Sanatatea ta / Ce te doare »

Întrebări și răspunsuri despre GRIPĂ

Autor: Claudia Georgevici | 15 ianuarie, 10:45 | 2 comentarii

Frigul creează condiții prielnice răspândirii gripei, infecție cu un grad mare de contagiozitate. Considerată adesea o răceală mai serioasă, gripa este periculoasă mai ales pentru vârstnici, bolnavi cronic și cei pentru cei cu imunitatea scăzută.


Articole similare:

Gripa este o infecție respiratorie cauzată de virusul gripal (Myxovirus influenza), în Europa înregistrându-se epidemii anuale, în lunile de iarnă. Există 3 tipuri de virus gripal: cel de tip A (cel mai periculos, implicat în epidemii sau pandemii), de tip B (cel mai frecvent, mai puțin grav) și de tip C (provoacă simptome asemănătoare răcelii comune).   

Cum se transmite?

Gripa se transmite foarte ușor, o persoană afectată putând îmbolnăvi până la 3 persoane sănătoase. Infecția se transmite pe calea aerului (strănut, tuse) sau prin obiectele contaminate cu secrețiile respiratorii ale bolnavului (pahare, prosoape etc.)

Cel infectat este contagios începând din prima zi în care apar simptomele, putând transmite virusul în următoarele 5-10 zile.    

Prin ce simptome se manifestă?

Adesea, gripa este confundată cu răceala banală, mai ales că au unele simptome comune. Răceala debutează mai lent, cu usturimi în gât, nas înfundat și dureri de cap și are o evoluție mai ușoară.

„În cazul gripei, simptomele sunt mai puternice. Apare amețeala încă de la început, dar și febra puternică, cefaleea, durerile musculare în tot corpul, frecvente și puternice, senzația de epuizare, frisoanele, nasul înfundat, ocazional. Tusea este puternică în gripă, violentă, uneori până la vomă“, afirmă medicul Daniela Bușneag.

De asemenea, la cei cu gripă, tusea se poate menține și după dispariția celorlalte simptome. Stările gripale sunt însoțite și de dureri oculare sau senzația de usturime a ochilor, precum și stări de greață, lipsa poftei de mâncare și roșu în gât.
   
Ce opțiuni de tratament există?

Tratamentul gripei se adresează simptomelor, ca și în răceală. Se recomandă izolarea la domiciliu, repausul la pat și hidratarea. Febra se tratează cu antitermice (paracetamol), cu respectarea dozelor indicate pe prospect.

În vreme ce forma de gripă ușoară se tratează acasă, cea severă sau complicată necesită consult de specialitate, putând fi nevoie de spitalizare dacă sunt afectate funcția respiratorie și cea pulmonară.

Medicul poate prescrie și medicamente antivirale, care scad cu o zi durata gripei, cu condiția să fie administrate cât mai devreme, în primele 48 de ore de la debutul bolii.

De asemenea, antiviralele pot fi indicate și celor cu afecțiuni cronice, pentru că reduc riscurile de complicații. Nu se administrează antibiotice decât dacă gripa este însoțită de infecții bacteriene (sinusuri, urechi, gât). În forme necomplicate de gripă, simptomele dispar în 7 zile de la debut.   

Se poate agrava?

Gripa sezonieră se poate complica la cei deja care suferă de alte afecțiuni și care au imunitatea scăzută. Astfel, pot apărea probleme fie pentru că bolnavul are o funcție respiratorie deficitară, fie pentru că apar infecții bacteriene.

Pot apărea pneumonii sau agravări ale stării celor suferind de diabet, insuficiență respiratorie, cardiacă sau renală. Expuși riscului de complicații sunt și copiii cu vârsta mai mică de 6 luni.

„Plaja de severitate a bolii este foarte largă, de la lipsa totală a simptomelor la o simptomatologie minoră sau la forme severe precum pneumonia, insuficienţa cardio-respiratorie ori encefalita gripală. Bolile cronice pre-existente ale aparatului respirator şi cardiovascular se pot decompensa şi pot ameninţa viaţa pacientului“, atrage atenția medicul de familie Simona Fărcaș.

Dr. Simona Fărcaș
medic primar medicină de familie, Clinica Provita, București


Îmbolnăvirile severe de gripă şi complicaţiile acesteia apar mai frecvent în anumite grupe la risc. Acestea includ persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu probleme medicale cronice precum diabetul, deficitul imunitar, boli cronice respiratorii sau cardiovasculare sau cu obezitate.

De asemenea, există un risc crescut pentru copiii la vârstele fragede şi pentru femeile gravide. Ocazional, pot apărea forme severe de gripă la persoane sănătoase, care nu fac parte din aceste grupe la risc. În pandemii, caracteristicile epidemiologice şi clinice ale gripei pot fi diferite, în funcţie de caracteristicile virusului şi de nivelul de imunitate al populaţiei faţă de un virus.

Așa deosebești răceala de gripă

Simptome              RĂCEALĂ           GRIPĂ
Febră                               Uneori                        Frecventă

Dureri musculare          Rare și ușoare          Dese  

Oboseală, slăbiciune    Prezentă adesea    Frecventă; poate dura până la 2 săptămâni

Congestie nazală           Frecventă                   Rare

Strănuturi                         Prezente adesea      Ocazionale

Durere de gât                   Frecventă                   Câteodată

Dureri de cap                     Rare                          Frecvente și intense

Tuse                                   Prezentă, ușoară       Apare adesea

Lipsa apetitului               Adesea                         Simptom frecvent.

Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Sibnet | 16 ianuarie 2016, 06:38
In alta ordine de idei, daca ai biblioteca acasa si vrei sa o imbogatesti cu inca o carte extraordinara, tocmai ai gasit afacerea care ti se potriveste perfect! Mai pui o carte pe raftul bibliotecii tale personale si pornesti sa castigi bani in cea mai simpla afacere posibila! Ai numai avantaje aici! Si totul e foarte usor! Te ajutam noi sa reusesti! Cere acum detalii la adresa de email: [email protected]
2 Postat de: Ofertă De Nepierdut! | 16 ianuarie 2016, 17:14
Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata globala.
NU este necesara niciun fel de experienta!
Asiguram suport si logistica in desfasurarea activitatii.
Lucrati intr-un mediu placut, proactiv.
Principala atributie este mentinerea unei evidente a ofertelor prospectante si actualizate zilnic.
Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal, cu posibilitatea unor bonusuri substantiale.
Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere.
Programul de lucru este flexibil.
Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor.

Solicitati acum mai multe detalii la adresa de mail indicata mai jos.

Cerinte:

- calculator si conexiune internet
- cunoastere navigare online si operare pc.
* nu sunt necesare cunostinte avansate pc.
- limba engleza, nivel incepator
- perseverenta, ambitie si dorinta de a reusi intr-un domeniu nou

Oferim:
-instruire gratuita
-contract
-scrisoare de recomandare pentru persoanele interesate de aceasta
-posibilitatea de a lucra de acasa

mail: [email protected]
Adauga un comentariu »