Sanatatea ta / Specialistii Click!Sanatate »

Dr. Roxana Șerban:„Microbii sunt mai rezistenți din cauza utilizării excesive a antibioticelor“

Autor: Sorina Severin | 26 decembrie, 10:05 | 1 comentariu

În ultima perioadă, problema infecțiile intraspitalicești, cunoscute și sub denumirea de nosocomiale, a fost adusă din ce în ce mai des în discuție din cauza înmulțirii cazurilor. Care sunt acestea, cum se transmit și cum poate fi prevenită răspândirea infecțiilor ne-a vorbit doamna doctor Roxana Șerban, medic primar epidemiolog.

Click! Sănătate: Ce sunt infecțiile nosocomiale?

Dr. Roxana Șerban: Infecțiile nosocomiale sunt cele care se dezvoltă pe perioada spitalizării sau la distanță în timp. Marea majoritate nu prezintă mari diferențe față de celelalte tipuri de infecții, totuși atenția asupra lor trebuie să fie mărită, pentru că unele au o evoluție mult mai gravă datorită etiologiei cu germeni mai agresivi și rezistenți la tratamentul cu antibiotice. Aceste infecții nu pot fi eradicate, dar pot fi limitate. Aproximativ 20–30% din ele pot fi prevenite prin măsuri de igienă riguroasă și programe de limitare a acestora.

C.S.: Care sunt principalele metode de transmitere?

Dr.R.Ș.: Transmiterea se face prin intermediul mediului de spital, de la un pacient la altul. Acest lucru este posibil deoarece spitalul este o comunitate mică, caracterizată prin o cumulare de populație mai fragilă din punct de vedere al imunității: boli consumtive (care  provoacă o stare de slăbiciune), imunodeprimați, pacienți la extreme de vârstă. De asemenea, spitalul este caracterizat printr-o circulație de germeni într-un areal  mult mai mic decât cel comunitar,  o parte din germeni dezvoltând în urma tratamentelor o caracteristică specială  și rezistență, ceea ce impune un tratament cu  antibiotice cât mai judicios și documentat. Deși antibioticele au reprezentat o mare revoluție în tratamentul bolilor infecțioase, paradoxal,  în momentul actual, când există tehnologii înalte, suntem în situația în care dezvoltarea unor antibiotice noi și eficiente este mai lentă decât adaptarea germenilor la antibioticele existente.

C.S.: Ce tipuri de infecții pot fi luate din spital?

Dr.R.Ș: Se pot contracta variate infecții, de la o infecție respiratorie până la o infecție gravă, cum este septicemia. Cele mai periculoase sunt cele a căror etiologie este reprezentată de germeni rezistenți la tratament.

C. S.: Care pacienți sunt mai expuși riscului de a se infecta?

Dr.R.Ș.: Cei mai predispuși sunt pacienții cu imunitatea compromisă și care necesită multe tratamente invazive, cum ar fi cele de la terapie intensivă, neurologie/neurochirurgie, chirurgia traumatismelor grave și pacienții arși.

C.S.: Ce măsuri poate lua personalul sanitar pentru a preveni răspândirea lor?

Dr. R.Ș.: Prevenirea răspândirii acestor tipuri de infecții are la bază măsuri standard aplicate în întreaga lume, care se concretizează în protocoale de lucru în fiecare unitate sanitară, cunoscute sub denumirea de precauțiuni standard. Acestea se aplică tuturor bolnavilor de la primul moment al spitalizării, indiferent de statusul infecțios identificat.

C.S.: Ce măsuri de igienă ar trebui urmate de persoanele internate pentru a scădea riscul de a se infecta?

Dr.R. Ș.: În primul rând, spălarea mâinilor și proceduri specifice pentru anumite afecțiuni. De exemplu, în cazul infecțiilor respiratorii modalitatea de a tuși/strănuta trebuie controlată, astfel încât în mediul spitalicesc să circule cât mai puțini germeni care să genereze infecții.

C.S.: Care sunt măsurile de protecție care ar trebui urmate de aparținători atunci când vizitează un pacient?

Dr.R.Ș.: Aceștia ar trebui să se spele pe mâini atât la intrarea, cât și la ieșirea din salonul pacientului. Echipamentul de protecție este obligatoriu, acesta fiind format din halat, botoșei și, în funcție de statusul pacientului, măști.

C.S.: Ce mijloace pot fi folosite pentru dezinfectarea aerului și a suprafețelor?

Dr.R.Ș.: Un mediu de spital cât mai sigur este un mediu care este curățat și dezinfectat cât mai eficient, în funcție de zona de risc a spitalului. Tehnicile utilizate pot fi fizice sau chimice. Metodele fizice sunt reprezentate de lămpile cu ultraviolete și care au ca principală utilizare controlul germenilor care se transmit aerian, de exemplu bacilul Koch. Metodele chimice sunt reprezentate de aplicarea dezinfectanților pe diverse suprafețe, după ce acestea au fost decontaminate și curățate. Aerul se încadrează în categoria  suprafețelor,  beneficiind  de dezinfecție fizică, cu ultraviolete, sau chimică prin aplicare dezinfectantului cu ajutorul  aparatelor  speciale de nebulizare.

 C.S. De ce ar trebui să acordăm o atenție deosebită administrării antibioticelor?

Dr.R.Ș.:Strategia limitării extinderii rezistenței la antibiotice cuprinde o bună practică a utilizării antibioticelor și limitarea transmiterii interumane a germenilor rezistenți. Rezistența microbiană și infecțiile nosocomiale, principalele  responsabile de transmiterea  microbilor multirezistenți, constituie probleme majore cu care se confruntă întreaga lume medicală, în evoluția lor un rol major avându-l  utilizarea excesivă a antibioticelor.

CV

Dr. Roxana Șerban, Medic primar epidemiolog, doctor în științe medicale;

Șef  Secția Epidemiologie a Bolilor Transmisibile – Centrul Regional de Sănătate Publică București - Institutul Național de Sănătate Publică, București;

Coordonator tehnic național al programului de supraveghere al infecțiilor nosocomiale și monitorizării utilizării antibioticelor și rezistenței microbiene;

Expert pentru supravegherea rezistenței microbiene.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Pop Mihai | 06 martie 2017, 12:03
Oferta excelenta in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu trebuie experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerem: cunostinte minime utilizare calculator (word, pdf, email, internet), seriozitate, lucru 2 ore pe zi. Pentru a aplica la oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii: [email protected]
Adauga un comentariu »