Stil de viata&dieta / Nutritie »

Hrana vie a călugărilor, pâinea pustnicească

Autor: Marina Ionescu | 20 martie, 10:30 | 1 comentariu

Denumirea de pâine pustnicească provine de la cei care o consumau încă din timpuri străvechi, și anume pustnicii. Este cunoscută și sub numele de „pâine harică“ și are o serie de beneficii asupra sănătății, printre care proprietăți de detoxificare. Este un remediu și pentru cei cu probleme psihice.


Pâine fără foc

Părintele Ghelasie de la Frăsinei iubea acest tip de pâine necoaptă, care-i ajuta pe călugări să fie sănătoși și plini de energie. Părintele spunea că această pâine „are toată hrana“.

Regimul de viață sănătos al oamenilor bisericii consta încă de demult  în pâine pusnicească alături de consumul de cereale, legume și fructe. Se mergea pe ideea că totul ține de curățarea colonului, iar cerealele (ovăzul, secara, porumbul, orzul, hrisca și meiul) erau cheia sănătății.

Pentru cei evlavioși care trăiau în pustie și nu găseau tot timpul hrană verde și poame pentru hrană, această pâine „cea de toate zilele“ a fost un adevărat leac pentru trup și suflet. Unii dintre pusntnicinu aveau un loc fix unde să stea fiind pelerini, așadar nu aveau unde să gătească.

Ca orice aliment nou, pâinea pustnicească trebuie introdusă treptat în organism pentru a vedea dacă stomacul îl suportă și dacă nu ai vreo alegie la acel produs.

„Sfantul Antonie cel Mare mânca o astfel de pâine și a trăit peste o sută de ani. Mulți pustnici, ajungând sa folosească painea coaptă, s-au imbolnavit, făcând carențe de hrănire. Această pâine aduce o ameliorare îndeosebi în bolile psihice și în potolirea patimilor,“ mărturisea isihastul Ghelasie.

Rețeta de pâine pustnicească

Nu este nevoie de preparare termică. Pentru a face acest tip de pâine ai nevoie de făină integrală și apă. Coca obținută din amestecul celor două ingrediente trebuie să fie tare. Apoi, aluatul se pune într-un loc uscat și cald, la dospit cca 7-8 ore, iar temperatura la care se lasă la uscat să nu depășească 30 grade Celsius. 

Este important să știi că nu e bine s-o consumi înainte de 10-12 ore după ce s-a uscat. O poți mânca atunci sau o poți lăsa să se întărească mai mult, obținând pesmet.

Părintele Ghelasie în cartea sa, „Taina hranei. Rădăcinile medicinii isihaste”, explica pe larg cum se prepară pâinea isihastă. Astfel că pentru cei cu digestia mai slabă le recomanda ca grâul să fie măcinat mai fin, iar pentru cei cu stomacul tare, grâul să fie măcinat mai mare.

Un alt amănunt cheie era că pentru cei cu afecțiuni grave: pentru ei, grâul era musai să fie măcinat în ziua când se făcea pâinea respectivă, și de asemenea, făina obținută nu trebuia trecută prin sită.

Cei diabetici, pentru a o prepara, ar trebui să pună jumătate făină integrală de grâu și jumătate faină integrală de porumb și bineînțeles apă.

Atenție: sub nicio formă nu trebuie amestecată cu alte cereale pentru că cei bolnavi s-ar putea trezi cu o indigestie. Pentru bătrâni care de obicei au probleme cu dantura este indicat ca odată ce s-a uscat pâinea să o remacine și apoi să o facă pesmet. De asemenea, ar putea ca înainte să o consume să o înmoaie nițel în apă.

Nueste bine să se lase o cantitate mare de pâine pustnicească la dospit pentru că dacă nu se va mânca atunci, ea se va acri și va fi destul de greu să fie mâncată goală.

Regim cu pâine pustnicească și legume crude

Nutriționiștii spun că necesarul optim pentru o zi ar fi de 1-3 g pentru 1 kg din masa corporală, la o singură masă. Trebuie consumată numai asociată cu alte alimente crude, cum ar fi: sfeclă roșie, morcov, salată verde, urzici, pătrunjel, conopidă, dovlecei, dar și semințe crude de floarea soarelui ori dovleac, alune, nuci. În toată această perioadă (2 luni) nu ar trebui să consumi dulciuri, grăsimi, lactate sau ulei. După ce ai ținut acest regim se spune că organismul va elimina toate toxinele, bolile fiind vindecate.

Pentru ori tip de regim este necesar să ceri sfatul medicului!

 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Radulescu Camelia | 20 martie 2017, 15:21
Oferta imbatabila: oportunitate pe internet. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Pentru a aplica la oferta,trimiteti mesajul APLIC la aresa de email:[email protected]
Adauga un comentariu »