Sanatatea ta / Analize medicale »

VIDEO: Endoscopia «vede» ulcerul şi tumorile

Autor: Claudia Georgevici | 04 martie, 14:25 | 6 comentarii | 27609 vizualizari

Endoscopia digestivă superioară este o metodă modernă, care permite atât diagnosticarea, cât şi tratamentul unor probleme precum polipii intestinali.


Medicul gastroenterolog îţi poate recomanda endoscopia digestivă superioară atunci când alte metode (precum tranzitul baritat sau tomografia) nu au putut pune un diagnostic în cazul unor probleme apărute la stomac, esofag sau duo­den (porţiune a intestinului subţire).

Prin această analiză se pot depista cel mai bine ulcerul gastric sau duodenal, inflamaţiile şi tumorile apărute la acest nivel.

Endoscopia este indicată şi dacă ai simptome precum vărsături persistente, mai ales dacă sunt cu sânge (hemoragii digestive) sau dacă ai dificultăţi la înghiţire (posibil semn al unei tumori esofagiene), senzaţia de arsură în capul pieptului (reflux gastro-esofagian).

De asemenea, prin endoscopie se poate ­diagnostica infecţia cu Helicobacter pylori, bacterie care poate produce gastrită sau cancer gastric şi se pot preleva probe pentru biopsie.

Endoscopia este şi o metodă de tratament, prin ­care se pot îndepărta polipi, se pot injecta varicele esofagiene sau opri hemoragia digestivă ori se pot extrage corpi stăini.

Se face pe ­stomacul gol

Cu 12 ore înainte de a ­face endoscopia, nu mânca şi nu bea, pentru o mai bună vizualizare a tubului digestiv şi pentru prevenirea unor complicaţii.

Informează medicul de ce boli suferi şi dacă urmezi tratamente (este foarte posibil să le întrerupi cu câteva zile înainte). Nu lua medicamente antiacide şi nici pansamente gastrice şi spune medicului dacă ai alergii. Endoscopia digestivă superioară se efectuează cu consimţământ informat.

Nu ezita să întrebi medicul despre orice nelămurire pe care o ai în legătură cu această procedură.

Durează cel mult o ­jumătate de oră

Endoscopia se face sub anes­tezie locală sau generală. Procedura se efectuează cu ajutorul endoscopului, instrument flexibil, subţire, prevăzut la capăt cu o cameră video şi cu o sursă de lumină.

Tu vei sta aşezat pe pat, culcat pe partea stângă, iar în gură vei avea un dispozitiv din plastic prin care se introduce endoscopul.

Cu ajutorul camerei, imaginile de la nivelul zonelor explorate (esofag, stomac, ­duoden) sunt proiectate pe un monitor şi analizate de medic.

Întreaga procedură durează între 15 şi 30 de minute, iar ­după investigaţie este posibil să rămâi în unitatea medicală cel mult două ore, pentru a-ţi fi monitorizată starea de sănătate.

Se poate ca după endoscopie să ai balonări (din cauză că se introduce aer în zona explorată, pentru o mai bună vizualizare) sau usturimi în gât, senzaţii ­care vor dispărea în câteva ore.

Este ­posibil să producă ­sângerări

În general, endoscopia este o procedură sigură, iar riscul complicaţiilor este destul de mic.

Mai ales în cazul în care se efectuează manevre endoscopice terapeutice, este posibil să apară sângerări (mai ales dacă se fac rezecţii de polipi), infecţii, perforaţii,  pneumonie de aspiraţie (apare când vărsătura este aspirată în plămâni) şi efecte secundare ale anesteziei (senzaţia de greaţă şi uscăciunea gurii).

În cazul celor cu probleme cardiace sau pulmonare, riscul de complicaţii poate fi redus prin administrarea de antibiotice.

Cât costă?

Endoscopia digestivă su­perioară se poate face la ­unele spitale de stat şi la clinici private.

Persoanele asigurate, internate (pe baza trimiterii de la medicul de familie şi a adeverinţei de salariat sau a talonului de pensie), pot face analiza gratuit.

Preţurile endoscopiei în scop diagnostic variază între 70 lei (la stat) şi 300 lei (la privat), costurile fiind mai mari pentru manevrele terapeutice.

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte

Dr. Marilena Lucaci , medic primar gastroenterolog Gral Medical

Endoscopia este tehnica de vizualizare a esofagului, stomacului şi a primelor două porţiuni ale duodenului.

La nivelul esofagului, poate diagnostica: esofagite, stenoze esofagiene benigne sau maligne, ulceraţii esofagiene, diverticuli esofagieni, corpi străini, la nivelul stomacului: gastrite, ulcer gastric, tumori benigne sau maligne, varice gastrice, iar în zona duodenului: duodenite, ulcer duodenal, diverticuli, boala celiacă şi tumori.

Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Nik | 11 martie 2012, 22:40
Minciuni eu am facut o gremada de endoscopi si nici una nu a descoperit ca eu aveam o mare tumoare in stomac....sa gasit tumoarea abea cand am ajuns pe masa de operatie.
2 Postat de: Eftimiu Mariana | 01 iunie 2014, 10:30
Unde pot. face endoscopie gastrica la un. profesionist. cu experienta ? Sunt un. pacient incomod-medic-si doresc sa fac. aceasta investigatie. la un spital de stat sau. clinica privata si in aceasta ultima situatie daca aduc bilet. de trimitere de la medicul de familie, cat voi plati?
3 Postat de: George | 05 martie 2015, 09:43
Cea mai buna oferta de lucru! Din ce in ce mai multi oameni lucreaza cu noi si sunt extrem de multumiti! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: ogeo820@yahoo.com
4 Postat de: Mihaela | 07 octombrie 2015, 14:03
Eu am facut azi endoscopie digestiva superioara la Clinica Regina Maria cu aplicare spray local in gat. Recomand cu incredere deoarece doamna asistenta si doamna doctor au fost extrem de atente, linistitoare ( citisem si auzisem multe lucruri negative despre aceasta investigatie, sotul meu efectuand una cu aproximativ 9 ani in urma fara nici un fel de anestezie sau pregatire sau suport in timpul ei la stat, la spitalul Fundeni si a ramas traumatizat ). Analiza nu a fost deloc dureroasa, nu a durat mult, cred ca 1 minut si un pic cu totul, si mi-au prelevat si proba pentru Helicobacter Pylori, singurul hop fiind la inceput, cand da unele senzatii de greata si incomoditate din cauza tubului, care apropos, e subtire cat un pix, dar mai mult ideea ca e introdus in stomac e frustranta, si am putut respira foarte bine pe tot parcursul ei, nu este adevarat ca nu poti respira si te sufoci ! Dupa parerea mea conteaza foarte mult medicul si asistenta care iti fac aceasta investigatie, mie mi-au explicat foarte clar despre ce e vorba, iar asistenta a fost efectiv de aur, nu cred ca am vazut om mai dedicat, mai cald, mai grijuliu, decat ea, in tot sistemul medical cu care am avut contact pana acum ! Are o putere extraordinara sa te linisteasca ca stie ca majoritatea pacientilor vin cu lectiile de pe Google la analiza aceasta, si iti spune tot timpul ce se intampla si ce trebuie sa faci, incurajandu-te tot timpul si fiind alaturi de tine pe tot parcursul endoscopiei. Nu este o analiza frumoasa sau cea mai placuta facuta vreodata, dar nici insuportabila, sufocanta, dureroasa sau mai stiu eu cum daca ar fi sa ma iau dupa ce am citit pe internet. Daca mai sunteti interesata va pot da numele medicului si al asistentei, iar cu trimitere de la medicul de familie, atat analiza cat si proba de Helicobacter au fost gratuite.
5 Postat de: Razvan | 08 octombrie 2015, 14:21
Buna Mihaela. Poti sa imi spui la ce unitate aferenta Clinicii Regina Maria ai fost? Totodata si numele doctorului..si eu ar trebui sa fac si intr-adevar mi se pare ca experienta poate fi traumatizanta daca nu o efectuezi cu un personal adecvat.
Pe langa acel spray a fost si vreun sedativ?
Pagina comentarii: 
Adauga un comentariu »