Sanatatea ta / Ce te doare »

Iată ce modificări produce frigul în organism!

Autor: Claudia Georgevici | 09 ianuarie, 10:20 | 1 comentariu

Temperaturile scăzute suprasolicită corpul, care trebuie să se adapteze frigului pentru a funcționa normal. În acest sens, există adevărate mecanisme care se pun în funcțiune atunci când organismul este expus gerului.  


Reglarea temperaturii corpului revine hipotalamusului, o regiune a sistemului nervos central, care acționează ca un adevărat termostat.

Pentru a se limita pierderile de căldură, în organism se produc: scăderea fluxului de sânge la nivelul pielii (vasoconstricție), creșterea ritmului cardiac și apariția frisoanelor, ca un reflex al activității mușchilor.

Pentru buna funcționare a organelor și mecanismelor proprii, organismul are nevoie de o temperatură constantă de 36-37 de grade Celsius.

Atunci când are loc o expunere îndelungată la frig și când temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius, se instalează hipotermia, manifestată prin confuzie, pierderea memoriei, vorbire neclară, somnolență, respirație superficială sau încetinită.

Dacă temperatura corpului scade sub 30 de grade Celsius, poate surveni coma. Hipotermia poate fi fatală, decesul producându-se prin insuficiență cardiacă. Un alt risc al expunerii la ger sunt degerăturile, mai frecvente la cei care consumă alcool și la cei cu probleme circulatorii.    


Citește și:

 - Iată cum poți trata alergia la frig!

 - Atenție! Frigul favorizează herpesul

 - Descoperă alimentele care ne pot apăra de frig 


ȘTIAI CĂ…
…pielea de găină apare în urma procesului de termoreglare a corpului, prin contracția muşchilor erectori anexaţi firului de păr?

INFO: Iarna, tensiunea arterială are tendința de a crește, iar hipertensivii pot răspunde mai greu la tratament.


INIMĂ: Din cauza îngustării vaselor periferice, inima bate mai repede, fiind nevoită să facă un efort suplimentar pentru a pompa sângele.

PIELE: Expusă frigului, pielea are tendința de a se usca. De asemenea, gerul agravează cuperoza, boală manifestată prin spargerea capilarelor superficiale de la nivelul pielii, care apar sub forma unor vinișoare roșii.

PLĂMÂNI: Aerul rece îngustează căile respiratorii, îngreunând respirația.

APARAT URINAR: Pe fondul sistemului imunitar vulnerabil, iarna, infecțiile urinare apar mai des.

VASELE DE SÂNGE: Debitul de sânge se micșorează, pentru a reduce pierderile de căldură, iar acest lucru se face prin îngustarea diametrului arterelor periferice. În plus, gerul favorizează și creșterea vâscozității sângelui. 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Adrian Razvan | 09 ianuarie 2015, 10:41
Cea mai serioasa oferta de lucru! Aceasta oferta s-a transformat deja intr-un fenomen, datorita seriozitatii noastre! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de e-mail: [email protected]
Adauga un comentariu »