un puști ce-n plină iarnă mănâncă înghețată! Nu te sperie faptul că ar putea să se îngrașe, dar ești convinsă că o să facă roșu în gât! Aș vrea să-ți spun că e mult mai plauzibilă prima parte și mai puțin probabil că o să răcească.

Tu le servești copiilor tăi broccoli și pui, le-ai preparat la abur. Și ai pus și unt. Ca să dea gust. Și despre care crezi că e foarte sănătos. Până aici pot să suport cu stoicism și să nu îți spun că habar nu ai de nimic, dar îți place să te dai părinte informat!

Dar când te aud că-i spui puștiului tău: „mănâncă tot din farfurie!“;  „Până nu mănânci tot să nu te văd cumva că te ridici de la masă“ ori „când nu voi mai vedea nimic în farfurie o să te las să te întorci la joacă“, nu mai pot să tac!

Lasă-ți puștiul în pace. Știe el mai bine cât să mănânce. Nu-i crea obiceiuri proaste, obiceiuri care-l vor îndrepta cu pași repezi și siguri către obezitate. Azi mănâncă de frica ta. Mâine la fel.

Și se va obișnui să mănânce de câte ori ceva sau cineva îi va crea emoții nu tocmai fericite: când o să aibă teză la mate, când iubita o să-l anunțe că ar vrea o pauză, când va merge la primul interviu etc. Și uite-l ajuns în toată firea fără să se poată opri din mâncat atunci când dă de greu, dar și cu multe kilograme peste greutatea optimă.  

Așa că, te rog, dacă nu vrei să-i faci rău copilului tău, nu-i mai spune niciodată „mănâncă tot din farfurie!“ 

Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »