Familia ta / Copii »

Nu folosi niciodată recompensa în educația copilului! Iată care este explicația!

Autor: Ramona Liță | 26 mai, 09:25 | 0 comentarii

Primii pași din viața copilului tău sunt extrem de importanți, primele învățături vor rămâne impregnate în mintea lui toată viață. Când vine vorba de educația lui ține minte două aspecte extrem de importante: primul, este acela că tu mereu vei fi considerat un exemplu, iar al doilea, că este necesar să îl ajuți de mic să ia decizii fără a primi o recompensă.


Când ești copil sunt foarte multe tentații în jurul tău, mai ales dacă ești singur la părinți există de cele mai multe ori convingerea că totul ți se cuvine și de aici apar și primele probleme de comportament.

Adesea se întâmpla ca unii părinți pentru a o scoate la capăt cu cei mici să apeleze fie la recompensă fie la stimulente. Aceste două modalități de educare a copilului tău vor avea repercursiuni asupra evoluției lui, mai ales în perioada în care va deveni adult.

Nu doar odată ai auzit în jurul tău vorba:„ dacă nu te potolești nu vei mai ieși afară astăzi”, bun, pare a amenințare, dar totodată îi va rămâne implementat celui mic că va putea ieși afară doar condiționat de comportamentul lui.

Află cum să îți construiești o relație bună cu copilul tău AICI

Recompensă sau stimulent

Aici din păcate părerile sunt împărțite practic jumătate pentru recompensă jumătate pentru stimulent. Aceste două modalități au atât avantaje cât și dezavantaje.

Primul lucru la care trebuie să te gândești atunci când vrei să apelezi la una dintre aceste metode, este metoda pavloviană. Această metodă este responsabilă cu crearea unui gest reflex care rămâne în subconștient pentru toată viața. Cel mai bun exemplu este dresajul câinilor, are la bază această metodă pavloviană, imediat cum a exacutat o comandă patrupedul va primi o recompensă. Este perfectă metoda în acest caz, însă când vine vorba de copilul tău, mai gândește-te odată.

Astfel va rămâne cu gândirea că dacă duce gunoiul îi vei da bani de ciocolată, sau va face ceva bine doar pentru a primi ce își dorește la schimb.

Practic, va folosi această formă de șantaj tot timpul pentru că de mic el știe că funcționează.

Dacă ne referim la metoda educației prin stimulare, acesta va trezi în copilul tău anumite sentimente și mecanisme mult mai sănătoase.

De exemplu, stimularea pare a fi o manieră prin care să îl transformi într-un ambițios de a lungul anilor. În acest caz apare senzația de valoare personală, de responsabilitate și de încredere în sine.

Propunerile, sugestile, exemplele analogice îi pot transmite indirect diverse modele de comportament pe care în timp s-ar putea să le preia. Nu te mai impui cu forța sau cu ajutorul șantajului: „faci aia, sau vezi tu ce se întâmplă..”

Comunicarea înainte de toate

Este vitală comunicarea cu copilul tău încă din primii ani de viață. Trebui să fii atent la ce anume îi face plăcere și ce nu. Tu ai fost ca el și adesea trebuie să te comporți într-un anume fel și nu ți-a plăcut. Nu repeta greșelile părinților tăi când vine vorba de educarea celui mic. În cazul în care nu te înțelegi cu el, pedeapsa, șantajul sau lipsa de comunicare nu sunt tocmai soluția salvatoare.

Trebuie să îi transmiți constant un feedback, referitor la absolut orice din jurul lui. Nu uita în schimb să îl feliciți atunci când este cazul.

Frustările ce apar în perioada copilăriei sunt cele mai periculoase deoarece se mențin pe tot parcursul vieții.

Este suficient o singură dată să faci o comparație între copilul tău și altcineva, sentimentul resimțit îl va însoți mereu și va conduce la pierderea încrederii în sine.

Nu îl transforma într-un dependent de tine

Cu cât îl responsabilizezi mai din timp cu atât mai bine îi va fi pe viitor. Dacă îl obișnuiești să îi faci tu toate treburile, temele, să îi rezolvi problemele, el va ști că la cel mai mic hop ești tu și atunci nu va face nici un efort să se autodepășească.

Ajută-l să decidă, să aleagă ce îi place să facă și susține-l să se dezvolte constant.

Încurajează-l să își facă prieteni, să fie sociabil și să dea exact ceea ce vrea să primească.

Învață-l că nu orice îi poate fi prieten și că cea mai mare încredere trebuie să o aibă în forțele lui, pentru că dacă vrea să facă ceva va reuși să găsească o soluție.

Fii prietenul lui de la început până la sfârșit, nu justițiarul care doar îl taxează.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »