Stil de viata&dieta / Nutritie »

De ce să ții cont când cumperi uleiul de măsline

Autor: Marina Ionescu | 18 mai, 17:00 | 9 comentarii

Obișnuiești să-ți prepari tot felul de salate și să le stropești cu puțin ulei de măsline pentru un surplus de savoare? Află cum să îl alegi pe cel cu adevărat natural și nu pe cel falsificat.


Uleiul de măsline adorat de multe persoane pentru că este benefic pentru sănătate este printre cele mai contrafăcute mărfuri din lume. Despre acest produs adorat de greci, italieni dar și alte popoare s-a tot vehiculat că ar fi înlocuit cu cel din plante ieftine, spre exemplu, cu cel din soia și apoi colorat să semene cu uleiul veritabil de măsline. Unii producători s-au gândit că de ce să piardă atâta timp și bani să producă un ulei de măsline extravirgin care va costa mult și poate nu va avea vânzare, când pot vinde alte uleiuri cu etichetă de acest prețios ulei.

S-a scris foarte mult despre cât de bun este pentru organismul oamenilor deoarece conține antioxidanți și grăsimi mononesaturate, din belșug . 

Recipientul

Atenție! Cumpără doar ulei de măsline în sticle de culoare cât mai închisă. De asemenea, ai grijă să nu fie în sticlă de plastic. Uleiul se ține într-un loc umbros, pentru că dacă vei cumpăra o sticlă deschisă la culoare, există pericolul de oxidare a uleiului respectiv, iar substanțele nutritive își vor pierde proprietățile, ca să nu mai spunem că uleiul va deveni rânced.

Prețul

Dacă vrei un produs înalt calitativ, nu te orienta după cel mai mic preț. Un ulei de măsline bun pleacă de la 30-40 de lei și poate ajunge undeva la 80-100 de lei (cele organice și presate la rece). Atenție nu-ți lua ulei din turte de măsline, să nu fii orbit de preț, crezând că raportul calitate-preț este bun.

Gradul de aciditate

Specialiștii menționează că atunci când mergi la magazin, să te uiți la nivelul de aciditate care este trecut pe eticheta produsului. Conform standardelor IOOC – International Olive Oil Council,  dacă vrei un ulei extravirgin trebuie să aibă maximum 0.08 % aciditate.

Data de recoltare

Uleiul de măsline extravirgin trebuie consumat în maxim 2 ani de la recoltare, altfel râncezește. Unii experți spun că e mai bine să-l folosești în maximum 12 luni de la recoltare. Dacă vrei să-ți cumperi mai multe sticle, fii atent să nu fie mai vechi de 1 an-1 an jumate. Prospețimea acestuia este dată de mirosul său și gustul său: el poate mirosi a fructe proaspete iar câteodată ți se poate părea amărui, datorită polifenolilor. Dacă miroase a creioane sau a chit sau are gust de alune râncede și rămâi cu un gust de grăsime în gură sunt semne că e posibil să se fi oxidat.

Certificatul de calitate

Citește pe etichetă dacă vezi aceste două certificări: Protected Designation of Origin (PDO) sau Protected Geographical Indication (IGP, la italieni) înseamnă că e natural.

Culoarea

S-a tot vorbit despre nuanța uleiul de măsline, iar unii exportatori, pentru a păcăli cumpărătorii, au adăugat pigmenți mai verzi acestui lichid. În acest sens, un expert în industria uleiului de măsline, Tom Mueller a explicat că uleiurile bune sunt atât cele de un verde aprins cât și cele de nuanțe mai pale.

Testul frigiderului

Uleiul de măsline care are un conținut ridicat de grăsimi bune (mononesaturate) ținut la frigider capătă un aspect tulbure și se îngroașă, pe când cel de soia care are grăsimi polinesaturate nu își schimbă aspectul. Acest test a fost sugerat de faimosul Dr. Oz, însă cercetătorii de la UC Davis au ajuns la concluzia că acesta nu este edificator.

Testul lămpii

Încearcă să pui într-o lampă care funcționează pe bază de ulei, câteva picături de ulei de măsline. Dacă nu se va aprinde flacăra înseamnă că acesta este falsificat.

Atenție! Uleiul de măsline nu este bun pentru prăjit, ci se folosește în salate ori peste bruschete etc. Trebuie ținut la răcoare, în cămară, unde este și lumină foarte slabă.

Loading...
Comenteaza Tipareste Trimite pe: Yahoo! Messenger
Comentarii »
1 Postat de: Anonymous | 18 mai 2017, 15:05
Vă hotărați sau nu ?
Este sau nu este bun de prăjit uleiul de măsline?
Vedem articolul scris de Ștefania din 21 sept 2015,tot pe www.clicksanatate.ro,articol intitulat : Cel mai sănătos ulei de prăjit .
Marina Ionescu,ultima propoziție din articolul tău este în contradictoriu cu cel al colegei tale .
Oricum,uleiul de măsline este foarte bun la gătit.
Întrebă spaniolii,italienii,grecii,etc.
2 Postat de: Dan | 19 mai 2017, 04:03
CASTIGURI ONLINE: NOI AM DAT DEJA EXTRA-BONUS 250 DE DOLARI! Lucrati acasa, la calculator, in timpul liber. Pe langa alte tipuri de castiguri, noi am dat deja și extra-bonus 250 DE DOLARI CHIAR DIN PRIMA LUNA a seriei de activitati speciale lansate la data de 12 aprilie 2017. Suntem pregatiti sa va ajutam pas cu pas, in asa fel incat sa castigati sigur, simplu si comod bani. Oferim si solicitam SERIOZITATE! Nu ne cautati decat dupa ce v-ati hotarat cu seriozitate! Cereti detalii mai multe la adresa de email: [email protected]
3 Postat de: Dan | 19 mai 2017, 11:37
Astept fraierii,teapa va este garantata.
4 Postat de: Oewawofuozye | 20 decembrie 2017, 18:58
http://price-of-levitra-20mg.mobi/ - price-of-levitra-20mg.mobi.ankor buyventolin-online.mobi.ankor http://buylevitrageneric.mobi/
5 Postat de: Olkujpisomaca | 20 decembrie 2017, 19:03
http://price-of-levitra-20mg.mobi/ - price-of-levitra-20mg.mobi.ankor buyventolin-online.mobi.ankor http://buylevitrageneric.mobi/
Pagina comentarii: 
Adauga un comentariu »