Stil de viata&dieta / Nutritie »

Întrebări și răspunsuri despre deshidratare

Autor: Claudia Georgevici | 17 iulie, 08:05 | 1 comentariu

În orice anotimp poate surveni deshidratarea, dar vara, pericolul este mai mare, din cauza transpirației. În afară de apă, există și alimente care te hidratează.


Deshidratarea apare din cauza aportului insuficient de lichide sau când pierderea acestora este prea mare. Survine mai ales când ne expunem la temperaturi ridicate, precum și la cei care au diaree sau gastroenterită. Oricine a avut, de-a lungul vieții, cel puțin un episod de deshidratare moderată, care este corijată prin consum adecvat de apă.

Cei mai expuși sunt copiii (mai ales în timpul unui episod de boli însoțite de febră sau în insolație), sportivii și vârstnicii. La aceștia din urmă, senzația de sete este mai puțin intensă. În plus, tratamentele precum diureticele pot cauza deshidratare. Și alcoolicii au o probabilitate mai mare de a se deshidrata.   

Cum se manifestă?

Ești deja deshidratat dacă ți-e sete, această senzație fiind declanșată după ce anumiți receptori de la nivelul hipotalamusului au fost „avertizați” că există o concentrație prea mică de apă în sânge. Așadar, setea este un simptom care nu trebuie neglijat. Slăbiciunea, oboseala, durerea de cap, buzele uscate, urina închisă la culoare, crampele musculare și greața sunt alte semne ale deshidratării.

Toate celulele corpului au de suferit din cauza aportului insuficient de apă, fiind încetinite procesele biochimice și energetice. Digestia este îngreunată, iar toxinele nu mai pot fi eliminate din corp.

Deshidratarea severă duce la dereglări de ritm cardiac și de tensiune, precum și la halucinații, confuzie, convulsii și pierderea cunoștinței.

Atenție!

La persoanele în vârstă, deshidratarea poate complica bolile cardiace, neurologice sau renale de care acestea suferă.

Știi să previi deshidratarea?

Deshidratarea poate fi prevenită, desigur, prin hidratare corespunzătoare. Începe ziua bând un pahar mare cu apă, întrucât, pe timpul nopții, organimsul a fost privat de acest lichid esențial. Pe caniculă, este indicat să se suplimenteze aportul, fiind nevoie să bei un pahar cu apă la fiecare jumătate de oră.

La cei la care deshidratarea survine pe fondul diareii sau al stărilor de vomă, poate fi nevoie de administrarea de soluții de rehidratare disponibile la farmacii.

Citește și: Când să nu bei apă

Sfat

Nu bea apă în timpul mesei, pentru că se diluează sucurile gastrice și se îngreunează digestia. Bea apă cu jumătate de oră înainte de a mânca și cu o oră după.

Ce apă este mai bună?

În alegerea apei de băut trebuie să se țină seama de factori precum vârsta, bolile asociate, precum și conținutul de reziduu fix (nivelul de săruri minerale conținute). De pildă, pentru copiii mici, se va alege apa care respectă următoarele criterii: este slab mineralizată (reziduul fix total nu trebuie să depășească 500 mg/l), are un aport de sodiu mai mic de 20 mg/l, de nitrați mai mic de 50 mg/l și de fluoruri mai mic de 1,5 mg/l.

În cazul adulților, vara se poate opta pentru apele mediu mineralizate (cu reziduu sec între 500 mg/l – 1.500 mg/l. În ceea ce privește apa de la robinet, este posibil ca aportul de minerale din aceasta să nu fie acoperit vara. Dacă optezi pentru apa de la robinet, este bine să o filtrezi, pentru că este posibil să conțină impurități de la instalația de distribuție.

Persoanele care suferă de hipertensiune trebuie să evite apa bogată în săruri minerale precum sodiul. De asemenea, și cei cu probleme renale este bine să evite apa cu un conținut mare de minerale, pentru că implică un efort mai mare din partea rinichilor.

Te-ar mai putea interesa: Motive pentru care ar trebui să bei apă caldă

Ce alimente mai ajută la hidratare?

În afară de apă, ne mai putem hidrata și cu ajutorul alimentației. Astfel, există numeroase fructe și legume care conțin o cantitate importantă de apă: castraveții, pepenele, roșiile, ardeiul gras, avocado, perele, morcovii și ananasul. De asemenea, o doză de iaurt poate hidrata la fel de bine ca un pahar cu apă.

Știai că...

...unele boli precum diabetul pot favoriza deshidratarea?

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Collamask | 28 martie 2018, 18:15
Daca a functionat la altii de ce nu si la mine?
Dupa a doua saptamana au inceput sa apara rezultatele si increderea mea odata cu ele. 1.5 centimetri in lungime dupa a doua saptamana. Dupa a 3-a saptamana deja am prins curaj, nu imi venea a crede ochilor cum penisul meu se lungeste, nu intelegeam unde a fost atat timp si cum de creste asa repede. Rezultatul de data aceasta a fost inca 1 centimetru. Dupa 4 saptamani a mai crescut cu un centimetru. A 5-a saptamana am terminat de aplicat gelul iar lungimea penisului meu a ajuns la 15 centimetri. erogan medicament ? Da!! Acest lucru se datorează efectului său pozitiv. Viteza de erectie este mult mai rapida si penisul este intotdeauna mult mai greu. Asistă foarte mult și te face să fii bun în pat.
Esti un om si ai dificultati in a obtine acea *** enorma pe care femeile mereu doresc. Nu căutați alte metode, deoarece crema Maxisize este cea mai bună opțiune pentru dvs. Vă va ajuta să vă rezolvați toate problemele și vă promit că veți fi un monstru în pat. www recinziireale com
Adauga un comentariu »