Sanatatea ta / Tratamente »

Iei antibiotice? Iată ce efecte secundare au!

Autor: Mădălina Hârjoi | 09 ianuarie, 08:00 | 1 comentariu

Prescrise în tratarea infecțiilor cauzate de bacterii, antibioticele nu sunt lipsite de efecte adverse, ca mai toare medicamentele. Este bine de știut că unele dintre acestea pot fi prevenite.


Episoade frecvente de diaree

Se numără printre cele mai întâlnite consecințe ale unui tratament cu antibiotice. Între 1 și 10 din 100 de persoane care iau astfel de medicamente se confruntă cu episoade frecvente cu diaree. Motivul? Antibioticele distrug atât bacteriile rele, cât și pe cele bune, perturbând astfel echilibrul florei intestinale. De aceea, trebuie să înlocuim bacteriile bune pierdute, luând, la 2 ore de la administrarea antibioticului, probiotice.

Infecție cu ciuperci Candida

Candidoza este o infecție care apare la nivel genital sau bucal, cauzată de o ciupercă, Candida albicans. Unele femei care iau antibiotice se pot confrunta cu un dezechilibru al bacteriilor din vagin, acest lucru favorizând dezvoltarea candidozei. Simptomele prin care ea se manifestă sunt: mâncărimi, durere și secreții vaginale.

Colită cu clostridium difficile

Clostridium difficile (C. difficile) este o bacterie prezentă în intestin. Dacă urmezi un tratament cu antibiotice (de exemplu, amoxicilină), există riscul ca ea să se dezvolte și să se înmulțească și să ducă la apariția colitei cu clostridium difficile. Simptomele unei infecții cu C. difficile pot varia de la diareea ușoară, până la inflamația intestinului, situație când viața este în pericol.

Reacții adverse severe

Reacțiile alergice sunt posibile la orice medicament, inclusiv antibiotice. Multe dintre ele sunt ușoare, dar altele pot fi grave și necesită asistență medicală. În cazul în care ești alergic la un anumit antibiotic, există riscul să ai probleme de respirație, urticarie și să ți se umfle limba și gâtul. Foarte rar, 1 din 1.000 de persoane poate prezenta o reacție alergică severă sau imediată la antibiotice (șoc anafilactic, manifestat prin puls accelerat, erupție la nivelul pielii, greață și vărsături). Dacă ți-a apărut o erupție pe piele sau urticarie ori ai avut o reacție alergică severă sau imediată la un antibiotic în trecut, spune-i medicului, pentru a nu ți-l prescrie din nou.

Fotosensibilitate

Unele antibiotice, precum tetraciclina, pot sensibiliza organismul la lumină, iar pielea predispusă la arsuri solare. Fotosensibilitatea ar trebui să dispară după ce ai terminat tratamentul cu antibiotice. Ca măsuri de precauție, mai ales în sezonul cald, folosește regulat protecție solară și poartă îmbrăcăminte de protecție și accesorii, cum sunt pălăriile și ochelarii de soare.

Febră

De pe lista efectelor secundare ale antibioticelor nu lipsește febra. Dacă acest simptom nu dispare în 24-48 de ore, nu mai amâna consultul medicului specialist. În cazul în care febra este însoțită și de o erupție sau probleme de respirație, sună la Salvare.

Info

Antibiotice precum tetraciclina și doxiciclina pot colora dinții copiilor în curs de dezvoltare. Acest efect apare mai ales la prichindeii mai mici de 8 ani.

Sângerări și vânătăi

În cazuri foarte rare, unele antibiotice pot schimba compoziția sângelui. De exemplu, leucopenia, scăderea numărului de celule albe din sânge, poate duce la infecții puternice, iar trombocitopenia, reducerea trombocitelor, provoacă sângerări și vânătăi.

O afecțiune potențial fatală

Sindromul Stevens – Johnson este o boală rară, dar gravă, caracterizată prin desprinderea pielii pe 10-30% din suprafața corpului. Simptomele afecțiunii sunt asemănătoare gripei (febră și dureri în gât), cu diferența că acestea sunt urmate de desprinderea stratului superior al pielii.

Sfatul specialistului

Dr. Călin Ciubotaru, medic de familie

Antibioticele sunt medicamente cu regim special: se administrează și se eliberează din farmacii numai cu prescripție medicală. Tipul antibioticului, calea de administrare, doza, orarul și durata tratamentului vor fi stabilite de medicul curant strict pentru fiecare caz în parte, în urma consultației. Tratamentele cu antibiotice se pot întinde de la o doză unică până la multe luni de tratament.

Asocierile medicamentoase sau alimentare permise ori interzise vor fi precizate de asemenea de medic, în funcție de antibiotic și calea de administrare. Prin urmare, fiecare pacient va trebui să ia astfel de pastile numai la recomandarea medicului și să respecte cu strictețe indicațiile acestuia.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Lupsa | 11 ianuarie 2017, 11:40
Oferta profitabila: bani la domiciliu. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastre:[email protected]
Adauga un comentariu »