Familia ta / Bebe »

Moduri incredibile în care te ajută alăptatul

Autor: Daniela Purcaru | 02 august, 15:15 | 0 comentarii

Nașterea unui copil este o experiență extraordinară care-ți schimbă viața. Dacă depășești toate barierele și reușești să-ți alăptezi puiul, în primul rând el are de câștigat, dar și tu ai avantaje.


Te stresezi mai puțin

În timp ce alăptezi, în corpul tău se eliberează oxitocină, un hormon care stimulează lactația și totodată reduce nivelul hormonilor stresului din sânge. De asemenea, atâta vreme cât îți ții copilul în brațe și chiar o jumătate de oră după aceea, ai nivelul de hormoni ai stresului scăzut, ceea ce te ține departe și de stările de anxietate.

Ești mai receptivă la nevoile copilului

În cazul femeilor care alăptează, sunt zone de la nivelul creierului care se activează imediat ce copilul începe să plângă. Potrivit unui studiu al unor cercetători americani, privind sensibilitatea mamei la plânsul copilului pe care-l alăptează, s-a observat că există o conexiune între alăptat și o capacitate  mai mare a mamelor de a răspunde nevoilor copilului.

Devii una cu bebe

Ți se face foame sau somn în același timp cu bebelușul tău? Nu este o coincidență! Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din San Francisco, mamele care alăptează se sincronizează la nivel chimic cu copiii lor, ceea ce se numește reglare a sistemului limbic. Se petrece pentru că hrănirea copilului afectează și stimulează lactația. Acest proces explică și dorul de copil simțit de mamele care alăptează, deși s-au întors la locul de muncă.

Ești protectoare și calmă

Alăptarea facilitează formarea unor traiectorii la nivelul creierului, ajutându-te să-ți protejezi mai bine copilul, uneori chiar în mod agresiv, păstrându-ți calmul în același timp. O echipă de specialiști de la Universitatea din California, Los Angeles, a studiat comportamentul a 3 grupuri de femei: 20 fără copii, 18 mame care alăptau și 17 mame care nu alăptau. Dintre toate, cele 18, provocate de complici ai oamenilor de știință, și-ai apărat cu agresivitate și promptitudine copiii. N-ar trebui să mire acest fapt, având în vedere că acest comportament e des întâlnit la mamifere, în perioada în care își alăptează puii.

Slăbești mai ușor

Alături de o dietă sănătoasă și de exercițiile fizice regulate, alăptatul te ajută să scapi mai ușor de kilogramele acumulate în timpul sarcinii.

„Laptele mamei este bogat în grăsimi și hipercaloric, iar copilul preia aceste calorii, pe care mama nu mai riscă să le acumuleze în corp”, explică ginecologul Robert Wool, de la Universitatea Tufts din Boston, SUA.

Totuși, unele mame care alăptează nu reușesc să slăbească atât de repede. Medici au găsit o explicație: lactația duce la eliberarea unor hormoni care influențează procesul de digestie, numai că la unele femei ei sunt eficienți și accelerează metabolismul, în timp ce la alte mămici nu acționează.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »