Familia ta / Sarcina »

La ce te expui dacă fumezi în timpul sarcinii

Autor: Florentina Iana | 14 august, 16:35 | 0 comentarii
Atunci când mama fumează, bebeluşul din pântec este un recipient pentru toxinele din ţigări care trec prin placentă. Iată ce riscă cel mic.


Risc de naştere prematură


Gravidele care fumează în timpul sarcinii riscă să aibă un copil cu greutate mică la naştere. Fumatul încetineşte creşterea şi dezvoltarea fătului, ba mai mult, măreşte riscul naşterii înainte de termen. Iar bebeluşii cu o greutate mică la naştere, de mai puţin de 2500 grame, sunt expuşi unor probleme mari de sănătate în primele luni de viaţă.


Afectează dezvoltarea plămânilor


Există un risc crescut ca bebeluşii să facă pneumonie în primul an de viaţă dacă mamele au fumat în timpul sarcinii. De asemenea, astmul bronşic şi bronşitele sunt mai frecvente la copiii care au mame fumătoare.


Provoacă malformaţii


Fumatul îi poate provoca micuţului şi malformaţii precum buza de iepure, unirea incompletă a structurilor buzei, sau probleme legate de bolta palatină (cerul gurii deschis). Cel mai bun moment pentru viitoarea mamă de a se lasă de fumat este când se hotărăşte să rămână însărcinată.


Sindromul morţii subite, cauzat de fumat


Bebeluşul a cărui mamă a fumat pe perioada sarcinii este expus la Sindromul morţii subite. Acesta nu este detectabil, nu are simptome, nu se tratează şi apare la copiii de până într-un an. Sindromul apare în general la copiii care s-au născut cu o greutate mică, au avut mame fumătoare sau au inhalat fum de ţigară.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »