Sanatatea ta / Ce te doare »

Hipertensiunea arterială - boala care te afectează tacit

Autor: Ramona Liță | 17 mai, 16:00 | 0 comentarii

Hipertensiunea, cunoscută și sub denumirea de tensiunea arterială crescută este o afecţiune din ce în ce tot mai frecventă în care sângele exercită o presiune exagerată asupra pereţilor arteriali, fapt care duce la complicaţii precum boli cardiace, accidente vasculare cerebrale şi insuficienţă renală.


Fiind o afecțiune destul de des întâlnită, mult prea silențioasă și periculoasă, în anul 2011 s-a înființat Societatea Română de Hipertensiune Arterială (SRH) , în scopul de reuni medicii specialiști care pot contribui la punerea acestui diagnostic și pentru a crea o echipă care să se ocupe de informarea, prevenirea și tratarea acestei afecțiuni.

Cum se stabilește tensiunea arterială

Forța exercitată de sângele pompat de către inimă asupra pereților arteriali se exprimă sub forma a două numere (12/8mmHg), unde prima valoare reprezintă tensiunea sistolică, cea mai mare presiune se înregistrează în momentul în care inima pompează sângele în corp și cea de a doua fiind tensiunea diastolică ce reprezintă presiunea la nivelul arterelor când inima se relaxează între două bătăi.

În cazul în care te supui unui efort fizic intens sau ești stresat tensiunea crește, urmând ca atunci când ajungi în starea de repaos să scadă.

Aceste fluctuații dese și mari ale tensiunii sunt principala cauză pentru care apare hipertensiunea arterială.

Află cum te ajută usturoiul să combați hipertensiunea arterială AICI

Care sunt valorile normale

Ca și punct de reper trebuie menționat că un adult ar trebui să aibă o tensiune arterială mai mică de 140/90 mmHg, odată ajunsă la punctul de 120/80mmHg și oscilarea între aceste două valori se consideră ca fiind prehipertensiune, aspect ce trebuie monitorizat constant.

În cazul în care apar valori foarte mari ale tensiunii arteriale într-un mod brusc există riscul de accident vascular cerebral, insuficiență renală sau infarct miocardic.

Deoarece nu produce nici un fel de simptom, această afecțiune devine vizibilă doar în momentul în care deja apar complicațiile grave precum sângerările nazale sau cefalee.

HTA -ul duce în timp la deteriorarea vaselor de sânge, afectând în felul acesta și organe vitale precum rinichii, inima sau chiar și creierul.

Posibili factori de risc

Anxietatea și stresul par a fi după genă principala cauză. Alte afecțiuni precum diabetul,obezitatea sau prehipertensiunea sunt de asemenea posibili factori de risc pentru apariția acestei afecțiuni atât de periculoase.

Nu trebuie trecut cu vederea nici stilul de viață sedimentar, consumul excesiv de alcool, alimentația sărată sau bogată în grăsimi, fumatul.

Pentru orice eventualitate nu evita să apelezi la medicul specialiat de cel puțin două ori pe an pentru a te asigura că totul este în regulă cu inima ta.


 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »