Actualitate »

Insomniacii riscă să sufere de depresie și anxietate

Autor: Daniela Purcaru | 12 septembrie, 14:15 | 0 comentarii

Lipsa somnului de calitate afectează sănătatea mentală și favorizează apariția depresiei, anxietății, episoadelor de paranoia. Cel puțin aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători de la Universitatea Oxford care a monitorizat circa 3.900 de persoane care sufereau de insomnie.


Până de curând se credea că insomnia este unul dintre simptomele date de depresie sau de tulburările mentale. Recent, s-a observat că nopțile pierdute reprezintă cauza acestor probleme de sănătate.

Cu ajutorul unor ședințe de terapie cognitiv comportamentală, s-a înregistrat la persoanele care sufereau de insomnie o reducere cu 20% a crizelor depresive și de anxietate, o creștere a stimei de sine și a încrederii în ceilalți.

Insomnia afectează sănătatea mentală

Din cauza lipsei de odihnă, creierul nu mai are răgazul de a procesa memoriile și de a stoca informațiile mai vechi. Insomnia permite apariția gândurilor negative, repetitive.

Coodordonatorul cercetării, profesorul Daniel Freeman a subliniat: „Problemele legate de somn sunt obișnuite în cazul persoanelor care suferă de tulburări de sănătate mentală. Insomnia nu este un simplu simptom, ci tocmai cauza acestor probleme psihologice. Tratarea insomniei poate să prevină multe probleme emoționale și psihologice”.

Pe parcursul cercetării, s-a observat o scădere cu 50% a episoadelor de insomnie, halucinații, coșmaruri, anxietate la cei care au făcut terapie cognitiv comportamentală.

Citește și: Cele mai bune remedii pentru insomnie

Aceștia au ținut un jurnal, au ascultat muzică relaxantă, s-au ridicat din pat după 15 minute în care n-au putut adormi și și-au relaxat musculatura tensionată.

Ședințele de terapie i-au ajutat și pe cei care aveau crize de paranoia sau gânduri negative urmate de coșmaruri.

Lipsa somnului favorizează diabetul și obezitatea

Chiar dacă dormi 7-8 ore, faptul că nu te odihnești înainte de miezul nopții te costă sănătatea.

Te-ar mai putea interesa: Cum îți dai seama că ai diabet

Ajungi să petreci prea mult timp în fața unor ecrane și te expui luminii albastre emise de ele, ceea ce diminuează producția de insulină, îți crește nivelul de glucoză din sânge și-ți dă metabolismul peste cap, ceea ce te expune riscului de a te îngrășa și de a suferi de diabet zaharat.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »