Stil de viata&dieta / Nutritie »

Legumele gătite, mai sănătoase decât cele crude?

Autor: Elena Diaconu | 09 decembrie, 13:20 | 3 comentarii | 4389 vizualizari

Deși legumele crude oferă organismului mai mulți nutrienți decât cele gătite, cele din urmă sunt în unele cazuri mai sănătoase decât primele.


Într-adevăr, temperaturile ridicate distrug anumite proprietăți ale legumelor cu până la 30%, mai ales atunci când sunt fierte. Însă, atunci când legumele sunt gătite la cuptor sau la grătar, anumite proprietăți sunt amplificate.

Roșiile gătite au cu 35% mai mult licopen

Gătite, roșiile își măresc cantitatea de licopen cu 35%. Acest antioxidant, responsabil de culoarea roșie a legumelor, contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel de prostată, de pancreas, de sân și de plămâni. De asemenea, licopenul are un rol important în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare.

Morcovii gătiți au cu 30% mai mult betacaroten

Morcovii sunt extrem de benefici pentru întreg organismul. Deși morcovul crud abundă în nutrienți, cel gătit este sănătos. În plus, cel din urmă conține cu 30% mai mult betacaroten, un antioxidant care menține ochii sănătoși, protejează inima de afecțiunile cardiovasculare și luptă împotriva celulelor canceroase.


Citește și:

 - Crud sau preparat?

 - Vindecă-te cu o cură de crudități


Spanacul gătit conține mau multă luteină

Spanacul consumat sub formă de mâncărică are beneficii mult mai mari asupra organismului, datorită conținutului de luteină, care crește prin gătire.

Acest antioxidant previne apariția cataractei și a degenerescenței maculare, ajută la o mai bună absorbție a calciului și oferă per total mai mulți nutrienți decât spanacul crud.

Sfat: Legumele se pot găti cu ulei de măsline extravirgin, în combinație cu alte legume, timp de 2-3 minute. De asemenea, ele pot fi gătite și la cuptor.

Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Popa Magdalena | 17 octombrie 2014, 08:16
Cele mai sigure locuri de munca!Oferta extrem de serioasa!Asiguram din start contract legal! Deja s-au facut primele plati! Multi oameni s-au convins, acum e randul dumneavoastra! NU este MLM! NU este joc piramidal! Castigurile sunt garantate!Cautam operatori online care vor sa castige cel putin 300 de dolari lunar, cu o munca usoara de 3 ore pe zi!Pentru a va oferi detalii, trimiteti textul ,,Info" la adresa de email: blondyna_1969@yahoo.com!
2 Postat de: Elena | 09 decembrie 2014, 13:47
Noutate absoluta, doar acum! Oferta este acum un fenomen, pentru ca tot mai multi oameni s-au convins de seriozitatea noastra! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: vintilaelena2004@yahoo.com
3 Postat de: Afacere | 09 decembrie 2014, 18:01
Te voi indruma catre o afacere usoara,legala,din care poti obtine un castig financiar in cel mai scurt timp.Iti ofer sprijin,pregatire si munca in echipa. Castigul va creste semnificativ ,daca respecti conditiile afacerii !Munca se desfasoara la domiciliul fiecaruia, iar cu un efort minim, vei obtine un venit suplimentar la inceput ,iar apoi un venit stabil. Alte detalii iti ofer daca trimiti textul "INTERESAT" la adresa de email : interesatdeafacere@gmail.com
Adauga un comentariu »