Remedii naturiste / Puterea plantelor »

Gălbenelele, plantă de leac în bolile femeiești

Autor: Alina Corneanu | 29 iulie, 10:55 | 0 comentarii

Există numeroase plante care, prin acţiunea lor calmantă, antiinflamatorie şi dezinfectantă, sunt de ajutor pentru prevenirea și chiar pentru tratarea unor probleme specific feminine.


Soluție în caz de leucoree

Gălbenelele sunt un remediu pe care poți conta când vine vorba de bolile femeiești. Planta este folosită pentru spălăturile locale: se face o infuzie cu ajutorul a 10 g de flori la 100 ml de apă clocotită (se lasă la infuzat jumătate de oră).

Gălbenelele au o acţiune antiinflamatoare şi calmantă, fiind de mare ajutor şi în tratarea unor afecţiuni genitale, precum leucoreea, tricomonaza şi candidoza. Pentru o bună igienă locală, precum şi în caz de secreţii vaginale anormale, se poate folosi şi infuzia de pelin, plantă cu efect antiseptic, obţinută din 2 linguriţe de plantă la 200 ml de apă fiartă.

Coada-şoricelului, remediu în anexită

Datorită proprietăţilor calmante şi, în acelaşi timp, dezinfectante, infuzia de coada-şoricelului este benefică în menţinerea unei bune igiene intime. Infuzia se obţine din 3 linguri de plantă la 500 ml de apă clocotită.

Băile de şezut şi spălăturile cu astfel de infuzie ajută şi la tratarea secreţiilor vaginale, a anexitelor şi, datorită acţiunii calmante la nivelul mucoasei anorectale, sunt recomandate şi în tratarea hemoroizilor. De asemenea, spălăturile intravaginale cu infuzie de coada-şoricelului sunt indicate şi pentru rănile pe col.


Mai poți citi:

 - Ai arsuri la stomac? Bea ceai de gălbenele!

 - Gălbenelele vindecă mușcăturile de insecte

 - Gălbenelele vă scapă de negi


Salvia, de ajutor în menopauză

Datorită acţiunii emoilente, infuzia de salvie poate fi întrebuinţată cu succes de femeile aflate la menopauză, care se confruntă cu vaginita atrofică (uscăciunea mucoasei vaginale), survenită din cauza deficitului de estrogen, specific acestei perioade.

Infuzia de salvie se obţine din 5 g de frunze la 100 ml de apă clocotită. Tot în uscăciunea vaginală mai sunt recomandate şi infuziile de sunătoare şi urzică (20 g de plantă la 200 ml de apă fierbinte).

Igiena intimă se poate menține cu mușețel

Componentele muşeţelului (precum uleiul eteric) au o acţiune antibiotică, ce ajută la prevenirea înmulţirii bacteriilor, motiv pentru care această plantă este recomandată în igiena genitală. Pentru băi şi spălături, se prepară o infuzie din 2 linguriţe de flori la 200 ml de apă fiartă.

Dr. Rareș Simu, specialist în imunologie, alergologie și homeopatie la Centrul de Sănătate și Viață Armoia, București

Ovulele din tinctură de propolis și argilă sunt un produs natural excelent în cazul infecțiilor vaginale. Acestea se introduc în vagin seara, înainte de culcare, și se lasă să acționeze pe tot parcursul nopții. Efect benefic are și ceaiul de pelin (o linguriţă de pelin uscat la 300 ml de apă clocotită) la care se adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu la un litru de infuzie. Cu aceste amestec se fac spălături zilnice timp de două săptămâni.

O soluție care ajută la echilibrarea acidității din zona vaginală este și iaurtul natural. Aplică o cremă pe care o prepari din 2 linguri de iaurt, 2 picături de ulei esențial de lavandă și 2 ceșcuțe de apă caldă. Se fac spălături vaginale o dată pe zi cu acest amestec.

 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »