Sanatatea ta / Ce te doare »

Din ce cauză se formează bărbia dublă

Autor: Ramona Liță | 21 aprilie, 14:05 | 0 comentarii

Bărbia dubla este inestetică, îți oferă o stare de nesiguranță și neîncredere în tine. Ai împresia că toate privirile sunt ațintite asupra acestui aspect total neplăcut care te pune într-o oistură destul de jenantă.


Oricât de jenantă ți s-ar părea trebuie să știi că bărbia dublă este un semnal de alarmă dat de corpul tău care te atenționează că trebuie să mergi la medicul endocrinolog.

În general noi numim gușă orice mărire de volum a glandei tiroide care este localizată la nivelul gâtului. Toși această gușă poate fi endemică atunci când este cauzată de un exces sau deficit de iod, sporadică când avem un defect congenital al biosintezei tiroidiene sau compensatorie care apare după o tiroidectomie subtotala.

Influența factorilor de mediu

În momentul în care mai mult de 10% din populația unei zone geografice se confruntă cu gușă, se poate vorbi despre o consecință a influenței unuia sau a mai multor factori de mediu. De cele mai multe ori este vorba despre deficitul de iod.

Trebuie să ții cont și de istoricul familiei, în cazul în care au existat afecțiuni ale tiroidei, ce evoluție a avut, pentru a putea determina cu exactitate cauza apariției. Aportul adecvat de iod este modalitatea ideală de prevenție, poate ajuta la reducerea gușelor recent formate. În cazul celor vechi singura modalitate de a le îndepărta este tratamentul chirurgical.

Află tot ce trebuie să știi despre tiroidă AICI

Aproximativ 5% din populația planetei se confruntă cu gușă. La fel ca și celulita poate afecta atât persoanele slabe cât și cele cu un surplus de kilograme.

Zona bărbiei este predispusă la îngrășare, deoarece este locul ideal de sedimentare a grăsimii, mai ales dacă iei rapid în greutate sau ai probleme cu retenția de apă. Atât pielea cât și musculatura din această zonă își pierde elasticitatea mai ușor , contribuind astfel decisiv la formarea bărbiei duble.

Alimente pe care e bine să le eviți

În buna funcționare a organismului alimentația joacă un rol vital. Evită pe cât posibil zahărul, colesterolul ridicat, grăsimile saturate. Acestea din urmă favorizează creșterea nivelului de colesterol din organism care se sedimentează apoi în locurile vulnerabile precum brațe, șold, bărbie, abdomen.

Carnea grasă de porc, vită sau miel înlocuiește-o cu cea de curcan sau pui fără a face exces de consumul lor. Poți să optezi pentru grăsimile sănătoase din uleiul de măsline, fructele oleaginoase sau din pește.

Nu trebuie să uiți nici de băuturile carbogazoase care pun și ele o cărămidă destul de puternică ce favorizează apariția gușei.

Citește și: 5 semne care îți arată că ai probleme cu tiroida

Legumele și fructele susțin procesul de detoxificare

Bogate în fibre sunt recomandate în dieta de eliminare a bărbiei duble, favorizează topirea depozitelor de grăsime și aduc un aport nutrițional benefic sistemului imunitar scăzut.

Cel mai bun fruct la care poți apela este grepfruitul. Consumă o jumătate de fruct înainte de fiecare masă, sau sub formă de suc.

Poți opta pentru micul dejun să consumi un pahar de suc de grapefruit cu un bol de cereale integrale și un ou fiert. La prânz consumă o salată cu piept de curcan la gratar, iar seara îndreaptăte către legumele făcute la grătar sau abur pe care le poți combina cu pește.

 

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Adauga un comentariu »