Sanatatea ta / Ce te doare »

Mirosuri care provoacă dureri de cap

Autor: Cristina Popescu | 29 ianuarie, 15:55 | 2 comentarii

Durerea de cap este durerea localizată în orice parte a capului. Această poate fi pulsatilă, ascuţită sau persistentă. Durerile de cap sunt rezultatul unor interacţiuni complexe dintre sistemul nervos, sistemul vascular, precum şi a unor modificări ale substanţelor chimice din creier.


Durerile de cap se pot declanșa brusc sau treptat şi pot dura mai puţin de o ora sau mai multe zile. Există mai multe tipuri de dureri de cap, care pot fi însoţite şi de alte simptome, care variază ca intensitate şi gravitate.

Există mai mulți factori declanșatori ai durerilor de cap - de la alimente, zgomot, lumină puternică foame, fumat, consum de cofeină până la anumite mirosuri, mai exact mirosurile puternice.

Potrivit unor studii recente, una din două persoane care suferă de dureri de cap intense au crize declanșate de mirosuri puternice, cele mai sensibile fiind femeile.

Mirosuri care provoacă dureri de cap - vopseluri, parfumuri și flori

Deși nu poate fi explicat clar acest lucru, mirosurile puternice pot într-adevăr declanșa dureri de cap deoarece interacționează cu sistemul nervos. Astfel, vopselurile, parfumurile şi florile sunt principalele surse de mirosuri puternice care pot da dureri de cap.

Alte mirosuri greu de suportat și care pot declanșa cu ușurință dureri de cap persoanelor sensibile sunt cel de ceapă, deodorantele auto, mirosul alimentelor prăjite, fumul de țigară sau mirosul produselor de menaj, care conțin substanțe chimice puternice și arome artificiale.

Aceste mirosuri influenţează emoţiile, deoarece, în creier, zonele mirosului şi ale emoţiilor sunt apropiate. Mirosul poate stimula nervii trigemeni, conducând la inflamaţie şi durere de cap sau poate provoca o micşorare a vaselor sanguine, explică medicul Nicholas Silver, de la Universitatea din Liverpool.

Mirosuri care provoacă dureri de cap - gaze de eșapament și pesticide

Un studiu realizat în Italia a constatat că 46% dintre tinerii lucrători din magazinele alimentare au raportat că se simțeau rău după ce fuseseră expuși anumitor substanțe chimice, cu dureri de cap ca cele mai întâlnite simptome. Mirosurile cele mai problematice analizate în studiu au fost gazele de eșapament și pesticidele.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Diana | 30 ianuarie 2016, 00:42
ATENTIUNE!! ATENTIUNE!! A sosit ZIUA cea MARE!!
HAIDETI SA-I CUCERIM pe AMERICANI!
Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice!
Oferim instruire completa si gratuita, de EXCEPTIE, sub forma unor
lectii prin gmail. Pentru informatii trimiteti mesaj
cu textul INFO la adresa de gmail: [email protected]
2 Postat de: Mihai | 30 ianuarie 2016, 07:53
Oferta pentru oricine! Cel mai modern si mai eficient sistem de lucru la domiciliu, acum in premiera pentru toata tara! Trebuie sa ai doar putin timp liber, calculator si conexiune la internet! Nu e nevoie sa cunosti nimic, inveti totul de acum inainte, pas cu pas, sub indrumarea noastra foarte atenta! Si incepi chiar din prima luna sa castigi bani! Solicita acum detaliile necesare, la adresa de email:[email protected]
Adauga un comentariu »