Stil de viata&dieta / Nutritie »

Ingrediente de evitat în crenvurști

Autor: Cristina Popescu | 01 februarie, 11:55 | 1 comentariu

Pe cât de delicioși sunt, crenvurștii sunt considerați unele dintre cele mai nesănătoase produse pe bază din carne de pe piață.


Articole similare:

În marea lor majoritate, crenvurștii sunt preparați din resturi de carne de porc (bucăţile care rămân după ce carnea şi slănina au fost îndepărtate de pe oase) sau carne recuperată mecanic (asta care rezultă după ce o carcasă este introdusă într-o presă metalică şi amestecată cu apă), la care se adaugă carne de pui sau de curcan. Carnea este amestecată cu apă, conservați, arome și conservanți, rezultând astfel un aliment extrem de procesat, lipsit de orice valoare nutritivă.

Iată ce ingrediente trebuie să eviți în crenvurști, înainte de a cumpăra un astfel de produs!

Ingrediente de evitat în crenvurști - nitrați de sodiu

Pe lângă faptul că sunt plini de calorii, crenvurștii oferă și o doză mare de sodiu organismului. Un crenvurșt de 35 de grame conține până la 0,6 grame de sare, adică o zecime din cantitatea recomandată zilnic pentru un adult.

Din păcate, este foarte greu să găsim crenvurști bio, care să fie făcuți 100% din carne de animale crescute organic și netratate cu antibiotice.

Pe de altă parte, acest preparat poate conține Listeria monocytogenes, o bacterie care provoacă listerioza. Această boală poate duce la probleme cum ar fi nașterea unui copil mort, avort spontan și alte probleme grave de sănătate.

Majoritatea crenvurștilor conțin nitrați de sodiu, care este un aditiv prezent în majoritatea mezelurilor. Astfel, acestea vor rezista mai mult timp. Un studiu global a arătat că persoanele care consumă regulat 50 de grame de carne procesată pe zi au un risc crescut cu 20% de a se îmbolnăvi de cancer.

Ingrediente de evitat în crenvurști - proteine de slabă calitate și monoglutamat de sodiu

Acest preparat conține un procent foarte mare de grăsime (40%), șorici, iar aceste grăsimi saturate ne îngrașă și cresc nivelul colesterolului. Așa cum am mai spus, crenvurștii mai conțin și nitrit, și nitratul de sodiu, E250 și E251, care împiedică dezvoltarea bacilului botulinic și dau mezelurilor acea culoare rozalie, pentru un aspect apetisant.

Știm cât de buni la gust sunt crenvurștii. Acest aspect se datorează unei substanțe din compoziție: monoglutamat de sodiu, sau E621, substanță care are capacitatea de a face mâncarea irezistibilă.

Crenvurștii conțin, de asemenea, amidon de cartof, făină de grâu sau pesmet amestecat cu sare. Amidonul conferă mai mult volum și leagă compoziția și face ca aceasta să arate ,,a carne'' și să fie mai gustoasă.

Ingrediente de evitat în crenvurști - ascorbat de sodiu și carmin

Ascorbatul de sodiu este o formă de vitamina C care împiedică pierderea culorii. În doze mici nu prezintă niciun pericol pentru sănătate, însă în doze mari poate provoca iritaţii ale pielii.

Carminul este un colorant care se găseşte în iaurturi, rujuri, glazură şi poate provoca reacţii alergice sau chiar şoc anafilactic la unele persoane.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Amalia | 01 februarie 2016, 11:10
Bani numai pentru cei seriosi! Selectam oameni foarte seriosi pentru colaborare part-time la domiciliu. Oferim contract de comision si instruire în totalitate gratuita, pas cu pas, plus indrumare personala. Cerem: seriozitate absoluta, cunostinte elementare de navigare pe internet, de folosire a emailului, de lucru cu documente word si pdf. Numai cei foarte, foarte seriosi sunt rugati sa ceara mai multe informatii la adresa de email: [email protected]
Adauga un comentariu »